mandag den 10. juni 2013

DEN SYDLANDSKE HAVE

HAVESTIL

Citrusplanter, krydderurter - og dertil et væld af krukker. En gårdhave med plads til familie, venner, mad og vin.
I denne artikel skal vi kigge nærmere på de planter og elementer, der danner ramme om den sydlandske have.

TEKST: KARINA
FOTO: MARIANNE, LONE & KARINA

I den sydlandske have fylder gårdhaven en del, og på gulvet gløder tegl eller sandsten i varme eller nougatfarvede toner. På pergolaen hænger der vinklaser eller blomster fra en frodig blåregn. Roserne vokser på smedejernsbuer, hvis den da ikke optages af de papirsfine blomster fra en skøn bougainvillea. Krukkerne er skabt i ler eller terracotta, og løvefigurer holder vagt i en lydkulisse af rislende fontæner.
Den skønne duft af krydderurter er overvældende, for dem er der masser af. Måske havner nogle af urterne i aftenens middag, måske i en skøn forening med et par nyplukkede tomater eller en lækker artiskok. I den sydlandske have dominerer de kølige og grålige løvtoner, havens stauder, buske og træer. Hvorfor det grålige løv hersker her, skyldes den lyse farves evne til at holde fordampningen nede - og det er jo vigtigt hvis man er en plante der bor i sydens sol.

Bor planterne i knapt så varme lande, som i Danmark, kræver bestemte typer, som f.eks. oliven, laurbær og agaver en fornuftig vinterbeskyttelse. Disse kan med fordel bo i krukker, hvis man da ikke vælger alternative og mere hårdføre planter som blandt andet pilebladet pære, laurbærkirsebær eller palmelilje.


Vi har herunder lavet en række forslag, både til elementer og planter, hvis du skulle få lyst til at skabe lidt sydlandsk stemning i din have. Derudover kan du også finde inspiration i artiklen Sommer i Provence.
ELEMENTER 
Pergolaer, belægninger som sandsten eller tegl i rødlige nuancer, ler- og terracottakrukker. Fontæner og dekorative figurer, smedejernslåger og rosenbuer, havemøbler i jern.
PLANTER 
Træer og buske 
Robinie, oliven, pilebladet pære, figen, citrustræ, abrikos, fersken, eukalyptys, havtorn, granatæble, guldregn, tamarisk, rose, blåskæg, sommerfuglebusk.

Klatreplanter 
Blåregn, alm. vin, rådhusvin, italiensk skovranke, slyngrose, efeu, bougainvillea.

Hække 
Lavendel, buksbom, taks, thuja, laurbærkirsebær, liguster.

Stauder
Løvehale, lodden løvefod, vortemælk, lammeøre, husløg, stenurt, staudesalvie, blåkant, jernurt, mandstro, knopurt, tidselkugle, røllike.

Krydderurter 
Rosmarin, salvie, timian, laurbær, basilikum, mynte, estragon, koriander, oregano, anisisop.

Planter i køkkenhaven
Tomat, aubergine, artiskok, squash, chili, rucola, diverse løg og hvidløg. 

Krukkevækster 
Hørpalme, agave, palmelilje, sommerfuglelavendel, skærmlilje, kamelia, nerie, pelargonie, petunie, paradisblomst, kanna, englebasun, fuchsia,


Læs eller genlæs også artiklen Overvintring af frostfølsomme, hvor vi giver dig gode råd til hvordan du kan hjælpe de kuldesarte planter gennem vinteren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE