Når man, som jeg, har et mantra om at alle i huset skal kunne have glæde af haven, må der være tilbud der lokker. Og denne gang var det min store teenager, der skulle lokkes ud i den friske luft og væk fra pc og iPad.


TEKST & FOTO: LONE

Men hvad finder man på, når man gerne vil lokke sine teenagere ud i haven?

Min tanke var, at det her unge menneske engang var en aktiv FDF’er, så måske en bålplads kunne lokke. Manden blev taget i ed, og så var det ellers med at komme i gang.

For kun få år siden gik vi her på samme område i haven og skabte et cirkelrundt, hævet bed med masser af lyserøde og rosa blomstringer. Dette skulle lokke prinsesserne ud af huset og ned til gynge, pilehytte mv., men som børnene vokser er det pludselig andre ting der er i fokus – hyggelige sammenkomster, musik og madlavning. Derfor var planen at lave et område i haven, hvor der var dømt hygge og snak – en bålhave!

OPBYGNINGEN
Rammerne måtte godt være lidt rå (til min musikinteresserede datter), så jeg fandt nogle gamle pallerammer og så var det i gang. Rammerne blev sat på græsplænen med belægningssten under hjørnerne, så de er godt stabile, og så er de selvfølgelig sat efter en snor, så overkanten er vandret hele vejen rundt og de passer sammen i højden. I alt har jeg brugt 13 stk. Jeg er jo helt klar over at rammerne har en begrænset levetid, så der skulle heller ikke gå alt for meget tid med det, hvis jeg skal i gang med at lave nye ting her igen om få år.

 

 

Stubbene her til venstre har jeg fået af en sød ven, og de bruges nu til at sidde på og ligge op ad!

Selve bålstedet er gravet ud i græsplænen, jævnet med afretningssand i bunden og så bygget op af herregårdssten i bund og sider. Dem havde vi en del stående af efter ombygning for nogle år siden.

Rammerne er sat op i et “L”, der afgrænser bålhaven fra resten af haven. Kun brudt et enkelt sted for passage til stien bag rammerne. Denne passage passer sammen med en linie fra huset via terrasse og nedgang gennem et staudebed, så det hele hænger lidt sammen. Mon ikke der også på et tidspunkt skal placeres en stor krukke eller andet netop her.

Bagkanten af L’et er beplantet med buksbom,  buxus ‘Faulkner’, der skal holde på formerne gennem vinteren. I dem er alle ungernes mange kæppe, samlet i skoven, sat. Installationer minder helt om 70’er husenes tremmevægge i slyngelstuen i kælderen! Stokkene skal nok beplantes med stangbønner eller måske lilla snerler inden længe.

Min ældste datter, der er vildt god til at lave mad, var ikke længe om at få sin farmor til at sponsorere et bålstativ, et par bålpander og en si til at lave popcorn i – og så var hun også så venlig at donere en gammel kobbergryde, der er perfekt til fx suppe eller varme drikke lavet over bålet.

PLANTERNE
Plantevalget – udover den grønne kontur af buksbom – kom min yngste med et ønske til. Hendes idé var at der i modsætning til min sædvanlige plantemetode med sammensmeltning af flere planter, bare skulle være én slags blomster i hver kasse. Den ældste ønskede sig grøntsager og krydderurter til madlavningen! Så det kom til et kompromis.

Halvdelen af hver kasse er fyldt helt ud med én plantetype. Farvevalget er intenst: Pink, mørk lilla, blå, næsten sort og orange.

Sommerfuglebusk ‘Blue Nanho’, pink stolte kavalerer, orange daglilje, “tremmevæggen”.
Mørklilla hornvioler, lavendler ‘Hidcote Blue’, dahlia ‘Thomas Edison’, rosmarin.

Mellem buksbom og de blomstrende planter skal der sås majs i to variationer (med reference til bålspisen “popcorn”), og i en af kasserne er der desuden fyldt helt op med rosmarin, der jo er godt til bagning af brød med fx olie og salt. I øvrigt har hun fået lovning på at måtte hente alle de krydderurter hun ønsker sig fra den nærliggende køkkenhave.

Der er desuden også blevet plads til de to hvide rhododendron ‘Cunningham’s white’, der boede på stedet, før bålhaven overhovedet var skænket en tanke.

KAN DEN BRUGES?
Ja, det kan jeg heldigvis allerede bekræfte at den kan. På trods af sin unge alder på knap en måned er haven flittigt brugt.

Her senest til en tøseaften, hvor pigerne indtog bålhaven og producerede alle tænkelige knap-så-sunde bålretter – fra pizza til pandekager, fra varme skumfiduser til popcorn.


Til at sidde på var træstubbene i brug med hynder på, og ligeledes fik alle mine sorte murerspande pludselig funktion af skamler.

Bålhaven fungerede som en rigtig god ramme for tøsehygge, og der var dømt madlavning, snak, musik og hygge til langt ud på aftenen. Mon ikke vi voksne også tager en aften eller to ved bålet inden sommeren er ovre!