søndag den 9. juni 2013

ENKLE IDEER TIL KRUKKERNE

Krukker i haven
HAVENS ELEMENTER

Se med og få inspiration til enkle beplantninger i havens krukker.

TEKST: LONE
FOTO: LONE & MARIANNE Krukker i havenI en have som min, hvor hele haven er skåret igennem af ét langt staudebed med et væld af blomsterflor i alverdens former og højder, foretrækker jeg at plante nogenlunde enkelt i krukkerne, for at det ikke bliver for rodet. Jeg ved at nogle synes det er for ensformigt med samme plante i repetition, men for mit sind byder det på ro og orden kombineret med den ekstra dimension af frodighed, man får ved brug af krukker på terrasse, havegange mv. 

Mit ønske er her at give et lille indblik i de opstillinger, der inspirerer mig til valg af beplantninger til havens krukker.

Nogle af mine favoritter til krukkerne er laurbærkirsebær og buksbom (fordi de er smukke både sommer og vinter), lavendler, sommerfuglebuske og selvfølgelig alle krydderurterne. Ja, alt for ofte falder jeg for planter fra Middelhavslandene (da jeg sværmer for de italienske og franske Middelhavshaver). Men også fx. hornviolerne er højt agtet hos mig. Med flittig vanding kan de leve i havens krukker i mange måneder.

Eksemplet herunder med de lækre, gule hornvioler er fra Haveselskabets Have på Frederiksberg, og sikke en "eye catcher." De er da vidunderlige.

Krukker i haven

Når jeg skriver, at jeg er storforbruger af laurbærkirsebær er det naturligvis, fordi jeg holder meget af netop denne plantegruppe, men også fordi de minder meget om den ægte laurbær, der er utrolig smuk i opstillinger, som den, der ses herunder i et af haverummene fra Hidcote Manor Garden. Den ægte laurbær er meget frostfølsom og kan som udgangspunkt ikke overvintre i den kolde, danske vinterhave, men det kan en laurbærkirsebær, og den kan tilføje haven noget af det samme som denne; smukke grønne farver, velproportionerede vækstformer og så er de stedsegrønne.


Krukker i haven

En anden plante der efter min mening er meget smuk i flertal er skærmliljerne. Jeg har dem i haven i både blå og hvide, og her prioriterer jeg at bruge plads i garagen til vinteropbevaringen. Billedet herunder, hvor skærmliljerne plantet i terracottakrukker står på rækker langs et stort vandbassin som i en historisk italiensk have, er fra den engelske have "Borde Hill".


Krukker i haven


Af sommerblomster finder man ikke længere mange i min have. Der er dog enkelte, der til stadighed har det med at snige sig ind hist og pist. Fx. er denne felicia en af favoritterne. Plantens smukke og tætte form er tiltalende, og ligeledes er den lette blå farve, der er så klædelig til terracottakrukkerne.

Krukker i haven


Og så må vi altså lige vende tilbage til de der middelhavsplanter. Kombinationer af buske eller fx. agaver og enkle containere af terracotta eller træ er da bare smukke. Har man plads til dem - og også til vinteropbevaringen - giver det haven en skøn stemning af Middelhav og sommerferie.

Krukker i haven

Duftgeranier kan også gøre det - se fx. opstillingen fra den italienske del af haven ved Hidcote Manor herover til højre. En lille smule Italien på letteste vis.


4 kommentarer:

 1. For førte gang har jeg Felicia i et par potter, Jeg kendte den ikke så den skulle prøves. Men hvis den er lige så god som den tyder på og du skriver osse ok for den , så blir den vist fast indbygger i flere af mine krukker næste år.. Bare nu plantepusheren så har den next år, åh gys.
  sommerhilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellers må du prøve at tage frø, Gunvor! Det er slet ikke så svært som mange tror.

   Slet
 2. Tak for god inspiration til krukkerne.
  Har I mon ideer til, hvad man kan sætte i krukker, så de kan overvintre udendørs ? (har ikke frostfrit rum i sommerhuset). Jeg har haft held med roser og hostas og dagliljer. Har I erfaringer med andet, vil det interessere mig at høre om det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mona! De fleste stauer vil trives rigtigt fint i krukker. Og de behøver såmend ikke at stå frostbeskyttet. Blot en krog eller under et halvtag, hvor vejr og vind alligevel kan nå dem med den fugt og almindelig vindmodstand, som alle stauder har brug for, vil være godt.

   Af stauder, vil jeg sige: vælg dem, du kan lide, for det er dem , du vil gå og hæge om, når de skal passes og have vand. Men alt fra dagliljer (Og der findes et hav af daglilljer) til kattehale, stjerneskærm, storkenæb, alunrod osv.

   God fornøjelse!

   Slet

ANNONCE