At have høns er på mange måder indbegrebet af bæredygtig tankegang. Det er både en vej til at stoppe madspild, en glimrende vej til kvalitetsgødning til haven, og så er det helt vidunderlige æg, de kvitterer med. Desuden er de nogle af de bedste sneglestøvsugere.


TEKST & FOTO: MARIANNE

… så mange høns tror jeg, jeg når at have (dog ikke på én gang) inden jeg stiller havetræskoene og rejser til de evige paradisiske haver for altid. For høns er bare så meningsfulde havekammerater for havefolket. Især de havefolk, der også går ind for bæredygtige løsninger og økologisk tankegang.

Dels er de jo en levende “transmogrif”-maskine, der forvandler madrester, ukrudt, græsafklip, snegle og andet utøj til den bedste gødning. Dels er de hyggelige, og så leveres de allerdejligste æg, der absolut INGEN sammenligning tåler med de blege, stemplede, økologiske, små æg, man kan finde i kølemontrerne i supermarkederne.

Vi var så heldige at overtage et hus med en have, hvor der stod en hønsegård i forlængelse af garage og skur. Skulle jeg begynde forfra en dag, ville jeg sørge for at placere volieren (hønsegården), så den er mere synlig fra husets vinduer, og en anelse mere solrigt (for det er solen, der sikrer æglægningen). Det er nemlig en stor nydelse at følge med i deres gøren og laden.

Nå, men har du en  hønsegård, som jeg, er det bare at gå i gang med at:

  • Grundrense huset fra gulv til loft. Husk at komme ind i alle krogene, da der kan gemme sig gammelt utøj fra de tidligere hold.
  • Købe eller udarbejde dit eget hønsehus og løbegård. Der er forskellige krav efter denne her fugleinfluenza. Det er også smart at sikre den mod måren, ilderen eller ræven.
  • Finde de høns du vil have.
  • Købe alle remedierne:
  • Æglægningspiller
  • Korn
  • Vand og madtrug
  • Strandskaller
  • Knust kul
  • Vitaminpulver – særligt til om vinteren, hvor de græsser mindre.
  • Hø, spåner eller hampestrøelse til at lægge i bunden af hønsehuset. Jeg bruger mest det sidste, da det formulder hurtigst i kompostbunken, (og gav stor morskab, da ældstesønnen forsigtigt spurgte, hvorfor vi havde to STORE sække hamp stående i garagen)
  • Glæde sig.

Har du ikke en hønsegård (eller kan få din mand til at lave en), så kan de købes færdige, eller du kan undersøge om kommunen har et udlejningshønsehusNogle gange kan man faktisk også leje hønsene. I min kommune ser mulighederne sådan her ud, og de giver nogle gode anvisninger om husdyrhold i villabyer her

MULTITASKING
Jeg købte 5 høns, men har nu 4, for én der var døv, er bortløbet og er blevet slået ihjel af en skovkat. Det kan ske. Sørg derfor for at indhegne din have godt. Stå dig godt med naboerne ELLER skriv et skilt, som du kan tage frem i tide og utide:

Eller som jeg: Alle tre ting.

Jeg køber økologisk æglægningsfoder, samt økohvede til ca. 1.000 kr. hver 3. måned. Kul knuser jeg selv, strandskaller (til kalk, så æggeskallerne er faste) har jeg købt, men man kan sagtens finde nogen selv og knuse. De elsker alt grønt affald, og er komplet ligeglade med om det blandes med madrester.

DAGENS MÅLTID
To madpakkerester bestående af makrel i tomat og ost, gammelt brød, rester fra salaten i går og biksemaden fra i forgårs, samt ½ dåse majs – i én pærevælling. Guf siger jeg bare! De spiser ALT, men drop alt for stærk eller våd mad. Chilielskere (som os selv) må lære at spise op. Eller at smide ud en sjælden gang. Våd mad kan evt. blandes op med havregryn, kogte ris, kogt pasta eller korn. Smid gerne lidt grit i eller nogle knuste strandskaller. Så er du sikker på at de ikke får maden “galt i halsen”.

RENGØRING
Jeg gør rent (muger ud) i huset 1 gang ugentligt, så vidt muligt. I gården/volieren sjældnere. Nogle gange river jeg møget til side i et hjørne. Det er nemlig en gård på ca. 20 m2. Huset er på ca. 4½ m2. Der skal være en pind til dem, som de kan hoppe op og sove på.

Hvis jeg nu ikke er frisk nok til rengøringen kan jeg “snyde” og smide et ekstra tykt lag strøelse oven på det gamle. Men det går kun at springe over en enkelt gang, for de skal jo ikke gå og få møg på deres tæer.

ADFÆRD
Nå, men lad os se lidt på deres adfærd, og på hvilke fordele og ulemper, der er for en have- og planteelsker. Kloge kan man ikke sige de er. Men hvis man tager udgangspunkt i, hvad et hønseliv indebærer, så synes jeg faktisk de er rigtig gode til at få dagen til at gå, til bare at være til, og at nyde livet. Det kunne vi lære meget af.

Høns…

  • sover
  • leder efter mad
  • spiser og drikker
  • skider
  • snakker
  • lægger æg

Det er jo en fordel, at de tager kryb og utøj. Ja, selv de MODBYDELIGE dræbersnegle, som jeg ikke har nogen af what so ever i baghaven, hvor de går – udover vinbjergsnegle, som vel er for store…. eller for snu? Så længe det ikke går ud over beplantningerne er det en kæmpe fordel.

MEN da en høne kom ud af ægget med et naturligt instinkt til at skrabe, så kan der godt ryge en plante eller to – eller ti. Selv nyplantede plantebabyer. Og den er jo ikke god!

Så man må indrette sig med hegn eller små stakitter, mens planterne vokser til. Du kan se her, hvordan jeg gør. Jeg har hørt om folk, der nøjes med at lukke hønsene ud i haverne i marts og april, og så igen i oktober og hele vinterhalvåret. De kan også sagtens få lidt ud af at spankulere rundt i en (fritskrabet) sneklædt vinterhave i frostgrader, især hvis du smider noget grønkål til dem eller dyrker kattegræs.

Titlen i artiklen er inspireret af Halfdan Rasmussens børnedigt fra “ABC”:

“Hundrede høns i hønsegården 
kom op at slås en søndag morgen. 
Da de var færdige lå tilbage 
en kæmpemæssig æggekage”