mandag den 17. juni 2013

KÆMPEVALMUE - EN STAUDE

PLANTER

Der er knald på og ramasjang i den, når du har staudevalmuer i haven. Har du dem først, har du robuste stauder, der blot bliver større og større, og som i øvrigt er lette at dele ud af. 

TEKST & FOTO: MARIANNE

Jeg har altid haft et ambivalent forhold til orange. På den ene side er det en utrolig sprælsk, sensuel, kraftfuld og inspirerende farve, der i øvrigt også indeholder både spiritualitet og inderlighed. På den anden side råber den så højt og gør så meget opmærksom på sig selv, at den i haven kan udgøre så hysterisk meget showstop, at det er svært at tilpasse resten af havens beplantning til den. 

Og har du en staudevalmue har du både "showstop" og gang i den. Planter du den imidlertid så den står solitært, dvs. alene og op ad en neutral farve (her er sort også eminent), så er den helt insisterende med solens lys flimrende i de store, papirstynde blade. Og har du nogensinde prøvet at kigge ned i en staudevalmue? Det er ligesom at blive ført ind i hemmelighedsfulde fortællinger om noget vi godt ved findes, men endnu ikke helt er os bevidste, hvad handler om. 

Hvis du har den i haven og har fået øjnene op for, hvad denne plante egentlig kan, så tag og nyd den lille måned du har glæde af denne staude. Bryder du dig modsat meget lidt om den, uanset hvad trends og modeluner dikterer lige for tiden - og derfor gerne vil helt af med den - skal du have pælespaden frem, når du skal grave den op. For dels har den dybe og meget sprøde rødder, der meget let knækker. Dels kan selv et lille rodstykke, der bliver i jorden, nemt blive til nye planter til næste år.

Derfor er den også hypernem at mangfoldiggøre.


Plantens skulpturelle værdi, både før under og efter blomstring, taler for dens store kvaliteter. Dens buttede knopper har hede løfter, og når de bliver indfriet, skal man næsten flytte hen til den på et tæppe, når solen står lavt på himlen. Når den er afblomstret, får den så de mest hypede, store valmuefrøstande, der er glimrende både "naturel" i en dekoration i frisk tilstand, naturel i tørret tilstand og til jul med guld- eller sølvspray på.
Hvad andet kan vi sige end: Happy go lucky med staudevalmuer.


FAKTA

NAVN: Papaver orientale
DANSK NAVN: Staudevalmue
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Staude
JORDBUND: Gerne sandet jord, men trives normalt i al slags jord
VÆKST: Opret, kraftig stængel
STØRRELSE: 50-70 cm
BLOMSTRING: Maj-juni
ANVENDELSE: I staudebedet

7 kommentarer:

 1. Måske svær at placerer, men ualmindelig smuk og glad i farven. Ikke mindst når solen skinner igennem den. Når jeg ser billederne her, minder den mig også om de smukke røde valmuer der blomstrer i grøftekanter og markskel lige nu... dansk sommer når det er bedst! :)

  SvarSlet
 2. jeg er vild med valmuer, men har desværre ikke haft held til at dyrke dem. Det lyder fint at der findes en hårdfør staude. Den må jeg vist have fat i.

  SvarSlet
 3. Jeg vil have en hvid én! Så et par stykker hos Kjeld Slot og de havde nogle fantastiske blå-violette midter som var ret forunderlige...så håber det er af staude-slagsen...

  SvarSlet
 4. Jeg vil gå så langt som at sige, den er bare sej! (....og smuk)

  SvarSlet
 5. Prøvede at grave vores orange valmue op sidste år - men der er 4-5 planter i år :) pyt med det, den er mægtig flot, selvom en lyserød ville have passet bedre i haven.

  SvarSlet
 6. Jeg har sådd for 1 gang. De er nå over 1 meter høye. Er det vanlig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det er i år du har sået, så lyder det som meget højt. Mon det er en et-årig du har sået?

   Slet

ANNONCE