Der er knald på og ramasjang i den, når du har staudevalmuer i haven. Har du dem først, har du robuste stauder, der blot bliver større og større, og som i øvrigt er lette at dele ud af.


TEKST & FOTO: MARIANNE

 

Jeg har altid haft et ambivalent forhold til orange. På den ene side er det en utrolig sprælsk, sensuel, kraftfuld og inspirerende farve, der i øvrigt også indeholder både spiritualitet og inderlighed. På den anden side råber den så højt og gør så meget opmærksom på sig selv, at den i haven kan udgøre så hysterisk meget showstop, at det er svært at tilpasse resten af havens beplantning til den. 
Og har du en staudevalmue har du både “showstop” og gang i den. Planter du den imidlertid så den står solitært, dvs. alene og op ad en neutral farve (her er sort også eminent), så er den helt insisterende med solens lys flimrende i de store, papirstynde blade. Og har du nogensinde prøvet at kigge ned i en staudevalmue? Det er ligesom at blive ført ind i hemmelighedsfulde fortællinger om noget vi godt ved findes, men endnu ikke helt er os bevidste, hvad handler om.
Hvis du har den i haven og har fået øjnene op for, hvad denne plante egentlig kan, så tag og nyd den lille måned du har glæde af denne staude. Bryder du dig modsat meget lidt om den, uanset hvad trends og modeluner dikterer lige for tiden – og derfor gerne vil helt af med den – skal du have pælespaden frem, når du skal grave den op. For dels har den dybe og meget sprøde rødder, der meget let knækker. Dels kan selv et lille rodstykke, der bliver i jorden, nemt blive til nye planter til næste år.
Derfor er den også hypernem at mangfoldiggøre.
Plantens skulpturelle værdi, både før under og efter blomstring, taler for dens store kvaliteter. Dens buttede knopper har hede løfter, og når de bliver indfriet, skal man næsten flytte hen til den på et tæppe, når solen står lavt på himlen. Når den er afblomstret, får den så de mest hypede, store valmuefrøstande, der er glimrende både “naturel” i en dekoration i frisk tilstand, naturel i tørret tilstand og til jul med guld- eller sølvspray på.
Hvad andet kan vi sige end: Happy go lucky med staudevalmuer.
FAKTA
NAVN: Papaver orientale
DANSK NAVN: Staudevalmue
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Staude
JORDBUND: Gerne sandet jord, men trives normalt i al slags jord
VÆKST: Opret, kraftig stængel
STØRRELSE: 50-70 cm
BLOMSTRING: Maj-juni
ANVENDELSE: I staudebedet