søndag den 2. juni 2013

LÆKKERT UNDERLAG

TEMA: HAVENS GULV 

Dem som ligger på jorden må man træde på 
- og dem vi viser her er nogle af de skønneste af slagsen.

Denne artikel handler om lækkert underlag. 

TEKST KARINA
FOTO: LONE & KARINA
Hvis du helt frit kunne vælge hvilket materiale din belægning i haven skulle være, hvilket et ville du så pege på? Vi på redaktionen har alle vores favoritter, og heldigvis har man jo altid lov til at drømme. Se med her, måske er nogle af de udvalgte materialer også med i dine drømme.

Chaussésten er en klassisk belægningstype, der passer ind i enhver have. De små kvadratiske sten, som typisk måler 8-10 cm på hver led, kan anvendes alene eller sammen med andre flisetyper.Tegl er et supersmukt og levende materiale, som også passer ind i de fleste haver. Tegl fås i et utal af farver, både de klassiske røde og gule, men også mere moderne sorte og grå.


På billederne her kan du se en række smukke teglbelægninger, lagt i forskellige mønstre. 
Eller her som et dekorativt mønster i det grønne.

Betonfliser er der mange der rynker på næsen af, og det er synd. Betonfliser kan bruges på et væld af måder, som f.eks her, hvor en række smalle teglsten er brugt som ramme om fliseforløbet. Pigsten er en ubearbejdet sten, som giver gangarealer og pladser et flot naturligt look. Pigstensbelægninger er et lidt udfordrende underlag for gangbesværede, hvilket bør tænkes ind i overvejelserne om denne type belægning.
Brosten er også en natursten, men tilhugget som en rektangel. Målene ligger typisk omkring 15x16x21 cm men vil altid variere en smule. Brostensbelægninger finder man blandt andet ved indkørsler, og er da også et materiale der tåler tung trafik. I haven kan brosten også bruges, men det er et stort og tungt arbejde, derfor kan det være en god idé at alliere sig med en erfaren brolægger.

Støbt beton er måske lidt for de modige, for når det først er støbt, så sidder det altså fast. ikke desto mindre er beton et smukt materiale, som har sin egen rå charme.

I den minimalistiske have vil den rene flade fra et betondæk smelte smukt sammen med de stramme rammer, men beton kan bruges til meget mere end rene flader, som du kan se på billedet her.


Småsten støbt i beton er et projekt for den tålmodige. Hvis resultatet, som her, er besværet værd, så er det en fin måde at gå i detaljen på. En sådan belægning tager uden tvivl tid, så med mindre man har masser af tid til overs, vil et lille område være passende.
Beton er i det hele taget et materiale der har vundet sit indtog i de danske haver, og der støbes på livet løs. Hjemmelavede fuglebade, krukker, bænke og meget mere, er blevet en sand gør-det-selv-dille. Ligemeget om haven er romantiskklassisk eller en helt anden havestil, kan materialet indarbejdes på kreativ vis.
Møllestenen er der ikke så mange der bruger, og den er da heller ikke den nemmeste at få fat i.
Skulle man være så heldig at have fået fingrene i en af de fine møllesten, kan man, som her i Haven i Hune, bruge den sammen med trædebregner.
Og her kunne vi sagtens blive ved, da der jo findes et utal af materialer. Måske drømmer du om en belægning som dem vi har vist her, eller noget helt andet ? 

1 kommentar:

  1. Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er meget glad for tegl - det kan de, der har besøgt min have, i hvert fald se :) Belægningsmønstre og teglenes farver er med til at gøre haven mere spændende og levende.
    Ærligt talt, så er betonsten aldrig flottere, end den dag de blev lagt. Det går kun tilbage for dem (efter min mening).
    Perlesten og kirkegårdsral synes jeg også er kønt. Langt kønnere end kinesisk granit.

    SvarSlet

ANNONCE