fredag den 21. juni 2013

SANKT HANS I BLODET

TRADITIONER

Sankt Hans siges at være heksenes fest, men det er også folkets fest - måske særligt havefolkets? Tag med her og kig ind i en dansk havesjæls erindringer om tro og traditioner. Og giv så endelig dit besyv med, hvis du har gode tips eller en lille historie om traditioner omkring Sankt Hans og sommersolhverv. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE, CHRISTIAN OG TINA
Sankt Hans dag den 24/6 stammer fra Johannes Døberens fødselsdag, som ligger modsat Kristus´ fødselsdag, der jo som bekendt er fastsat til den 25/12. Da Norden skulle kristnes valgte man så at lægge højtiden samtidig med det tidspunkt, hvor man gennem de sidste mange tusinde år alligevel fejrede sommersolhvervet og de lyse nætter. Og som det er kutyme her til lands, så er vi mest vilde med at fejre højtider aftenen før selve dagen (uvist hvorfor - ved du det?), så både jul og Sankt Hans var og er stadig aftenfester.

Det var jo vældig praktisk, for "så havde man krammet" på folket. At vi - det danske folk - så glad og fro fortsætter med at tænde bål, sætter en heks i toppen af det og synger om at holde det onde fra døren, vidner om, at vi er bundet ind i traditioner, der griber langt ind i vores folkesjæl og ikke sådan lige er til at lave om på. Sådan er vi!

Tag derfor med på en lille rejse ind i en dansk folkesjæl - min - til skjulte og hemmelige kilder, over Bloksbjerg og Hekla til søen, langs de danske kyster og strande, og til baghaven på villavejen, hvor glædesblussene brænder og unge stemmer og latter lyder i den lyse sommernat.DET DANSKE VEJR
At det ofte regner og blæser til Sankt Hans vidner om, at vi lever i et land hvor vejret er lunefuldt. Man må indrette sig, må man. Bålet og grillen bliver alligevel tændt, og det varmer, når vi efter midsommervisen synger Thøger Larsens "Danmark nu blunder den lyse nat" og kommer til strofen "byger, der går og kommer, det er den danske sommer". Så ser alle på hinanden rundt om bålet, synger lidt kraftigere igennem mens vi nikker sigende og skutter os i den vindtætte jakke. For sang og bål, det hænger uløseligt sammen med Sankt Hans for mig. Det er lidt ligesom at være i haven til daglig. Naturligvis drømmer vi om 25 grader og vindstille, men det er skønt at være derude - uanset vejrlig.


BÅL PÅ STRANDEN
Som barn stævnede jeg mangen en lys sankthansaften ud fra Espergærde Havn og sejlede lidt op og ned ad Øresunds kyst. Her nød vi alle bålene på stejlepladserne og strandene for enden af de villaer, der havde haver helt ned til vandet. Vi sejlede så tæt på kysten, at hybenrosernes pink knopper lyste i de dybgrønne buske, og fordi der er så lydt ved vandet, kunne vi høre brudstykker af samtaler og latter og klirrende krystalglas, mens bålets flammer slikkede op ad de store grenbunker.

Senere blev det til fester på stranden ved de små fiskerhuse på Gammel Strandvej mellem Sletten og Humlebæk, og jeg husker endnu at blive lullet i søvn med sand mellem tæerne og i håret, blidt hvilende i armene på "en eller anden" til lyden af den rullende brænding mod stranden. Jeg var beruset af kaprifoliernes duft, der blandede sig med hyldeblomsterne og den sidste røg fra bålene. Og skal jeg være ærlig - sikkert også beruset af et glas hvidvinspunch eller tre.HEKSEDANS
Naturen og dens kræfter har altid interesseret mig inderligt. Som ung og sværmerisk kvinde slugte jeg bl.a. "Heksens håndbog" af Dannie Druehyld, så siderne blev løse og jeg i tankerne tog en spids hat på og vandrede langs åer og vandløb om natten og samlede urter og slangetis og badede i kilderne, efter at jeg var gået 7 gange baglæns rundt uret omkring dem.

Og sådan.

KLOGE KONER
Som meget ung mor drog jeg derfor med min lille familie til Lille Blåkilde og Hellig Kors Kilde i Rold skov og sansede og var superhemmelig og følte mig fuldstændigt i overensstemmelse med mig selv og alle naturens kræfter. Sådan som folk jo i virkeligheden - fandt jeg senere ud af - har gjort gennem tiden, for at søge helbredelse hos Kildekonen (mon ikke det egentlig var en heks?), og for at finde lindring fra hverdagens sygdomme, sorger og trængsler.

Derfor har hekse aldrig nogensinde været onde i min verden. De har været (og er) kloge koner, der ved, hvordan urter skal anvendes og gør det med stor omtanke, nænsomhed og respekt for både jord og menneske. At hun i den fremspirende industrialisering og naturfaglige videnskabs landevindinger så blev anset for at være ond, det forstår man jo godt. For hvem ville ikke også blive lidt indædt gal i skralden, hvis man konstant blev mistænkt og misforstået og bagtalt?

MED ONDT SKAL ONDT FORDRIVES
Alligevel holder jeg usigeligt meget af Sankt Hanstraditionen, hvor vi holder "det onde fra livet". Tanken om, at det meste af Danmarks befolkning på samme tidspunkt står sammen med deres venner og familier og synger, mens de kigger ind i bålet, giver mig sådan en varm fornemmelse. Jeg er sikker på, at "sammenhængskraften" bliver endnu stærkere af at vi hvert år mindes om, at freden kan vindes, hvor "hjerterne aldrig bliver tvivlende kolde".

COSTA DEL BAGHAVE
En kort overgang dyrkede vi så at tage hele familien med til Bagsværd Sø, og dér mødte vi jo "Gud og hvermand", hvilket var rigtig hyggeligt, men lige en lille smule for meget hurlumhej til min smag.

Derfor blev det "Costa del baghave" der vandt, og det er lige vidunderligt hvert eneste år. Fingerbøllene står stolte i bedene og andre steder de selv har bestemt. Roserne står på spring, og både kaprifolien og hyldeblomsternes hvide skærme sender igen besnærende, inciterende dufte ind i mine næsebor.

Den intense sanselighed og lykke sidder stadig i mig hver eneste Sankt Hans og minder mig om at inhalere hvert eneste lysende, vibrerende sekund i de lyse nætters tid. Når vi sidder og står omkring bålet i baghaven er vi som regel mange omkring det - unge og ældre - og flest på min egen alder. I år bliver det med barnevogn og babylyde og pylrende mormorstemme, og så er det som om jeg vandrer gennem livet, gennem århundreder, gennem alle tider. Som om jeg kan mærke de mange tusinde års kalenderblade vende i vinden, livshjulene dreje. Imens bruser kærligheden til alt levende i mine årer.

Læs mere om Sankt Hans, myter og traditioner her

PAS PÅ PINDSVINET

Husk i øvrigt lige at tjekke grenbunken for eventuelle pindsvin, der kunne have sat bo i den, hvis den har ligget der længe! Se mere her. Og her.


MIDSOMMERVISEN
“Vi elsker vort land”
De tre første vers, som normalt synges ved bålfester
Tekst: Holger Drachmann, 1885
Melodi: P. E. Lange-Müller, 1885

Vi elsker vort land,
når den signede jul
tænder stjernen i træet med glans i hvert øje.
Når om våren hver fugl,
over mark, under strand,
lader stemmen til hilsende triller sig bøje:
Vi synger din lov over vej, over gade,
vi kranser dit navn, når vor høst er i lade,
men den skønneste krans,
bli'r dog din Sankte Hans!
Den er bunden af sommerens hjerter,
så varme så glade.

Vi elsker vort land,
men ved midsommer mest,
når hver sky over marken velsignelsen sender,
når af blomster er flest,
og når kvæget i spand
giver rigeligst gave til flittige hænder;
når ikke vi pløjer og harver og tromler,
når koen sin middag i kløveren gumler,
da går ungdom til dans
på dit bud Sankte Hans
ret som føllet og lammet, der frit
over engen sig tumler.

Vi elsker vort land,
og med sværdet i hånd
skal hver udenvælts fjende beredte os kende,
men mod ufredens ånd
under mark over strand,
vil vi bålet på fædrenes gravhøje tænde
hver by har sin heks,
og hver sogn sine trolde.
Dem vil vi fra livet med glædesblus holde
vi vil fred her til lands
Sankte Hans, Sankte Hans!
Den kan vindes, hvor hjerterne
aldrig bli'r tvivlende kolde.


FOTOCREDITS: 
Bålfoto1: Chr. Windfeldt
Bålfoto 2: Tina. Engstrup

24 kommentarer:

 1. Og så fik jeg også trang til at bryde ud i sang...

  Heksemutter lod en tudse
  riste som en ren karudse
  Rimme-rum, rimme-rum
  røg i ringe um um um

  Turelure lo af lykke
  for hun fik et rumpestykke
  Rimme-rum, rimme-rum
  røg i ringe um um um

  Trolderolle græd af harme
  han fik kun de rådne tarme
  Rimme-rum, rimme-rum
  røg i ringe um um um

  Tokkenokke kom for silde
  han fik lamperøg ved gilde
  Rimme-rum, rimme-rum
  røg i ringe um um um

  Rigtig glædelig og dejlig Sct. Hans fest til hele Havefolket. Hold nu godt fast på kostene, når I skal derudaf, der kan være stærk sidevind, og vi ser jer gerne tilbage inden længe... ;o)

  Havefniis fra friis

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for sangen "Karl". :-D
   Jeg har bestilt kost med rat og håndbremser og båthorn, så jeg regner med at styre mig selv igennem div. storme og haglbyger. Du kan trygt regne med at jeg vender retur til tastaturet inden længe! 8-D

   Slet
 2. Hej Marianne.Dejligt indlæg med sankthans traditioner.Årstiden har stor betydning for mig for jeg har fødselsdag d.24.
  Har også en lille historie.Da jeg var barn samlede man ind til bålet hvor jeg boede.Og de fik min gamle flyverdragt.Og den blev brugt som heks på bålet.Det synes jeg bestemt ikke var spor sjovt........var sikker på at jeg også ville brænde op.
  Men dejlig årstid og rigtig god sankthans til dig og din familie knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha. Det kunne jeg godt tænke mig! Du har jo nok "identificderet dig" med den flyverdragt!

   OG så tillykke med dagen - "din gamle heks". Nå.... dén har du nok hørt før ;;-) <3

   Slet
 3. Da jeg var barn (sådan starter mange historier ;-) samledes vi alle til fællesspisning på én af landsbyens gårde. Alle medbragte egen mad og borde/stole og det var altid spændende hvad mor havde fundet på at tage med dette år. Vi var mange børn og jeg husker det som en vidunderlig aften - regn eller ej - hvor vi legede og havde det sjovt til langt ud på aftenen. Og da vi blev ældre - dyrkede de hemmelige forelskelser.

  I dag har vi en tradition med venner om fællesspisning. Kl. 21 er der blåtale og Sct. Hans bål, hvor alle landsbyens beboere samles. Vi har et tæppe med og sætter os bagefter med kaffe og hjemmebagt kage, nyder bålet og hygger med vennerne.

  Skønt med traditioner og hyggelige minder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhhhh, hvor lyder det altså dejligt, Susanne! Det må være skønt at bo i din landsby!

   Dejlig midsommerfest til dig og dine!

   Slet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Midsommer er fantastisk og med dine poetiske minder sættes jeg i ekstase. Du kan bare noget med ord der danner indre billeder Marianne ;0)

  For de der kunne være interesseret har jeg netop udgivet et indlæg om hvad der venter hekse og trolde netop til sct. Hans i år........en af naturens magiske momenter hvis vejret tillader det :0)

  Sct Hans tilbringes hos os i venners munter lag med grill og hygge om bålet inden vi går afsted for at synge den smukkeste midsommervise og sende byens heks/nogle gange hekse - afsted ud i midsommernatten. En skøn tradition der følges, også når vi udfordres til at tage regntøj og paraply med.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor vidunderligt, Dorte, og så får man også lige lidt oldemorromantik med. Jeg selv sanser og nyder også for fuld kraft i disse dage. Selv i regnen - har det ligesom dig, trækker i "unifotrmen" røjsere og regnjakke. Vil have "paraply" på mit kamera.... er der nogen, der ved, hvor (om) man kan få det?

   Til jer alle: Tjek lige Frk- Solhats artikel ud om hvad der sker sct. hans-nat. http://froekensolhat.blogspot.dk/2013/06/midsommertoner.html?

   Slet
 6. Ja de måtte "hugge en hæl og klippe en tå" de gamle munke og præste for at få de gamle nordboere til at makke ret. Vores midsommer fester og heller ikke midvinter skulle de ikke røre for meget ved. her er midsommerens bål nu grillen for fru pindsvin har sat bo i den grenbunke der skulle ha været futtet af. Pyt vi sidder nu osse bedre oppe på terressen, meen bare nu vejret arter sig ellers må vi "nøjes" med levende lys i stuen.
  sjovt, den troldemutter sang har kørt i mit hoved i nogle dage, mon jeg skal kontroler mit kosteskaft?? Jeg skal jo nå at være tilbage weekenden efter. Der der heksefugle, grådværge og rumpenisser på spil på vor lokale kirkeeng, uha uha.
  st Hanshilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, så skønt med de små væsner. Både dem med pinde og dem, der gemmer sig i gårdens hjørner og under bregnerne.

   Rimme rum - og god sct. hans-havehilsner; M

   Slet
 7. Jeg holder også mest af at fejre Sct. Hans i min baghave, alt det hurlumhej er ikke noget for mig. Som barn husker jeg bedst, studenterne som stod ved Kerteminde strand og sang, det var stort, syntes jeg den gang.
  Sct. Hans bål på Munkebo Bakke mindes jeg bedst ved, at min bror og jeg sad i moreltræet og spiste os mætte i moreller :)
  God Sct. Hans aften skal lyde her fra.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, studenterfester og sct. hans hænger også uløseligt sammen. HVide huer og sang omkring bålet. Uhmmmmmmmmmmm.

   HAVEFOLKET ønsker dig en vidunderlig (og stille, tør) Sankt Hans.

   Slet
 8. Så fin fortelling og sang om barndommens St.hansaftens minner og magiske kraft. Ha en flammerik bålkveld!

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, og i lige måde, søde November-Smyrna!

   Slet
 9. Og som det er kutyme her til lands, så er vi mest vilde med at fejre højtider aftenen før selve dagen (uvist hvorfor - ved du det?
  Ja! Det gør jeg faktisk :-). Før man indførte kristendommen i Norden (og dermed den tid der var tilpasset klostrene), regnede man et døgn fra solnedgang til solnedgang, og dermed blev det jo den dag, som er er i dag allerede i dag i går da solen gik ned. -og jeg ved også hvorfor vi sætter havreneg ud omkring vintersolhverv :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 tak, Birgitte - det er jeg rigtigt glad for at blive belært om. Det giver jo så fin mening!

   Slet
  2. PS. .... ok, og hvorfor gør man så det? Til de sultne fugle, tænker jeg, men der er da sikkert en dybere forklaring. Noget om gode ønsker for det nye kommende års høst?

   Slet
  3. At fuglene har stor fornøjelse af havren er der ingen tvivl om, men den er faktisk beregnet til en hest :-) I asetroen var det o kendt at solen blev trukket over himmelen af en hest, og ved at lokke hesten til at stoppe op og spise havren, fik man "vendt" året så det fra at blive mørkere gik til at blive lysere. Deraf også ordet jul, som kommer fra oldnordisk og betyder noget i retning af at vende (som et hjul).

   Slet
 10. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 11. Dejlig læsning, Marianne og rigtig god Sct. Hans aften til dig og din familie.
  Jeg synes at afbrænding af bål er hamrende hyggeligt og en midsommeraften hvor folk strømmer til og mødes omkring et bål er en dejlig tradition. Når unge og gamle mødes og aftenen emmer af glæde og forventning fordi sommeren stadig ligger foran os. Og højtideligheden når bålet er tændt og alle istemmer midsommervisen - uha det er rørende.
  I år fejres Sct Hans aften stille og roligt i min baghave - bål skal der være, det er 100% sikkert. Jeg har som dig også prøvet bålet ved Bagsværd sø, men må indrømme at det blev for meget med "KeldHildas" Ganløse-Vandløse-sang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja, det var heller ikke lige min stil. Det bedste, jeg husker ved BAgsværd Sø er turen hjem sammen med alle de andre bys-"børn" på cykler gennem skoven.

   Også Sankt Hans-hilsen til dig og dine, Lisbeth! <3

   Slet
 12. Ønsker mormor og alle andre en rigtig god Sankt Hans! Tak for den dejlige stemningsartikel.

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. :-) Tak kære Dorte! Og i lige måde!

   Slet

ANNONCE