Selvom den ikke er meget større end et støvfnug, er skovflåten værd at tage alvorligt.


TEKST: KARINA, FOTO: LONE & SKOVFLAAT.DK

Skovflåten er en lille mide, der primært lever i de danske skove, og den er på sit højeste fra juni til august. Grunden til at man bør tage skovflåten alvorligt er, at den bærer rundt på bakterien Borrelia, som ikke er til at spøge med.

Færdes man i skovområder og på enge, hvor flåten holder til i det lange græs, er det bedste råd at iføre sig et par lange og tætsluttende bukser, samt en langærmet trøje og lukkede sko. Derved begrænser man risikoen for at blive bidt. Et tægehalsbånd til hunden er også en god idé, hvis man tager den med på tur.

Hvis man er blevet bidt kan man enten fjerne skovflåten med en pincet eller med en flåtfjerner, som kan købes på apoteket. Kig særligt efter i armhuler og andre varme, halvfugtige steder på kroppen.

FOTO : SKOVFLAAT.DK

Med pincet
Tag fat om flåten med pincetten og drej et par omgange til flåten slipper. Husk at hovedet skal være intakt, når du hiver flåten ud

Med flåtfjerner
En flåtfjerner er lavet sådan, at en lille sprække griber fat om flåten, som herefter nemt kan vippes ud

Det frarådes at fjerne flåten med fingrene eller med margarine, som et gammelt husråd ellers foreslår, da dette blot kan forøge risikoen for smitte med Borrelia.

Når flåten er fjernet vaskes området grundigt med vand, sæbe og et desinficerende middel så betændelse undgås. Herefter er det vigtigt at du holder øje med bidestedet. Hvis der kommer en blårød ring omkring det, skal du straks opsøge din læge.

 

PÅ SKOVFLAAT.DK KAN DU FÅ FLERE OPLYSNINGER OM FLÅTEN,
SAMT GODE RÅD OG VEJLEDNINGER.