Sommerhushaven skal helst kunne klare sig selv i længere perioder. Så hvordan får man det bedste ud af den uden at skulle “arbejde” for meget? Kig med her.


TEKST: MARIANNE, FOTO: SIGNE, MARIANNE & LONE

Mange sommerhus- og fritidsgrunde ligger i naturområder ud mod vand eller skov – eller begge dele. Det giver som regel en sandet jordbund og en hel del sol samt naturlig vegetation. Andre fritidsgrunde ligger i eng- og skovområder, hvor vegetationen er anderledes. Her vokser eg og bøg og der er lunde, enge og vandløb. Fælles for dem er, at den omgivende natur ofte er en del af plantemassen.

Fælles for sommerhushaver er også, at der som regel findes en del servitutter, der bestemmer, at den naturlige vegetation i området ikke må spoleres, og det er jo ofte også derfor vi ønsker at bo på naturgrundene. Så kunsten er at få haven til at falde ind i naturen på bedst mulige måde. Det er nemlig på den måde, du vil få lettest ved at passe din sommerhushave.

Nogle sommerhusgrunde er blevet ryddet så der er græsplæne på en del af grunden, hvor der er plads til  badminton, trampolin og havebassin. Andre steder får græsset lov til at vokse sig langt og vildt med klippede stier rundt omkring, så man kan komme rundt og nyde de dejlige pletter, der findes.

HAVEARBEJDET I SOMMERHUSHAVEN
En stor del af havearbejdet består derfor i at holde naturen i ave, så de få planter man indfører ved egen hånd, og de områder man ønsker at kunne færdes på, bliver vedligeholdt. Det kan være med græsslåmaskinen, krat- og buskrydderen og med en sav fra tid til anden, så der kommer sol ned på terrassen og brænde til brændestablerne. Omkring brændestablerne vokser en selvsået kaprifolie og græsserne står gerne højt og vifter i vinden med solens lysglimt plirrende i aksene.

UDEPLADSERNE
En sommerhushave har ofte mange udepladser. Der er i hvert fald en terrasse, og den har som regel også en overdækket del, så man alligevel kan sidde ude og grille, selvom en regnbyge skulle komme forbi i ny og næ. Hvilket de jo gør i vores lande mod nord. På terrassen finder vi som regel også et udekøkken og en grill, for det at være – og spise – ude det meste af sommerhalvåret er en del af det at have en natur- og sommerhushave. Vi vil gerne være helt tæt på naturen – en del af den, smelte sammen med den.



KRUKKEPLANTER TIL SOMMERHUSHAVEN
Men mange sommerhusejere vil jo gerne skabe lidt stemning og dyrke lidt i krukker alligevel. Og krukker kræver jo lidt ekstra “service” og omsorg, så de der kræver vand, skal enten have et indbygget vandreservoir i krukken eller være temmelig tørketålende, hvis du ikke besøger naturhaven jævnligt. Hvis du er i din sommerhushave hele sommerhalvåret, kan du sagtens nyde både sommerblomster, stauder og urter i krukkerne – blot du er opmærksom på, at planter i krukker jo lever i et mikroklima, hvor deres rødder ikke kan finde vand længere borte, og derfor er afhængig af din vandkande og jævnlige besøg.

Krukkeplanter der kan klare sig med få besøg kan fx være salvie, rosmarin og planter af sedumfamilien – bl.a. husløg.






“HJORTESIKRE” PLANTER
Man kan aldrig være helt sikker når det gælder vegetation, som hjortene går udenom. For det meste vil de altid gå efter nye skud, men der er visse planter, som de ikke bryder sig om og plejer at lade stå. Og selvom vi giver nogle bud på, hvad de går udenom, kan det sagtens være de forgriber sig på dem alligevel. Så betragt listen som vejledende.

Udvalg af “hjortesikre” planter: Morgenfrue, okseøje, fingerbøl, brudeslør, berberis, syren, buksbom, syrisk rose, lavendel, pæon, julerose, påskeklokker, iris, citronmelisse, ridderspore, skilla, krokus, vintergæk, erantis.

En meget anvendt metode er jo at indhegne planterne, når de er nyplantede, eller når de vokser til. At det ikke er voldsomt kønt, må man så leve med, hvis hjortene er begejstrede for netop din have.

Se mere om hjortesikring.

FUNKTIONER I EN SOMMERHUSHAVE
Typiske funktioner i denne havetype er:

  • Terrasser – morgen/aften
  • Overdækket udeareal
  • Udekøkken og grill
  • Ligge- og dækstole, hængekøje
  • Havemøbler der tåler at stå ude
  • Brændestabel
  • Skure til opbevaring
  • Anneks til gæster
  • Børneområde med legehus, bålplads, gyngestativ, sandkasse
  • Trampoliner, badminton, petanquebaner
  • Plateau til vandbassin
  • Fuglebade og piedestaler i terræn
  • Hegn i naturmaterialer

PLANTER I HAVEN
I sommerhushaven er der som oftest en sandet jordbund kombineret med en humusrig, skovlignende jordbund, hvorfor disse planter ofte er velegnede i sommerhushaven:

Slyngrose, floks, vortemælk, høstanemone, prydkongelys, akeleje, klematis, muskatkatost, stokrose, purpursolhat, sankthansurt, lungeurt, pæon, primula, rhododendron.