Der er sagt og skrevet en hel del om bæredygtige og økologiske haver, og nogle gange tænker jeg, at det hele kan virke rigtig vanskeligt. At der findes så meget “må ikke og skal” og løftede pegefingre. Eller halvreligiøse og selvhøjtidelige “kloge-Åger”, der hele tiden skal korrekse og rette på hinanden.


LEDER: MARIANNE

Sådan har vi her i HAVEFOLKET slet ikke lyst til at det skal være. Vi har lyst til, at det først og fremmest skal være nemt, inspirerende og lystfyldt. Sjovt og meningsfyldt, og et afsæt til at vi deler erfaringer med hinanden.

Og det kan det altså sagtens være! Det kan være nemt at passe på sin jordklode ved at undgå at bruge giftige sprøjtemidler og gødninger. Nemt at forbedre jorden med det “affald” i form af blade og andet, som naturen selv anvender som jordforbedring. Nemt at arbejde med i stedet for mod naturen ved at lære om, hvordan planter er gensidigt gode for hinanden, så lus, svamp og andet skab bliver holdt nede. Nemt at bruge det regnvand, der alligevel falder ned fra himlen og nemt at dyrke det, vi holder af at tage med ind på køkkenbordet og tilberede.

Inspirationen har vi så sat os for at levere. Lysten er det op til dig selv at finde, og det med det meningsfulde er jeg sikker på, at du allerede er interesseret i, ellers ville du ikke sidde og læse denne leder.

Uanset hvor lidt du gør, så vid, at det vil hjælpe. For har man først vendt giften ryggen, så fristes man jo til at anvende alternative metoder – smukke og velplejede haver vil vi jo gerne have alligevel. Og det kan sagtens lade sig gøre. Det er det, vi vil fortælle om i dette tema.

I starten af mit haveliv lod jeg derfor være med at gøde og sprøjte med gift. Og det føltes godt, men det blev det altså en kedelig have af! Ikke ret meget var frodigt eller blomstrede ret længe ad gangen – til min store ærgrelse. Planter skal jo have næring – ligesom os mennesker. Og bruger man ingenting, så udpines jorden jo bare langsomt – men sikkert – så de mikroorganismer, der ellers står til vores rådighed ikke kan komme til at omdanne det hele til næringsrig jord.

Men ved at opsnappe og forstå den simple ting; at det ikke er vores planter vi dyrker, det er jorden, da gik det op for mig, at vejen til en frodig have går via at gøre jorden så god og næringsrig som muligt. Så da jeg først havde lært at kompostere og lave gødning af brændenældevand og komposteret hønsegødning, så var den ved at være i skabet.

Resten er kommet til mig efterhånden, og så har jeg som grundindstilling et ret demokratisk forhold til ukrudt. Det må gerne være der, men det skal holdes i ave, så det ikke overtager hele balladen. At det så faktisk også kan omdannes til gavnlig gødning – enten via hønsene, komposten eller en spand vand – det gør det bare endnu mere meningsfyldt at luge.Vi har jo skrevet en del om bæredygtige metoder i HAVEFOLKET, og det vil vi blive ved med. I dette tema får du derfor dels en række nye artikler, som vi håber vil inspirere dig, dels får du en oversigt over en række tidligere artikler.

Rigtig god fornøjelse!

Find her artikler om DEN BÆREDYGTIGE HAVE.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.