fredag den 12. juli 2013

GODE TIPS TIL DIN HAVEFERIEHJÆLP

feriehjælpPLANLÆGNING

Er det veninden eller naboen, der skal passe din have? Hvis de ikke ligefrem er havefolk, er her hjælp at hente. Giv dem dette link. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE

Vælger du at få feriehjælp til din have, mens du er bortrejst, så er det en god idé lige at forberede det hele lidt. Både inde i dit eget hoved og sammen med feriehjælpen. De kan nemlig godt være lidt "på herrens mark", hvis ikke de får nogle retningslinjer med af dig!


feriehjælp
DINE EGNE FORBEREDELSER
Det handler lidt om at gøre det overskueligt og nemt for din havehjælper.
 • Hvis der skal slås græs: Sørg for at der er fyldt brændstof på maskinen og at den er nem at komme til. Husk at anvise steder til græsaffaldet.
 • Når der skal vandes: Stil vandkanderne i nærheden af vandhanerne. Fyld dem evt. før du forlader matriklen. Det skal være nemt at komme til vandslangerne. 
 • Stil krukker, potter mv. i skyggen, så de ikke tørrer alt for let ud. Sørg for underskåle til så mange som muligt. En gammel tallerken kan ofte udgøre en god erstatning i en snæver vending. 
 • Lad havehjælpen vide, hvis du efterlader lidt på tørresnoren og en bold eller trillebør i haven for at få det til at se beboet ud. 
 • Bed evt. også om at få havehjælpen til at smide en skraldepose eller to i din skraldespand. 
 • Gå lige en tur i din have med din havehjælp, hvor du gennemgår hvilke krukker/bede, der skal have særlig opmærksomhed. Sæt evt. et rødt bånd på dem, det drejer sig om. TIL HAVEHJÆLPEN


GRUNDREGLER/VANDING
Det er bedst at vande tidligt om morgenen eller eftermiddag/aften - inden eller efter at solen er gået ned. Så mindskes vandfordampningen. Mærk med dine fingre i jorden. Virker den fugtig eller tør? Hvis du ikke er vant til at have med planter at gøre, så se evt. på fingrene om der er jord på dem, når du tager dem op. Det er nemlig tegn på at jorden er fugtig. Nogle planter har det ok med at tørre ud mellem vandingerne, andre dør af det. Tal med ejeren om det.

DRIVHUSET
Sørg for udluftning. Vand, hvis der ikke er vandingsanlæg. Pluk eller nip efter anvisninger fra haveejeren. Læg mærke til om planternes blade hænger og ser slappe ud eller om de strutter. Kig også på jorden. Er den lys og tør eller mørk og fugtig? Lad hellere døre og vinduer stå åbne frem for at glemme at lukke op en dag i fuld sol.

NÅR DET REGNER
Har det regnet meget, er opgaven i stedet for vanding at hælde vand fra potternes underskåle, så planternes rødder ikke står og drukner.

PLUK OG KLIP
Mange af blomsterne blomstrer, mens ejeren er væk på ferie. Klip og pluk gerne så meget som muligt af det, der er i blomst. Så er der en chance for, at det når at genblomstre inden eller når ejeren kommer hjem. Dette gøres naturligvis i starten af ferien.

SLÅ GRÆSSET
Gør det på din måde. Sørg for at komme af med affaldet. Der er mange muligheder: Sæk, høns, kompost, under buske. Aftal det nærmere med ejeren.

2 kommentarer:

 1. Jeg bliver hjemme, det er nemmest. Jeg vil jo heller ikke gå glip af noget :)
  Knus

  SvarSlet
 2. En god havepasser er er guld værd. Jeg har den sødeste og bedste. Hun stiller op hvert år og passer drivhus, køkkenhave og ca 45 krukker :-)

  SvarSlet

ANNONCE