tirsdag den 2. juli 2013

LAV LUSETE AF RABARBERBLADE

ØKOLOGISKE TIPS & TRICKS

Når du har trukket dine rabarber, så gem bladene. De kan bruges til at lave en "lusete", som kan bruges mod lus i dine roser og andet i haven. Se her hvordan. 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Ja, forfald har altid en særlig modsætningsfuld ynde. Og rabarberblade kan et eller andet rent visuelt, når de forfalder. Jeg har bare ikke helt fundet ud af hvad det er. Men dét de kan rent praktisk er, at de kan bruges til en udmærket "te" mod lus i dine planter. Det er nemlig oxalsyren, der er på spil her - og den kan lusene ikke lide!


Vrid bladene af dine rabarber og smid dem i en spand vand (10 liter). Lad dem stå i nogle dage. Si bladene fra og hæld vandet på din sprøjte. Fortyndes ikke.

Du kan også koge te på dem, si og hælde på sprøjte. Det skulle efter sigende (Jens Juhl) være mere effektivt. Her kan det betale sig at klippe dem op i mindre stykker, da de jo nogle gange er på størrelse med en barneparaply.

Brus over der hvor du kan se, at dine planter er angrebet af lus. Gentag til lusene er væk.

Og når du bruser, så gør det i overskyet vejr eller hen under aften.

Bæredygtigt og en lille smule besværligt, men fuldstændig ugiftigt for alle hjælpedyrene, som ellers deltager i luseudrydningen! Om de også hjælper mod rosenbladvikleren, stråleplet, rust, stængelsyge og nogle af de andre rosenskadedyr, skal jeg ikke kunne sige med nøjagtighed. Men jeg kan fortælle, at de roser jeg har anvendt denne lusete på, trives glimrende! Jeg gentager en gang ugentligt om aftenen eller tidligt om morgenen, når jeg ser optræk til utøj.

Du kan også bruge dine rabarberblade til jorddækning.

6 kommentarer:

 1. Tak for det gode råd, det må afprøves :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Det var da et dejligt råd, som jeg straks vil efterprøve. Jeg har endnu ikke lus i roserne, men man ved jo hvor hurtigt det kan gå, når der kommer et par gode solskinsdage.

  SvarSlet
 3. Tak for tippet - Høstede lige mine til en lokal SFO så de kunne prøve at lave kompot og saft her i ferien, så jeg har blade nok

  SvarSlet
 4. Opdagede lige lus i min nye rose, så nu skal det gode råd i brug :)

  SvarSlet
 5. Rigtig god ide. Det glæder jeg mig til at prøve.

  SvarSlet
 6. Glæder mig til at høre om folks erfaringer... Tænker at selvom der skrives at det ikke skader 'hjælpedyrene' om mon ikke et stærkt koncentrat kan ta' kampen op mod myrerne..?

  SvarSlet

ANNONCE