Lodden løvefod er en rigtig eventyrblomst. Dens dunede blade og lette blomsterstande gør den til én af de mest skattede og nemme planter i din have.


TEKST: MARIANNE & LONE, FOTOS: LONE & LENE

Lodden løvefod, alchemilla mollis er en helt uundværlig plante i en haveelskers have. Både for den garvede gartner, der har forstået, enten at tæmme den eller at udnytte dens forcer, og for den nyslåede haveejer, der ønsker sig planter, der er robuste, breder sig og blomstrer i ét væk.

lodden løvefod, alchemilla mollisOgså for dem, der holder af at plukke buketter, er lodden løvefod helt formidabel. Den har en farve, der bare står til alt – ubestemmelig som den er. Nuancen ligger mellem gul og grøn, men kan ikke decideret betegnes som lime. Måske lys lime, og den har de yndigste, små blomster, der fletter sig ind imellem både de andre blomster i bedet, og skaber fylde på den mest charmerende måde i buketterne.

Selve planten har en yndefuld vækstform, der hælder/vælter lidt og alligevel er opret.  Kan man ønske sig mere?

lodden løvefod, alchemilla mollis

DUG SOM DIAMANTER
Lodden løvefod er også morgenvandrernes yndling. På grund af dens lodne overflade på bladene, får den det mest eventyrlige vandspil ovenpå, hvor dråberne ligger som diamanter i den årle morgenstund, indtil de fordamper i løbet af dagen.

lodden løvefod, alchemilla mollis

 

Det er sådan set lige til at få tårer i øjnene over den funklende dugfriskhed man kan opleve, når de første stråler fra solens lys glimter i dråberne, og blomsterne vajer let ovenfor, og mellem pæon, iris, prydløg eller roser. Planten gør sig godt både i mindre bede, i kantbeplantninger, mellem småbuske og i større haveanlæg. Se blot her nedenfor, hvordan de skaber sammenhæng mellem oppe og nede, ude og inde, tæt på og langt fra.  

lodden løvefod, alchemilla mollis

Her i HAVEFOLKET kan du også tage med på besøg i Mrs. Winthrops Have ved Hidcote Manor. Et haverum med mørke og lime nuancer, hvor lodden løvefod i juni spiller en af hovedrollerne. 


lodden løvefod, alchemilla mollisFAKTA

NAVNAlchemilla mollis
DANSK NAVN: Lodden løvefod
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge, skygge
HÅRDFØRHED: Ja, staude
JORDBUND: Al slags jord, dog ikke sandjord
VÆKST: Opret staude
STØRRELSE: 40-50 cm
BLOMSTRING: Fra juni, efter nedklipning igen i august
ANVENDELSE: God som kantplante og bunddække