Jens Juhl og hans kone Sølva Falgren har skrevet en enkel og nem guide til økologisk havebrug, baseret udelukkende på deres egne mangeårige erfaringer. Det er en must-have-bog for alle haveejere, der er interesserede i bæredygtig dyrkning. Læs her hvorfor.


TEKST: MARIANNE, FOTO: JENS JUHL OG SØLVA FALGREN

Selvom Jens og hans kone Sølva bor på det indre Nørrebro, så har de gennem de sidste 15 års tid levet som økologiske haveejere og stort set kunnet leve selvforsynende af deres afgrøder. Det kan de, fordi de fra april til lige omkring sneen kommer, bor i deres haveforeningshus i Smørmosen nord for København. Det har givet dem en masse erfaringer, og det er dem de øser ud af i denne lille bog.

Jeg har altid været “økologisk” i mit hjerte, men har af en eller anden grund haft lidt svært ved at “gå hele vejen”. Det har for det meste forekommet mig ret vanskeligt at få overblik over, hvad andet man skal gøre end blot ikke at anvende gift. Der findes jo nogle bøger om emnet, men hvad det end er, der er ved dem, så synes jeg ikke de har fanget mig. Det gør imidlertid Jens Juhl og Sølva Falgrens lille og autentiske bog, hvor de kommer naturligt, inspirerende og informativt rundt om alt det, man kunne synes var svært.

For vil man leve og dyrke have med naturen og ikke imod den, er der jo en del man må lære. Og det kommer så hen ad vejen.

GAVEN I JORDEN
De indleder med det allervæsentligste: Jorden og dens kvalitet. Hvordan forbedrer du den, hvordan sikrer du, at den ved bliver med at være næringsrig, og hvordan sørger du for, at dine planter får den gødning de jo alle har brug for? Vi lærer om kompostering, om hjemmelavede plantegødninger og udtræk (teer), der kan bruges til at holde skadedyr væk med og om, hvordan vi anvender husdyrgødningen på bedst mulig måde.

De kommer også rundt om de gode “naboer” – altså planter, der er gavnlige for andre planter. At basilikum modvirker trips, hvide fluer og myg, at lavendler er gode til at tiltrække svirrefluer og bier og modvirker jordlopper samt at tagetes modvirker nematoder og jordtræthed. Disse ting ved rigtigt mange haveejere – eller også har vi lært det af moster Tinka. Men at også persille, purløg, timian, salvie og andre urter har gavnlig virkning – og på hvad – kan vi få nærmere kendskab til. På samme måde gennemgås havens dyrevenner og såtemperaturer for den enkelte afgrøde.

SELVFORSYNING OG KØKKENHAVE
Fokus er på køkkenhaven, skønt der også er gode idéer til økologisk dyrkning i både drivhus og prydhave. Over halvdelen af bogens sider er helliget det, der kaldes sædskifte, som jo bliver en meget væsentlig del af en økologisk/bæredygtig selvforsyners viden. Altså en slags hvilken plante hvor og hvornår.

Og hvis man bare kender lidt til idéen om sædskifter, så er det nogle gode forslag de kommer med. Og sædskifte – hvad er det så nu lige det er? Det bliver også gennemgået og forklaret på afslappet pædagogisk vis. Ikke alt for megen “skrevet med småt”information” – bare behageligt lavpraktisk og håndgribeligt! De gennemgår desuden de enkelte planteforslag i hvert bed, og har også lavet anvisninger med rotationsskemaer. De gennemgår desuden de enkelte planter og omtaler dyrkningen af dem.

Hånd i hånd med de informative oplysninger og hyggelige kommentarer følger Kirsten Tinds vidunderlige tegninger. Det gode humør i bogens grundtone og de skønne, delikate og autentiske illustrationer inspirerer og giver lyst til at rejse sig og gå rigtigt i gang. “Gå hele vejen” om jeg så må sige.

Alt i alt en dejlig bog, som man kan blive klog af, og hvis man vil vide mere – og det vil man af en eller anden grund altid, synes jeg når det handler om at dyrke økologisk – så kan man enten være heldig at ens bibliotek eller haveselskabsafdeling afholder foredrag med dem, dels kan man faktisk besøge “slotsherren og slotsfruen” i “Slottet i Smørmosen” i Gladsaxe. Kig endelig ind på deres hjemmeside og sørg for at booke tid, inden I tropper op.

FLERE BØGER
Jens Juhl og Sølva Falgren har også “begået” en bog om økohøns, som også er udgivet på Forlaget Koustrup & Co.,  hvor du kan købe bøgerne i deres webshop .


TITEL: ØKOLOGISK HAVE, selvforsyning til husbehov

FORFATTER: Jens Juhl og Sølva Falgren

ILLUSTRATIONER: Kirsten Tind
FOTOS:Sølva Falgren og Dreamstime
UDGIVELSE: Akaprint 2011
SIDER:192
SPROG: Dansk
FORLAG: Koustrup & Co