Når solen står op, rammer den først den yndige vedbendtorskemund ved min hoveddør. Den er så let og fin, og svær at undvære!


TEKST & FOTO: LENE

Jeg fik en lille stikling af min mor for mange år siden, og den har bredt sig kolossalt meget siden. Den kan gro i den mindste sprække og kræver næsten ingen jord – ja, nogle steder gror den i rent grus.

Vedbendtorskemund formerer sig fra frø eller ved udløbere, der nemt slår rødder, selv i den mindste sprække. Den breder sig i mellemrummene på brostenene, men da den er så yndig og fin, gør det ikke mig noget. Hvis det bliver for meget er den nem at rykke op. Sidste efterår gik jeg lidt drastisk til værks, og frygtede at den var helt forsvundet, men nu skyder den lystigt igen.

Selvom vedbendtorskemund har så fine, spinkle stængler har den en grokraft uden lige. I efteråret var den vokset op i 120 cm’s højde hen over hegnet ved vores skraldespand. Ja, den var sågar vokset ind gennem hoveddøren! Det skal siges at vi ikke bruger hoveddøren ret meget, så den fik fred og ro, og da jeg opdagede det, fik den lov til at vokse videre!

vedbendtorskemund
VOKSER BORT FRA LYSET
På Wikipedia har jeg læst følgende: “Denne art har en usædvanlig måde at formere sig på. Den blomsterbærende stængel er først positivt fototropisk, dvs. at den vokser hen mod lyset. Efter bestøvning bliver den negativt fototropisk, sådan at den vokser bort fra lyset. Det medfører, at frøene bliver skubbet ind i mørke revner på de klippevægge, hvor den vokser, og hvor det er mere sandsynligt, at frøplanterne kan spire og vokse”.


I Haveselskabets Have på Frederiksberg har de en smuk, gammel mur, hvor der gror masser af vedbendtorskemund.

vedbendtorskemund

 

vedbendtorskemund

 

FAKTA

NAVN: Cymbalaria muralis
DANSK NAVN: Vedbendtorskemund
LYSFORHOLD: Sol/skygge
HÅRDFØR: Staude
JORDBUND: Ikke krævende hvad jord angår, vokser selv i grus
VÆKST: Krybende stængler, der kan slå rod
STØRRELSE: 15-70 cm
BLOMSTRING: Maj-september
ANVENDELSE: Til dækning af støttemure, el. lign