torsdag den 15. august 2013

BETONSTØBNING

betonstøbningBØGER

Betonstøbning kan sagtens gå hen og blive en ny hobby - i hvert fald for mig. Denne bog har hjulpet gevaldigt på lysten til at komme i gang.

TEKST: LENE
FOTOS:  VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET KLEMATIS

Sensommeren er over os, inden længe kommer efteråret snigende, og det er måske nu du skal få dig en ny hobby! Jeg har fundet én, som jeg godt kan blive bidt af - betonstøbning. Jeg har indkøbt 3 sække finbeton og en sort spand til at blande det i. Finbetonen skal bare blandes op med vand, og så er den klar til brug. Hvor svært kan det være?

I foråret var jeg på betonstøbningskursus hos Staudefeen, og her fik jeg en lille forsmag, på hvad det gik ud på. Jeg støbte en trædeflise og et fuglebad, og de første forsøg var faktisk hæderlige!

betonstøbning
Derfor kastede jeg mig over bogen "Betonstøbning" lige så snart jeg fik den, og da jeg havde læst den, kunne jeg næsten ikke vente med at komme i gang.

Bogen er skrevet af de to svenske kvinder, Malin Nilsson og Camilla Arvidsson. De har støbt i beton i flere år, og de bliver ved med at få ideer.

Hvad enten du er nybegynder eller har prøvet at støbe før, er jeg sikker på at du vil kunne blive inspireret af denne dejlige bog. Den indeholder så mange skønne ting, man kan lave - både til indendørs og udendørs brug.

Det gode ved bogen er, at der både er små og store ting, så du kan starte med nogle små stager til fyrfadslys (hvilket jeg nok vil anbefale, indtil du får det rette håndelag), og ende op med at støbe en bordplade med indbygget plads til grillen - eller hvad med en havebænk?

På de første mange sider af bogen er der billeder af de ting man kan støbe, og der er henvisning til sider bag i bogen, hvor der er grundige vejledninger.

Jeg ønsker mig fx nogle firkantede potter, der ikke går til i en hård frostvinter, og i dem vil jeg plante lavendler. Til det formål er beton uovertruffent, da det jo er frostsikkert. Her skal man lave en form af træ, og det tror jeg godt jeg selv kan finde ud af!

betonstøbning


betonstøbningEller hvad med en række små, uens potter til forårs- væksterne? Her kan du fx bruge rengjorte yoghurtbægre, isbøtter og kageforme.

Du kan også støbe store fuglebade, eller bare en lille "pyt" til fx insekterne - eller til blomsterhoveder.

betonstøbning

Jeg har været i skuffer og skabe for at lede efter egnede støbeforme, og jeg har købt et par småting, der kunne bruges. I skrivende stund står mine første "mesterværker" og hærder - og jeg kan næsten ikke vente!


betonstøbning
TITEL: Betonstøbning
FORFATTER: Malin Nilsson og Camilla Arvidsson
FOTOS: Camilla Arvidsson
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 128
SPROG: Dansk
FORLAG: Klematis


Bogen kan købes her.
9 kommentarer:

 1. Uha, hvor du dog kan friste og inspirerer!! Selvfølgelig skal vi da igang med at støbe i beton, hvad venter vi dog på!!!

  Jeg tror lige bogen ryger på ønskelisten, og så må vi se hvad der videre sker, - men støbes skal der!!
  Tak for inspiration :o)

  SvarSlet
 2. Vi skal igang ja, har købt bogen og bøtterne er samlet ialfald de første, sæt igang :)

  SvarSlet
 3. Jeg har længe gået med planter om at støbe, og har købt diverse forme på genbrug. Her til efteråret skal det være, og det skal både være trædefliser, krukker, fuglebade, runde kugler etc.

  SvarSlet
 4. Betonstøbning taler også til mit gør-det-selv-gen og jeg glæder mig til at lave mere.
  Bogen som jeg meget kort har stukket næsen i er også røget på min ønskeseddel, jeg elsker lækre hobbybøger, for selv om jeg godt kan få ideer selv så nyder jeg at blive inspireret:o)

  SvarSlet
 5. Aj hvor fingerne kribler. Har tidligere i min studietid støbt flere meter høje sager, men modet når man står alene i egen have har manglet lidt. Spekulerer i armeringsnet, farvepulver og lakering af forme, men måske jeg bare skulle eksperimentere lidt og være knapt så ambitiøs som tidligere? Og måske en lille tryghed i form af en bog ville give det sidste spark? Tror jeg skal stikke min næse ned i de sider. Tak fordi jeg blev gjort opmærksom på den!

  Dejlig dag fra Katinka

  SvarSlet
 6. Uhh, det er spændende, jeg er i fuld gang med betonblandere;) er ved at lege med at kombinere keramik og beton -det er SJOVT!
  Beton er smukt og jeg kan godt forstå det er interessant for kreative havefolk!
  bare et tip til jer der vil have mere inspiration, tjek www.skulpturfabriken.se -så skal I se beton på den lækreste måde!
  kh Helle
  kh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle,
   Jeg har lige været inde på hjemmesiden og kigge lidt. Det er jo unægtelig en helt anden kvalitet end mine små potter. Men du har ret: Det er sjovt :)

   Slet
 7. Jeg har lige købt bogen og glæder mig usigeligt til at komme i gang, men synes jeg mangler lidt lavpraktik i form af: hvor køber jeg beton (billigst) og hvilke remedier skal man bruge (udover olie, handsker, forme, blandeske, piskeris osv - hvis der er andet, altså). Altså en gedigen opskrift på beton...I lyder til at have styr på det så kan I hjælpe?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pi. Jeg kan godt forstå du glæder dig til at komme i gang, og hvis du har et sted hvor du kan stå uden at fryse for meget, er det bare med at komme i gang med det samme - bare der er frostfrit og ikke for koldt!

   Jeg har købt mit beton (finbeton) i Bauhaus. Jeg kan desværre ikke huske prisen, men det var ikke særlig dyrt.
   Betonen skal blandes så den har konsistens som tyk grød. Man siger at man skal kunne forme en kugle af betonen, og at den skal hænge sammen.
   Har du i øvrigt læst denne artikel?: http://www.havefolket.com/2013/11/stb-dine-egne-potter.html. Den kan måske besvare nogle af dine spørgsmål.

   Ellers må du endelig skrive igen.

   Slet

ANNONCE