Vi skrev et tema om dahlia – eller georginer, som de jo hedder på dansk – sidste år. Der kom vi lidt rundt omkring “det hele”. Men vi kan ikke lade være med at gentage budskabet: Hvis du ikke allerede er dahliafan, så bliv det!


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE

De er ikke voldsomt dyre, og du kan have held med at overvintre dem du elsker allermest. Mislykkes det – nå ja, så må du “desværre” på planteskole eller i handlen og finde nye planter.  Surt show, vi ved det godt.

dahlia, georgine

 

 

dahlia, georgine

dahlia, georginePRIVATE MARKEDER OG ÅBNE HAVER
Men noget, vi slet ikke fik fortalt, var, at du jo også kan gå på de private markeder og blive forelsket i nogle af sorterne. Se dahlia i fuld blomst her i sensommeren og så kan du bestille hos “Dahliamanden eller-damen”, så du kan hente dem til foråret. De passer og plejer dem for dig, du henter, vander, gøder, glædes og fornøjes. Det lyder ikke så dumt, vel?

Besøg fx.
Dahliagårdens Georginesalg 
Åben have den 18. august kl. 14-17

Vi har også et bud på åben have vest for Storebælt, hvor du kan se massevis af georginer og finde inspiration til næste års have:

Georginemarken v. Boes, Skanderborg.
Åben have den 17. og 18. august kl. 10-16

dahlia, georgineKENDER DU NOGLE GODE STEDER?
Har du kendskab til flere åbne haver eller private dahliafolk, så skriv det nedenfor i kommentarfeltet, eller send os en mail. Så vil vi bringe det så snart, vi kan og husk at sende os datoer løbende, så det kommer med i “DET SKER“.

dahlia, georgine

SÅR DU MON DAHLIA?
Ja, og så vil vi jo rigtigt gerne høre om du har haft held til at så dahlia og få blomstring samme år. Hvis du vil dele dine erfaringer med os, så skriv endelig.

Du må gerne skrive et link til din side, hvor du viser og fortæller om det. Du kan også lægge fotos ind direkte på HAVEFOLKETS facebookside og dermed straks dele med alle vores læsere.

Du kan læse meget mere om dahlia/georginer her i magasinet:

dahlia, georgineTEMA OKTOBER 2012: LEDER
Har du nogensinde prøvet at stå i en georginemark en sensommerdag omgivet af vibrerende, lysende, farverig frodighed? Hvis du har, så ved du nøjagtigt, hvordan det føles at stå for foden af regnbuen. Du ved, lige der, hvor guldet og hemmeligheden ligger begravet.

dahlia, georgine

GEORGINERNE I BOES

Et stop på landevejen for at fotografere en stand med de fineste georginer blev adgangsbilletten til det smukkeste syn. Tag med i georginemarken!

 

dahlia, georgineEN BOGANMELDELSE

En højst usædvanlig havebog så dagens lys sidste år ved denne tid. Ikke desto mindre er den en fantastisk kommentar til den on-going debat, der altid vil være blandt havefolk. Om dahlia og forfald.

 

dahlia, georgine

VINTEROPBEVARING AF KNOLDE

Frosten kommer “over night”, bare en time, måske kun et par grader lige omkring nul, men det sker. Vi giver dit tips, hvis du gerne vil gemme til næste år.

dahlia, georgineKNALD PÅ FARVERNE
Inspiration til anvendelse af georginer i haven

 

 

dahlia, georgine

EN SKØN BUKET

Inden den første frost er det bare med at få plukket løs af de dejlige dahlia, så de kan nydes på helt tæt hold. Pluk en buket med dahlia i et sand farveorgie.

dahlia, georgineGENOPLIVNING AF DAHLIA
Er der mon liv på denne planet, tænker man, når man efter den lange vinter spændt linder på avispapir eller muld og kigger til sine knolde. Nogle gange er der, andre gange ikke.