fredag den 16. august 2013

DE DER SKØNNE DAHLIA

dahlia, georginePLANTER

Vi skrev et tema om dahlia - eller georginer, som de jo hedder på dansk - sidste år. Der kom vi lidt rundt omkring "det hele". Men vi kan ikke lade være med at gentage budskabet: Hvis du ikke allerede er dahliafan, så bliv det!

TEKSTMARIANNE
FOTO: LONE De er ikke voldsomt dyre, og du kan have held med at overvintre dem du elsker allermest. Mislykkes det - nå ja, så må du "desværre" på planteskole eller i handlen og finde nye planter.  Surt show, vi ved det godt.

dahlia, georgine


dahlia, georgine
dahlia, georginePRIVATE MARKEDER OG ÅBNE HAVER
Men noget, vi slet ikke fik fortalt, var, at du jo også kan gå på de private markeder og blive forelsket i nogle af sorterne. Se dahlia i fuld blomst her i sensommeren og så kan du bestille hos "Dahliamanden eller-damen", så du kan hente dem til foråret. De passer og plejer dem for dig, du henter, vander, gøder, glædes og fornøjes. Det lyder ikke så dumt, vel?

Besøg fx.
Dahliagårdens Georginesalg 
Åben have den 18. august kl. 14-17

Vi har også et bud på åben have vest for Storebælt, hvor du kan se massevis af georginer og finde inspiration til næste års have:

Georginemarken v. Boes, Skanderborg.
Åben have den 17. og 18. august kl. 10-16


dahlia, georgineKENDER DU NOGLE GODE STEDER?
Har du kendskab til flere åbne haver eller private dahliafolk, så skriv det nedenfor i kommentarfeltet, eller send os en mail. Så vil vi bringe det så snart, vi kan og husk at sende os datoer løbende, så det kommer med i "DET SKER".


dahlia, georgine


SÅR DU MON DAHLIA?
Ja, og så vil vi jo rigtigt gerne høre om du har haft held til at så dahlia og få blomstring samme år. Hvis du vil dele dine erfaringer med os, så skriv endelig.

Du må gerne skrive et link til din side, hvor du viser og fortæller om det. Du kan også lægge fotos ind direkte på HAVEFOLKETS facebookside og dermed straks dele med alle vores læsere.Du kan læse meget mere om dahlia/georginer her i magasinet:

dahlia, georgineTEMA OKTOBER 2012: LEDER
Har du nogensinde prøvet at stå i en georginemark en sensommerdag omgivet af vibrerende, lysende, farverig frodighed? Hvis du har, så ved du nøjagtigt, hvordan det føles at stå for foden af regnbuen. Du ved, lige der, hvor guldet og hemmeligheden ligger begravet. 

dahlia, georgine
GEORGINERNE I BOES
Et stop på landevejen for at fotografere en stand med de fineste georginer blev adgangsbilletten til det smukkeste syn. Tag med i georginemarken!


dahlia, georgineEN BOGANMELDELSE
En højst usædvanlig havebog så dagens lys sidste år ved denne tid. Ikke desto mindre er den en fantastisk kommentar til den on-going debat, der altid vil være blandt havefolk. Om dahlia og forfald.dahlia, georgine
VINTEROPBEVARING AF KNOLDE
Frosten kommer "over night", bare en time, måske kun et par grader lige omkring nul, men det sker. Vi giver dit tips, hvis du gerne vil gemme til næste år.dahlia, georgineKNALD PÅ FARVERNE
Inspiration til anvendelse af georginer i haven

dahlia, georgine
EN SKØN BUKET
Inden den første frost er det bare med at få plukket løs af de dejlige dahlia, så de kan nydes på helt tæt hold. Pluk en buket med dahlia i et sand farveorgie.
dahlia, georgineGENOPLIVNING AF DAHLIA
Er der mon liv på denne planet, tænker man, når man efter den lange vinter spændt linder på avispapir eller muld og kigger til sine knolde. Nogle gange er der, andre gange ikke.


4 kommentarer:

 1. De er jo skønne... men også nogle gange bare FOR MEGET! For store, for hidsige i farverne, for perfekte i blomstens rosetter til at de er rigtigt smukke. De kan nemt få noget kunstigt, plastik-agtigt over sig. Har man flere sammen bliver det kun værre, for der er sjældent harmoni i farver, faconer eller højder.

  Men ser man på den enkelte blomst bliver man jo helt benovet over at sådan en fantastisk, dekadent, eksotisk udseende plante kan gro her i leverpostej-landet. Jeg er FAN!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ganske enig. De skal passes ind og bruges, så de ikke bliver for øredøvende. Eller det er i hvert fald sådan, jeg har det bedst med dem :-) Men når de så netop er det, så er de fantastiske med deres sunde vækster og smukke farver. Så ja - jeg er også en FAN :-)

   Slet
 2. Enig en enkelt puttet ind hist og her, men ikke et helt bed, ikke hos mig i hvert fald :)

  SvarSlet
 3. Bare jeg kunne have dem i mine bede, men sneglene er for hårde ved dem. Jeg må nøjes med at ha dem i krukker. Jeg prøvede at plante et par stykker i et par bede, og så drysse med kaffegrums, det siges jo at holde sneglene væk. Det har hjulpet noget, men krukkeplanterne er dobbelt så flotte, så det er nok stadig løsningen. Men når man ser sådan en hel uhæmmet mark med geoginer såå suuk,,,
  Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE