Grønne vægge kan man finde flere steder i verden. Også i Danmark har vi taget de lodrette haver til os. Vi er taget et smut til Vanløse for at kigge på et lille og fint eksempel.


TEKST OG FOTO: KARINA

I adskillige kontorlandskaber og offentlige miljøer har man taget de grønne vægge til sig. Også i Vanløse er byens kulturhus med på den grønne bølge.

Horti verdi, levende vægge, biomure, lodrette haver – og hvad de grønne vægge ellers har af navne  – findes både som vægmonterede og fritstående systemer. De levende vægge byder på mange fordele. Blandt andet har de grønne flader en positiv indflydelse på miljøet, da planterne er med til at omdanne CO2 til ilt. Dertil er de levende kunstværker ikke blot en værdi for arkitekturen, men for oplevelsen generelt, da billedet konstant skifter farve og form i takt med årstiderne.
grønne vægge
Ja, det er svært at tage nejhatten på. Og det var det også for Vanløse Kulturstation, da stedet fik tilbud om en sponsoreret væg til husets store tagterrasse. Det venlige tilbud kom fra Deichmann Planter, som også står for beplantningen og vedligeholdelsen.
Der findes forskellige eksempler på plantevægge og hvordan de er bygget op. På plantevæggen her er planterne monteret i specialfremstillede filtlommer, som automatisk bliver tilført vand og gødning.

 

grønne vægge

Den grønne væg fungerer ligeledes som et eksperimentarium, hvor man tester hvilke planter der er med eller imod de forhold de bliver præsenteret for. Da jeg var forbi med kameraet, var det blandt andet lykkekløver, broget hosta, lavendel, alunrod og kæmpestenbræk der voksede på væggen.

grønne vægge
Foruden plantevæggen havde de resterende vægge også fået lidt opmærksomhed. Særligt synes jeg at motivet med den krogede gren gjorde sig godt på den hvidpudsede væg.
På den store tagterrasse stod også forskellige grupper med plantebeholdere. Nogle husede store buksbomkugler, mens andre havde en mere varieret beplantning.
Alligevel var det de fine trækasser, som I ser herunder, der nok fangede min interesse mest.

Trækasserne er ikke blot tænkt som en installation, men også som sidde- og legeplads for byens borgere.

Måske en idé der kan bruges til haver med børn ?