Hvad gør man, når man gerne vil have en stor køkkenhave, men ikke har jorden til det, hvor man bor? Man får sig da en kolonihave.


TEKST & FOTO: LONE

Det har i hvert fald ejeren her gjort. Og køkkenhave må man sige han er ret skrap til, så denne dag i juli har vi kigget ham lidt i bedene, for at se hvad der dyrkes på de små 200 m2 her i kolonihaven i Hadsten.

I kolonihaveforeningen er der grunde på ca. 200-400 kvadratmeter. Ejeren her har som sagt en af de “små” haver, men da formålet med  haven udelukkende er at være selvforsynende i en lang periode af året, så er der slet ikke et kolonihavehus på grunden. Alt er udnyttet til have, og derfor er der også plads til grøntsager i lange baner. Og det er der!

køkkenhave i kolonihaven

 

Haven er afgrænset af en lav ligusterhæk, hvor eneste ind- og udgang er det lille hul i hækken. Herudover finder man på grunden en kompost, to stole – så man kan sætte sig og slappe af og nyde synet af dagens arbejde – og så er her en vandhane, selvfølgelig. Det går ikke uden.

Indtil nu er der ikke blevet vandet så meget i år, men her på de tørre dage skal vandsprederen i gang. Og når man har køkkenhave på denne måde, så kan vandsprederen sættes til at vande i måske 1-2 timer, og så er alt vandet rigtig godt igennem. Herefter kan der godt gå flere dage, før der skal vandes igen. Hellere vande rigtig godt igennem og så vande færre gange!

køkkenhave i kolonihaven

Haven rummer de smukkeste, store eksemplarer af kål – rødkål, rosenkål, blomkål og spidskål. Kållarverne er godt i gang, så planterne kigges igennem nogle gange om ugen og larverne fjernes.

køkkenhave i kolonihaven

Herunder vinterporre, skalotteløg og rødløg.

køkkenhave i kolonihaven

 

Bagerst i køkkenhaven finder vi kartoflerne, kun afgrænset mod det tilstødende engareal med den lave ligusterhæk.

På afstand ses hestene, der går og græsser.

Der er to typer kartofler i haven, og desværre har de i år fået skimmel. Så inden længe skal alle toppe fjernes og så skal de væk fra haven, så næste års høst ikke smittes.

køkkenhave i kolonihaven

 

køkkenhave i kolonihaven

Ærterne ser flotte ud – og der er masser af dem. Både almindelige, slikærter og sukkerærter.

Men der er også afgrøder til sensommer og efterår. Fx. pastinak og selleri – her vist også med gulerøddder.

køkkenhave i kolonihaven

Salater findes der også en del af. Heldigvis er haven ikke så forfulgt af dræbersnegle i år. Sidste år lagde ejeren Ferramol langs hele hækken for at kunne have sin køkkenhave i fred, og måske er det den indsats der har hjulpet. I hvert fald er det i år primært snegle med hus, der kommer på besøg.

køkkenhave i kolonihaven
TV. SALATSPINAT (inspireret fra Jamie Oliver)

Og så lige lidt af kolonihavestemningen – den skal I da ikke snydes for!

kolonihave

køkkenhave i kolonihavenOm vi vil have kartofler med hjem? Ja tak – meget gerne. De bliver skyllet godt og er nærmest klar til tilberedning. Vi takker og kører herfra med masser af motivation til egen køkkenhave.

For haveglæde smitter – det gør det!