søndag den 18. august 2013

KØKKENHAVEN I KOLONIHAVEN

køkkenhave i kolonihavenKOLONIHAVEN

Hvad gør man, når man gerne vil have en stor køkkenhave, men ikke har jorden til det, hvor man bor? Man får sig da en kolonihave. 

TEKST & FOTO: LONE


Det har i hvert fald ejeren her gjort. Og køkkenhave må man sige han er ret skrap til, så denne dag i juli har vi kigget ham lidt i bedene, for at se hvad der dyrkes på de små 200 m2 her i kolonihaven i Hadsten.

I kolonihaveforeningen er der grunde på ca. 200-400 kvadratmeter. Ejeren her har som sagt en af de "små" haver, men da formålet med  haven udelukkende er at være selvforsynende i en lang periode af året, så er der slet ikke et kolonihavehus på grunden. Alt er udnyttet til have, og derfor er der også plads til grøntsager i lange baner. Og det er der!

køkkenhave i kolonihavenHaven er afgrænset af en lav ligusterhæk, hvor eneste ind- og udgang er det lille hul i hækken. Herudover finder man på grunden en kompost, to stole - så man kan sætte sig og slappe af og nyde synet af dagens arbejde - og så er her en vandhane, selvfølgelig. Det går ikke uden.

Indtil nu er der ikke blevet vandet så meget i år, men her på de tørre dage skal vandsprederen i gang. Og når man har køkkenhave på denne måde, så kan vandsprederen sættes til at vande i måske 1-2 timer, og så er alt vandet rigtig godt igennem. Herefter kan der godt gå flere dage, før der skal vandes igen. Hellere vande rigtig godt igennem og så vande færre gange!

køkkenhave i kolonihaven

Haven rummer de smukkeste, store eksemplarer af kål - rødkål, rosenkål, blomkål og spidskål. Kållarverne er godt i gang, så planterne kigges igennem nogle gange om ugen og larverne fjernes.

køkkenhave i kolonihaven

Herunder vinterporre, skalotteløg og rødløg.

køkkenhave i kolonihaven

Bagerst i køkkenhaven finder vi kartoflerne, kun afgrænset mod det tilstødende engareal med den lave ligusterhæk.

På afstand ses hestene, der går og græsser.

Der er to typer kartofler i haven, og desværre har de i år fået skimmel. Så inden længe skal alle toppe fjernes og så skal de væk fra haven, så næste års høst ikke smittes.

køkkenhave i kolonihavenkøkkenhave i kolonihaven
Ærterne ser flotte ud - og der er masser af dem. Både almindelige, slikærter og sukkerærter.

Men der er også afgrøder til sensommer og efterår. Fx. pastinak og selleri - her vist også med gulerøddder.køkkenhave i kolonihaven
Salater findes der også en del af. Heldigvis er haven ikke så forfulgt af dræbersnegle i år. Sidste år lagde ejeren Ferramol langs hele hækken for at kunne have sin køkkenhave i fred, og måske er det den indsats der har hjulpet. I hvert fald er det i år primært snegle med hus, der kommer på besøg.

køkkenhave i kolonihaven
TV. SALATSPINAT (inspireret fra Jamie Oliver)

Og så lige lidt af kolonihavestemningen - den skal I da ikke snydes for!

kolonihave
køkkenhave i kolonihavenOm vi vil have kartofler med hjem? Ja tak - meget gerne. De bliver skyllet godt og er nærmest klar til tilberedning. Vi takker og kører herfra med masser af motivation til egen køkkenhave.

For haveglæde smitter - det gør det!

2 kommentarer:

  1. Sikke en flot køkkenhave. Jeg er især imponeret over kålplanterne, som i min have ofte bliver spist for øjnene af mig. Det er ikke alle steder man har lov til at vande på den måde. I mange kolonier er det ikke tilladt at vande med spreder, go der er begrænsninger på hvornår man må vande med slange.

    SvarSlet
  2. Ja, det er ret imponerende med kålplanterne her! Mine blev desværre spist op af laver i juli, mens vi var på sommerferie, så jeg håber på lidt godter fra kolonihaven :-)

    SvarSlet

ANNONCE