fredag den 9. august 2013

KNÆHØJ KARSE I KØKKENHAVEN

karseKØKKENHAVEN

Du kan sagtens dyrke almindelig karse i dit urtebed. Den smager fortrinligt som urt, lidt á la rucola, og så er den yndig i blomst!


TEKST & FOTO: MARIANNE

"Bred ymer" og "knæhøj karse", det var noget jeg kan huske blev sagt med sådan et fedtmulegrin da jeg var barn. Det var ældre børn - eller måske rettere unge, blomsterbørn og hippier, der sagde sådan. Det var slang og betød et eller andet - ja, hvad egentlig. At noget var "fedt" eller "fjong" eller sådan noget. 

Og det er faktisk ret fjong at dyrke knæhøj karse. Jeg har gjort forsøget, og nu hvor det står i et højbed, er den allerede knæhøj på anden omgang denne sommer. For karse vokser jo hurtigt, ved vi fra vattet, og det gør det altså også i køkkenhaven. Det er ret nemt at komme til at så dem lidt for tæt, men ligesom med radisespirer, rødbedespirer og mange andre bladgrøntsagers unge blade, så er det bare at spise sine udtyndinger i salaten.

karse

Og høje bliver de - knæhøje. Sådan omkring hofterne, hvis de står i et højbed. De er egnede i buketter og i pesto, i salater, som fyld i tærter - you name it. Ligesom koriander, dild, rucola og en hel del andre "grønne urter".

Og spiser du dem ikke, kan en hønes humør altid reddes, hvis hun skulle gå hen og være blevet lidt tvær. Faktisk opstår der festlignende tilstande i hønsegården, når resterne bliver smidt ind til damerne. Så er man næsten tilgivet, at de ikke lige får lov til at fræse og skrabe i bedene fra juni til august.


karse

Og så kan du så og så sommeren igennem. De vokser troligt. Det er en stor glæde altid at have noget mildt krydret til sin mad. Derfor skal du også have en opskrift på en salat, der vækker begejstring hos familie og venner.

OPSKRIFT

Du skal bruge: 
2-3 store, gode håndfulde skyllede blandede salater. Jeg har brugt babyspinatblade, rucola, lollo rossa, radicchio og almindelig hovedsalat.
1 håndfuld danske jordbær skåret i både
1 glas marinerede artiskokhjerter - med eller uden krydderier.
1 bdt. dampede asparges

Topping
Glaserede nødder (ca. 100 gram) med tørrede krydderier (gurkemeje, stødt spidskommen, stødt koriander, chilipulver, fint salt). Andre krydderier kan jo også bruges efter smag og behag.

Knæhøj karse klippes eller rives i små stykker og fordeles over hele herligheden. Smid stilkene på komposten, for de bliver let for hårde og træede til at spise.

opskrift med karse

Glaserede nødder med krydderier:
Start med at tage krydderierne frem og mål af. Brug en teskefuld af hver af krydderierne, gurkemeje, stødt spidskommen og stødt koriander, og en knivspids salt og chili. Hvis du bruger for meget chili bliver tungen brændt af! Op i en lille skål med dem. Diverse nødder skal op på en tør pande og ristes et par minutter. Sørg for at holde dem i bevægelse hele tiden, så de ikke brænder på. Så er det på med en anelse neutral olie - jeg bruger rapsolie. Rør rundt igen i et minut eller to, og så af med panden.

På med krydderierne i et halvt minut eller så - afhængigt af, hvor varm din pande er. Tilbage med panden og lad krydderierne varme godt igennem uden at de brænder af. Panden må godt blive meget varm, men så skal du sikre dig to ting: 1) tænd for emhætten og luk vinduet op. 2) Lad være med at snuse for kraftigt ind under omrøringen, ellers får du renset bihulerne.

Afslutningsvis hælder du en spiseskefuld honning på og lader den boble op i meget kort tid, inden du hurtigt tager panden af igen og hælder nødderne op på en tallerken med bagepapir på. Lad dem afkøle.

Når det er stivnet, kan du skære eller brække nødderne over og drysse dem hen over salaten lige inden du serverer.

3 kommentarer:

 1. Hej Marianne
  Spændende artikel med karse i urtehaven - spirerne er ikke lige så hotte i tiden, men måske er det tid at tænke i disse baner igen:-)
  PS: Når du lufter ud i forbindelse med madlavning, skal du vælge enten at bruge emhætten eller at åbne vinduet. Ved at gøre begge dele, udbliver effekten./Lone A

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone
   Jamen - der skulle naturligvis have stået "eller". Nok fordi jeg selv hader lyden af selv den mest støjsvage emhætte, foreslår jeg vinduet.

   God aften til dig, Lone-Lax. :-)

   Slet
 2. Karse er også godt i hjemmelavede forårsruller... i stedet for bønnespirer ;o)

  SvarSlet

ANNONCE