lørdag den 10. august 2013

LAVENDEL

lavendel
PLANTEPORTRÆT 

Lavendlen stammer oprindeligt fra Sydeuropa, men er i dag udbredt over store dele af verden, og så dufter den himmelsk, når de små blålilla blomster begynder at folde sig ud omkring midten af juli.

TEKST: KARINA 
FOTO: LONE
Den skønne lavendel er blevet brugt til mange ting gennem tiden. I den kulinariske verden ser man lavendlen i krydderiblandingen Herbes de Provence, og den skulle efter sigende smage fortrinligt til kanin eller lam. I desserter kan man bruge de små, fine blomster som drys, hvilket vi blandt andet har vist i denne rugbrødslagkage med lavendel.  lavendel
Den aromatiske duft er også uhyre populær i duftserier, potpourrier, sæber, cremer, body scrubs og meget mere. Derudover har man i mange år brugt afklippede lavendelblomster som et afskrækningsmiddel mod møl. Med lavendlens mange egenskaber forstår man altså godt at planten er så populær.

Selvom lavendlen hører til i de lune sydeuropæiske egne, kan man sagtens få succes med den her på de nordlige breddegrader. For at få det til at lykkes, skal man først og fremmest sørge for at planterne står solrigt og tørt. Lavendler tåler ikke for våde fødder om vinteren, så husk at dræne ved rødderne, eventuelt med leca, grus eller sand.
Lavendlen kan, hvis den ellers trives, blive op til en meter høj. Den har en tendens til at blive ranglet i formen. For at få planterne til at buske sig mere, klippes de ned til omkring 20 cm over jorden. Det er dog vigtigt at der stadig sidder nogle blade tilovers, forneden på planten.

Da lavendlen er frostfølsom er det vigtigt at nedklipningen først sker, når den værste frost er ovre. Man siger at når forsythiaen blomstrer, skal roser og lavendel beskæres. Det plejer at være engang i midten af april måned.

Vinterbeskyttelse er heller ikke nogen dum idé, ihvertfald i de første år hvor planten er ved at etablere sig. Som vinterbeskyttelse kan du bruge granris, eventuelt over et par håndfulde visne blade fra haven.


På billederne her ser I 'Hidcote Blue'. Billederne er taget i Nymans i West Sussex, England. Læs eller genlæs artiklen Et fredfyldt gårdrum, hvor I vil kunne se dem for fuld udblæsning.lavendel

FAKTA:
NAVN: Lavandula angustifolia 
DANSK NAVN: Lavendel
LYSFORHOLD: Solrigt
HÅRDFØRHED: Flerårig
JORDBUND: Almindelig veldrænet havejord
VÆKST: Busk med oprette blomsterstilke
STØRRELSE: 50-100 cm høj og bred 
BLOMSTRING: Juli- august 

2 kommentarer:

 1. Meget skøn krydderurt/blomst. Vi har også de skønne lavendler i indkørslen som smider frø og breder sig meget i grusset. Linket "rugbrødslagkage med lavendel" virker desværre ikke :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janne,
   Tak fordi du gjorde os opmærksom på det manglende link - det virker nu :)

   Slet

ANNONCE