tirsdag den 20. august 2013

NÅR DU SKAL PÅ PLANTEMARKED

plantemarked
PLANTEMARKED

Du står her i løbet af sensommer og efterår og opdager, at du overhovedet ikke har plads til alle de planter, du skal til at dele eller plante ud. 

TEKST & FOTO: MARIANNEOg så beslutter du dig for at tage på plantemarked og sælge eller bytte. Hvad skal du medbringe - altså ud over planterne? Her er en pakkeliste og nogle tips. 

udgangspunktet er det en god idé at grave planterne op i tide og potte dem. Gerne med en anelse frisk muld fra en pose og lidt lecasten i bunden til dræn. Dermed når planterne nemlig at komme sig, inden de skal præsentere sig pænt på din stand.

Så skal du have fundet et marked, du har lyst til at besøge. Se eventuelt under DET SKER eller hos Haveselskabet.

Dernæst er det en god idé at have et foto af planten i blomst. Det er jo nemlig ikke sikkert at den blomstrer, når du står med den i boden, og er det ikke deciderede plantenørder, der kommer forbi, er det ikke sikkert, de kender den og dermed falder for den. Skriv også gerne både det folkelige/danske navn på planten og det botaniske/latinske. Der findes utroligt mange forskellige sorter af de forskellige arter, og det er vigtigt for dem, der leder efter noget bestemt. Kender du ikke navnet, så pyt. Der er også folk der falder for planter, de ikke kender. Blot du kan give lidt tips til dens pasning og behov.

plantemarked


PAKKELISTE

BORDE
Bukke til en bordplade, et campingbord eller to, zinkborde. Eventuelt en dug - lidt upraktisk, men pyntelig. En voksdug fx. er smart!

OPBEVARING
Planterne skal jo pakkes og fragtes. Her er mælke- eller brødkasser i plastik gode. Nogle steder må man gerne få dem af købmanden, men ellers er almindelige papkasser også brugbare i en snæver vending. Jeg har selv haft bedst nytte af disse lave plastkasser, som man kan vande i uden problemer, men jeg har også nogle gamle trækasser, der er gode at bruge til at præsentere planterne i.

plantemarked


SKILTNING
Manillamærker er fine, men du kan også selv klippe nogle ud i pap. Andre laver skiltene på computeren, printer og laminerer dem, klipper dem ud og sætter dem på en grillpind.

Andre igen skriver på potteskilte eller afklippede, hvide persienner. Alt er muligt, bare folk kan læse navn og pris. Tro mig, du får travlt ind imellem, så det er smart, at kunderne kan klare sig selv af og til.


BÆREPOSER
Det er en god idé at have bæreposer med. Enten gamle brugte fra IRMA eller Brugsen, men også en almindelig rulle skraldeposer er brugbare. Nogle investerer i papirposer - det er dyrt, men har man nem adgang til dem, så er det rart for planterne, fordi bunden oftest er flad og lidt stivere.

PARASOL/PARAPLY
Der er et ret omskifteligt vejrlig her i Danmark. Og selvom vi havefolk sagtens kan klare at blive våde, er det rarest at stå i tørvejr, hvis man skal stå der i et par timer. Banker solen ned fra en skyfri himmel, kan det være hårdt både for planter og havefolk. Derfor kan en parasol, en pavillon eller begge dele være godt.

plantemarked


BYTTEPENGE
Rigtig mange har større sedler med, og derfor er det en god idé at have rigeligt med byttepenge. 500 kr. i tiere, tyvere og småmønter er ikke for meget. En mavebæltetaske, en skråtaske eller en lille kasse er en god idé. Stil den et ikke synligt sted!

VANDING
Er det bagende sol er det godt både at have vand med til sig selv - og til planterne. Et par liter mindst. Man kan for en 50'er købe en 5 liters dunk i en sportsbutik. Jeg selv medbringer også en vandsprayflaske. Så kan planterne lige friskes lidt op undervejs, hvis jeg husker det.


plantemarked

TIL DIG SELV
Lag på lag-tøj er en god idé, særligt fordi vejret kan skifte på et øjeblik. Kaffe, kopper, kage, madpakke, frugt, cafébord og caféstole - afhængigt af, hvor længe du skal stå på din stand. Desuden er det en god idé at have en ven, datter, søn eller mand med. For du skal med garanti enten på toilettet eller ose i de andre boder - eller begge dele.

Det er en god idé at komme i ekstra god tid, så du kan stille op i fred og ro. Selvom plantemarkederne åbner fx. klokken 10, så er der en del opkøbere, der allerede oser emsigt rundt klokken 9 og vil handle. Det kan godt være en smule distraherende, hvis man skal koncentrere sig om at få skilte og planter og dimser og dutter på plads og få det til at se fint ud. Så 1½ time inden er slet ikke for tidligt. Der skal jo også være tid til at sludre, og af en eller anden grund kender man jo altid nogen - og hvis ikke, så kommer man hurtigt til det! Der er intet som en god plantesnak, der kan binde glade havesjæle sammen.

Ovenfor ser du nogle af "de professionelle" der udstiller, som det kaldes, selvom det er handel. Fra venstre er det Helle Nørby, MP Havedesign, Havegalleriet og en ukendt med diverse antikgenstande, der altså også tiltrækker rigtigt mange haveinteresserede.

Rigtig god fornøjelse!

5 kommentarer:

 1. Gode råd Marianne, så er det bare med at komme af sted. :o)
  Jeg supplerer lige lidt med mine egne erfaringer, for jeg er efterhånden ganske garvet og tager afsted 5-6 gange årligt.
  Banankasser er helt og aldeles fremragende til at transportere planterne i - hvis planterne altså ikke er alt for store. De kan stables og de holder til lidt af hver - også en byge. Jeg har kasser som har fulgt mig gennem 4 år og de er stadig i fin form. Spørg efter dem i supermarkedet - de bliver SÅ glade for at komme af med dem. :-)
  Bordplader fylder meget, men et par brædder er en udemærket erstatning hvis man har bakker til at stille planterne i. De kan nemt lige stikkes ind mellem alt det andet i bagagerummet. .o)
  En all-round bog om det du nu sælger (for mig er det stauder) kan være en rigtig god hjælp i de situationer hvor folk gerne vil vide mere.
  Og så skal man være forberedt på at man ind i mellem skal agere haverådgiver, for så dukker der nogen op som lige skal have gode råd til et helt bed..........men det er hyggeligt og man må jo så tage udgangspunkt i egen viden og erfaringer.
  Mit sidste gode råd er; lad være med at sætte prisen alt for højt. Det er alt andet lige sjovere at have supertravlt i sin bod og få udsolgt end at sælge 10 planter og skulle slæbe det hele med hjem igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er GULD værd, at du lige supplerer med det, Trine! 1000 tak!

   Slet
 2. Ja og for mig er det vigtigt, at der er pris på planterne, ellers går jeg videre :) jeg er nemlig lidt genert og nærig, jeg køber ikke uden at kende prisen, og bryder mig ikke om at spørge.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 3. Især er det vigtig at kunne informere om evt giftige planter. Jeg havde engang nogle efterårskrokus med, uha der var en ung far (uerfaren haveejer) der nærmest var ved at ringe 112, indtil han fik en nærmere forklaring. men pyyha, det var ikke helt sjovt. Det var nu heller ikke et stort plantemarked, men det lokale Kildemarked.
  Jeg ville ønske jeg havde mulighed at komme på nogle andre markeder især for at selv at finde spændende planter.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Tak til jer for den meget nyttige information!
  Jeg har tænkt mig, at tage til Lyngby med lidt små planter.
  Det kunne jo være dejligt hvis der er andre der kunne få glæde af planterne. I stedet for, at jeg bare river dem op smider dem væk!
  Og Trine, jeg giver dig helt ret i, at planterne ikke skal være alt for dyre!
  K.Gro

  SvarSlet

ANNONCE