søndag den 11. august 2013

SVIRREFLUEN

svirreflue, blomsterbiINSEKTER

Svirrefluen er vores ven. Selvom den ligner en hveps er den harmløs. Samtidig er den én af de store hjælpere i en have, hvor man vil undgå anvendelse af gift.

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE

Et utrænet øje kan godt tage fejl, og tro at den kan stikke - men det kan den ikke. Den er mindre og lettere og uden lyd, til sammenligning med hvepsen. Og så flyver den på en helikopteragtig måde, hvor den kan stå stille i luften og så flyve videre i et hurtigt ryk. Nogle kalder den også for en blomsterbi.

svirreflue, blomsterbi
Det er både de voksne svirrefluer vi har gavn af, fordi de hjælper med bestøvning, og så alle de mange tusinde æg, hver flue lægger. For de udvikler sig til larver, der grådigt kaster sig over alle de bladlus de kommer i nærheden af.

svirreflue, blomsterbi
Her er det hvid agastache og dahlia, der tiltrækker svirrefluerne. Dahliaen, der desværre har fået lus, er spisekammeret - et godt match. Det kan man med sindsro gå i gang med at planlægge i næste års bede, altså at blande de såkaldte biplanter ind. Dels fordi de tiltrækker bier, svirrefluer, sommerfugle og andre insekter, der bestøver - dels får afkom, der mæsker sig i eventuelle bladlus.
svirreflue, blomsterbi

svirreflue, blomsterbiDet er så godt tænkt det hele! Naturen er forunderlig og stor.

4 kommentarer:

 1. Åh, det här inlägget ger mig svar på den undran jag nyss hade... I trädgården vimlar de av dessa blomsterbin och de håller sig nära en plantering där flera av plantorna tyvärr (eller kanske inte tyvärr nu efter att ha läst detta) fått löss...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvarSlet
 2. Jeg har også lagt mærke til, at der i min have er set flere Mariehøns der også mæsker sig i bladlus :-)- Dem så jeg egentlig slet ikke sidste år, så jeg er rigtig glad for at de kommer og spiser sig mætte!
  K.Gro

  SvarSlet
 3. hhmmmm - gad vide hvordan deres larver ser ud, jeg må vist hen og google - jeg er nemlig larvedræber i øjeblikket, og det skulle jo helst kun gå ud over fjenden :)

  SvarSlet
 4. God idé Sussi - jeg er også på larverov. Det skulle jo nødigt være de forkerte det går ud over!
  Svirrefluer er sådan nogle hyggelige fætre, og jeg har dem i læssevis både ved lavendlerne og oregano er de også tossede med!

  SvarSlet

ANNONCE