Svirrefluen er vores ven. Selvom den ligner en hveps er den harmløs. Samtidig er den én af de store hjælpere i en have, hvor man vil undgå anvendelse af gift.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE

Et utrænet øje kan godt tage fejl, og tro at den kan stikke – men det kan den ikke. Den er mindre og lettere og uden lyd, til sammenligning med hvepsen. Og så flyver den på en helikopteragtig måde, hvor den kan stå stille i luften og så flyve videre i et hurtigt ryk. Nogle kalder den også for en blomsterbi.

svirreflue, blomsterbi

Det er både de voksne svirrefluer vi har gavn af, fordi de hjælper med bestøvning, og så alle de mange tusinde æg, hver flue lægger. For de udvikler sig til larver, der grådigt kaster sig over alle de bladlus de kommer i nærheden af.

svirreflue, blomsterbi
Her er det hvid agastache og dahlia, der tiltrækker svirrefluerne. Dahliaen, der desværre har fået lus, er spisekammeret – et godt match. Det kan man med sindsro gå i gang med at planlægge i næste års bede, altså at blande de såkaldte biplanter ind. Dels fordi de tiltrækker bier, svirrefluer, sommerfugle og andre insekter, der bestøver – dels får afkom, der mæsker sig i eventuelle bladlus.
svirreflue, blomsterbi

svirreflue, blomsterbi

Det er så godt tænkt det hele! Naturen er forunderlig og stor.