onsdag den 25. september 2013

BLÅBÆR

SUPERFOOD

De smager som det rene slik - blåbær - og vidste man ikke af det, skulle man ikke tro at de små saftige sager er sprængfyldt med gode ting.


TEKST & FOTO: KARINA 


Blåbær hører, sammen med blandt andet rødbedeacaibær, radiserrosenkål, hvidløg og persille, under betegnelsen SUPERFOOD. Alle indeholder hver deres portion af gavnlige sager, og særligt bemærket har blåbærret gjort sig, da det har vist sig at være særligt rigt på antioxidanter, som siges at skulle mindske diverse hjerte/karsygdomme og ældningstegn. Dertil tyder forskellige forskningsforsøg også på at de små bær skulle virke slankende, være godt for synet, forbedre korttidshukommelsen og meget meget mere.Har du ikke blåbær i haven, skulle du få det. De er nemlig fuldt hårdføre. Lige meget, om det er den almindelige eller den amerikanske blåbær, er den en surbundsplante og skal af samme årsag have "sure fødder"/sur jord om rødderne.

Derudover findes der, så vidt vides, ikke selvbestøvende blåbær på markedet. Så hvis du vil have bær, skal du skaffe to forskellige sorter for befrugtning. På din indkøbsliste skal der så indtil videre stå: 2 stk. blåbær af forskellig sort og dertil en pose sphagnum - eller to - hvis du vil være rigtig rar ved dine nye planter.

Det bedste plantetidspunkt er nu, altså i efteråret, så det er bare med at komme af sted.

Og husk nu at give planterne godt med vand, både nu og fremover, for de tåler nemlig ikke udtørring.

Sluttelig kan det i øvrigt også lige oplyses, at blåbærbuskene får de mest fantastiske røde høstfarver, som altså heller ikke er at kimse af.

4 kommentarer:

 1. Ja de smager skønt og ser skønne ud lige nu. Jeg har en del amerikanske blåbær i haven, de danske havde ikke lyst til at være hos mig.

  SvarSlet
 2. Den med udtørring kan jeg tale med om.... Juli måned gjorde kål på min blåbærhøst, godt jeg er så tålmodig at jeg (sagtens!!!) kan vente til næste år...!!
  Burde Aronia (surbær) ikke også være med i superfood gruppen??

  SvarSlet
 3. Min høst har desværre heller ikke været helt oppe og ringe i år - hvilket helt sikkert skyldes at jeg har glemt at vande planterne godt igennem da der var rigtigt tørt i sommers. Så kan jeg lære det!
  Aronia-bærret er, som du siger det Fru Friis, også på superfood-listen, som vi vil fortsætte med at dykke ned i - hvis i opføre jeg pænt ;-)

  SvarSlet
 4. Vi opfører os altid pænt især når I lokker med de skønne artikler som I laver,.
  Mine blåbær har været ved at tørre ud, osse pga. en ## mulvarp havde sat sig for at lave sine gange og muldskud lige under buskene. Så ikke nogen blåbærmamelade til os i år ,øv det er ellers noget af det skønneste til pandekager.
  have hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE