lørdag den 7. september 2013

EN KØKKENHAVES BEKENDELSER

køkkenhave
TEMA: NÆSTE ÅRS HAVE

Har du haft køkkenhave i år og skal du have det igen næste år, så er det slet ikke så dumt lige at tage en halv time og notere sig erfaringerne fra sæsonen. 

TEKST & FOTO: LONE


Sæsonen lakker inden længe mod enden, og vi kan om nogle måneder se frem til havestilhed. I hvert fald næsten. Er du forpustet over sommerens vanding og pasning af køkkenhaven, så falder denne opfordring nok ikke i god jord, men prøv nu alligevel at se om ikke du har lyst til at notere dine erfaringer - bare lidt af dem. Lav en skitse og skriv lidt stikord til dig selv.

EN SKITSE
Har du allerede en plan over din køkkenhave, skal den bare gemmes til næste år, så du kan tage den frem til vinter/forår, og ud fra den planlægge næste års placering af afgrøderne i forhold til sædskifte. Jeg tegner min på computeren og nogle gange blot i hånden. I år er den på computeren og så skal jeg lige have fundet den frem og rettet til efter de ændringer jeg nu besluttede mig for, da jeg skulle i gang med at så.

køkkenhave
Har du ikke allerede lavet en tegning, så kan det være en god idé at tegne køkkenhaven op på et stykke papir eller på computeren, og så notere hvad der er hvor. Til vinter - når du vil planlægge næste års køkkenhave - er det ofte gået i glemmebogen, og så skal man til at studere diverse fotos for at regne det ud - hvis man altså overhovedet har nogen.


SKRIV ALLE DINE ERFARINGER OP
Nogen er meget omhyggelige og har noteret sig henover sæsonen hvad der er sået hvornår, hvordan det er passet og hvornår der er høstet - og med hvilket udbytte. Hvis du ikke er én af dem, så kan du stadigvæk godt hjælpe dig selv lidt på vej til næste års køkkenhave - det kræver ikke alverden.

Tag udgangspunkt i din tegning og gå så bedene igennem fra en ende af. Noter dine erfaringer for hvert punkt. Det kan fx. være:
 • Tomaterne voksede som ukrudt! Godt med hønsegødning og masser af vand + stod hvor der er mest sol. Succes! 
 • Squash på lodrette støtter - genialt, fungerede godt!
 • Djævlen i busken sået på række mellem rosmarin og gulerødder. Meget smukt.
 • En enkelt støtte med stangbønner passer til vores forbrug. Gentages næste år.
 • Kålen blev spist op af larver (skal bruge fiberdug næste år).
 • Morgenfruerne blev først sået i juni - for sent til at få nok glæde af dem.
 • Timian gik ud - måske for lidt sol? Ny placering næste år.
 • Savnede flere ærter - næste år skal der være mere end én række!
 • Orangebasilikum i mistbænk. Voksede godt, men smagen er mærkelig og planterne endte på komposten. Skal ikke dyrkes igen.
 • Osv.

køkkenhaveDet er lige nu, du kan huske det hele og kan drømme - realistisk - om en bedre køkkenhave til næste år. Så ... fat pennen og hjælp din forårskøkkenhave på vej.

GEM DINE FRØPOSER
Det er også en god idé at gemme frøposerne i løbet af sæsonen, så du kan huske, hvilke typer du har sået. Måske er nogen så gode, at du gerne vil have fat i dem igen. Har du alle poserne stående sammen et sted, kan du med fordel sortere dem og gemme de bedste sammen med dine notater.

Jeg har selv en lille kasse med alle mine frø i, og her gemmer jeg de gamle poser, der var en succes, så jeg kan finde tilbage til dem igen, hvis jeg et år beslutter mig for at forsøge at gentage en succes. Du kan også bare gemme dem sammen med årets notater i en mappe eller havedagbog. Hvis du skriver dine ting ind på computeren, så kan du bare lægge poserne op på et bord - tage et foto - og sætte det ind i dit dokument med notater.

OGSÅ I DEN LILLE HAVE PÅ ALTANEN
Selvom du kun har en meget lille køkkenhave eller måske 4 krukker på en altan med krydderurter, så kan du sagtens gøre samme øvelse. Når haven er lille, er det jo endnu vigtigere, at pladsen bruges til lige præcis det, du har mest glæde af. Og mon ikke du vil give mig ret i, at det til foråret kan være svært at modstå de første krydderurter, der kommer i handlen, hvis ikke man ved præcis hvad man vil have?


6 kommentarer:

 1. Jeg har allerede noteret mig at:
  1. masser af Isop til næste år - mod kållarver
  2. De gamle frø af morgenfruer duer ikke - køb nye
  3. Sætte porrer - det er flere år siden
  4. Flere fløjlsblomster og måske Kæmpe Verbena
  5. Løgene skal stå på række - ikke hulter til bulter
  6. Kartoflerne skal vist ha lidt gødning (ringe udbytte i år)
  7. Sløjfe 2 bede med stauder, de må bo et andet sted, vil hel're ha' flere sommerblomster

  .... jeg glæder mig allerede til næste år.....

  SvarSlet
 2. Nu er jeg ikke den store køkkenhave fanatiker, men lidt krydderurter har jeg...og en bladselleri, der nægter at forstå at den ikke er vinterhårdfør og troligt skyder op år efter år...men jeg har et godt råd, som sikkert kan være nyttigt for nogen: Tag billeder! Masser af billeder! Ikke lækre stylede photoshoppede billeder som man kan prale af på facebook, men billeder som understøtter ens noter og hukommelse og viser hvordan jordbærbeddet så ud i juni, hvorfor er det en dårlig ide at sætte bønnerne der (de skygger for radiserne) eller andet som giver mening for planlægningen.
  Når man (som jeg) har gjort det og ordnet sine fotos efter årstid og placering er det , for mig et rigtig godt værktøj til planlægning...der mangler farver i sensommeren...den lilla blomst klæder ikke det bed den står i...men kunne med fordel flyttes derhen...osv...
  -og som Sussi skriver....ja! Man glæder sig til næste år!

  SvarSlet
 3. Jeg har absolut ingen erfaring med køkkenhave - men kunne rigtig godt tænke mig at prøve at have lidt salat, radisser og måske nogle ærter i krukker.
  Det bliver spænende at se, om det kan lykkedes :)

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Spændende læsning :-)
  Jeg blev fanget af den bemærkning om "squash på lodrette støtter". Den øvelse vil jeg gerne have sat lidt flere ord på...
  Jeg tænker, det skal prøves hos mig næste år - men hvordan fortæller jeg squashen, at den skal vokse opad i stedet for hen af jorden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne!
   Det med squashen er inspireret fra en have i England. Se fotos derfra via dette link: http://www.havefolket.com/2013/03/sttte-til-afgrderne.html. Jeg dyrker selv små kuglesquash i køkkenhaven, så dem har jeg i år haft til at klatre på bambuspinde. Det har fungeret ganske fint - de skal hjælpes på vej opad, men når først de er hjulpet på vej, så finder de sig i at være over jorden og så er pladsen under dem jo fri til andet godt. Det er bestemt værd at prøve :-)

   Slet

ANNONCE