I mange år kæmpede jeg en kamp for at holde “liv i haven” i efteråret. Ganske enkelt fordi jeg ikke havde blomstring i sensommerhaven. Det har jeg siden rådet bod på. Se mine sensommerfavoritter her.


TEKST & FOTO: LONE
I rigtig mange år var min have en forårs/forsommerhave. Det vil sige, at “alt krudtet blev brændt af” i de første måneder af havesæsonen, og sensommer og efterår var der så ikke megen blomstring tilbage. Det kan for så vidt være godt nok, hvis man har en have der er styret af de grønne farver og former, men hvis man – som jeg – også har en stor del blomstrende bede, så er det lidt trist når det hele giver op midt i juli.

De første sensommerblomstringer, der gjorde en mærkbar forskel, var ankomsten af dahlia. Inspireret af nyhedsbreve fra Isabella Smith fik jeg over nogle år testet flere typer af – og ja, nogle af knoldene har jeg faktisk endnu og de kommer troligt frem hvert forår. En af de dahlia jeg sætter særlig pris på er ‘Arabian Night’. Men jo – der er også en del stauder med i mine sensommerfavoritter. Listen kommer her:

DAHLIA/GEORGINE
Dahlia ‘Arabian Night’
Dahlia drives fra knold om foråret og tages så op og gemmes igen hvert efterår, når frosten sætter ind.

PURPURSOLHAT
Echinacea purpurea ‘Magnus’
Stauden der kan være lidt svær at få i gang, når man som jeg har leret havejord, men når først den er etableret, er den helt uforlignelig og blomstrer i flere måneder. Også de efterfølgende frøstande er ret dekorative.

HØSTANEMONE
Anemone hupehensis  ‘Splendens’
Høstanemonen blomstrer fra august til oktober. Og så er “knapperne”, der står tilbage på stive stilke efter afblomstringen, også ret fine i vinterhaven.

SANKTHANSURT
Sedum spectabile

Sankthansurten er skøn fra først i foråret, hvor de er tidligt på færde, og så langt ind i sensommeren hvor de slutter af i en bordeaux blomstring.

STRÅLESOLHAT
Rudbeckia fulgida 

Denne solhat blomstrer i flere måneder og er helt sublim sammen med de rosa nuancer. Særlig hjortetrøst og solbrud spiller den smukt sammen med. Og så er den ganske fotogen!

HJORTETRØST
Eupatorium mac. ‘Red dwarf’
Hjortetrøst er ligeledes en staude, der med rosa blomstring og smukke, mørke stilke er smuk i efterårets have. Den passer naturligt sammen med både solhat og græsser, der er uundværlige i den sene have.

KÆMPEVERBENA
Verbena bonariensis
Kæmpeverbena er en uundværlig sommerblomst. Den tiltrækker et væld af sommerfugle og så blomstrer den indtil den første frost sætter ind. Jeg har opgivet at gemme den fra år til år (selvom jeg hører det er muligt), så de bliver sået hvert år – også selvom jeg har en masse selvsåere i det meste af haven.

SOLBRUD
Helenium
Solbruden er en af de nyere stauder i haven. Jeg er faldet pladask for de rødlige/orange farver og ønsker mig et helt hav af dem.

 

CITRON- OG APPELSINTAGETES
Tagetes
Denne udskældte plante er en af mine yndlings. Det er også en sommerblomst, men jeg har en sød haveveninde, der kommer med en hjemmedyrket bakke af småplanter hvert år, og min køkkenhave ville ikke være det samme uden den. Den bringer glæde og solskin ind i mit haveliv!

SOLSIKKE
Nogle år sår jeg dem selv, andre år gør fuglene det, når de taber noget fra foderbrættet. Solsikkerne dukker op hist og her, og selvom de lander midt i staudebedets rosa ende, får de lov til at være der, for de glæder både med de gule farver og senere med et måltid af solsikkekerner til havens småfugle, der springer ombord i frøstandene og tager for sig af retterne.

PRAGTKÆRTE
Gaura Lindheimeri
Pragtkærten er endnu en af de sommerblomster jeg er blevet afhængig af. Heldigvis klarer den selv skærene de fleste år, og det er 100% selvsåede planter der står i bedene. Nogle år flytter jeg rundt på dem, så de bliver spredt lidt. Andre år får de selv lov til at bestemme. De giver det lette grøftekantsagtige præg, som mange tilstræber i disse år, så de skal have varme anbefalinger med på vejen! Som små, hvide sommerfugle på lette stilke.

Det var så mine sensommerfavoritter, der alle spreder blomsterglæde langt ind i efteråret. 
Hvilke er mon dine sene favoritter?