tirsdag den 3. september 2013

GRØNNE VALNØDDER TIL BRÆNDEVIN

valnødder, valnøddesnaps
OPSKRIFTER

Gør dig rede! Lige om lidt klikker du dig frem til den dejligste urtebrændevin, du overhovedet kan fremstille - og den mest spændende! Den skifter nemlig kulør jævnligt over de 4-6 måneder den er om at trække. Gør dig derfor straks gode venner med én, der ejer et valnøddetræ!

TEKST & FOTO: MARIANNEValnødder - det er da sådan nogle vi spiser til jul? Når vi ikke kan spise mere. Eller en gang imellem i en nøddeblanding, fordi vi har læst om, at de er en del af superfood! Det kan også være du får dem som pynt på en kage eller i waldorfsalat, men nu har vi den klart allerbedste måde at bruge valnødder på - også selvom de udgør en interessant del af god (især italiensk) gastronomi. De skal nemlig på flaske!


valnødder, valnøddesnapsPUNKT 1
Gør dig gode venner med én, der ejer et valnøddetræ. Ikke fordi der skal så forfærdelig mange valnødder til din dejlige brændevin, men fordi du bliver afhængig! Det kan være en del af din lykke og glæde over at tiden går (jo!), og at du kan gå over til din valnøddeven hver eneste september og skaffe dig et par grønne valnødder. Hvis I så oven i købet kan gøre det til en god vane sammen at smage på sidste års brændevin, er du godt på vej til at værne om de gyldne øjeblikke i dit liv!

valnødder, valnøddesnaps
PUNKT 2
Find dig 5-6 store friske, grønne, umodne valnødder. Du må gerne plukke dem fra træet! Det er faktisk bedre end at finde dem på jorden, for det er oftest dem, der på en eller anden måde er blevet dårlige, der havner der.

PUNKT 3
Find følgende frem:
 • 5-6 store, grønne, umodne valnødder
 • Et skærebrædt
 • En chopperkniv
 • Plastikhandsker
 • En nøddeknækker
 • En kødhammer
 • Et gennemsigtigt sylteglas med låg
 • En flaske vodka

PUNKT 4
Gå udenfor, eller tag også en plastikpose frem. Jeg nævner det bare. På med handskerne. Saften fra valnødder farver sort. Over det hele, hvor bare en lille skal lander. Og det er en sniger, for det sker ikke lige med det samme, men bare sådan med tiden.

PUNKT 5
Få hul på - ikke kokosnødden - men valnødden.  Ja, og her er det så at du måske render ind i problemer, ligesom jeg har gjort det den allerførste gang! For de er faktisk ret hårde at få til at flække. Hans Lyngby Jepsen, brændevins"guruen", får det til at lyde som en leg: "Skær dem i både, kvarte eller ottendedele". HA! Så så man lige mig: Først med chopperen - nej, den går ikke. Så med en nøddeknækker (troede jeg, for den ligger af en eller anden grund i juletræskassen selvom vi har et hasselnøddetræ i haven - men de får jo med træskohælen). Så endelig - og det virkede - med kødhammeren. Den var nærmest ved at flække selv, men det gør ikke noget - jeg finder en ny på loppemarked. Brug så lige den plastikpose, jeg nævnte, og kom nødderne deri, så det ikke sviner ud over det hele, når du hamrer til.

PUNKT 6
Op i et glas med det hele. Vodka på - helt op til over nødderne. Flyder der en valnød op til overfladen (som på fotoet) skal du tage den op. Det er tegn på at den ikke dur. På med låget. Jeg bruger den billigste polske vodka. Det er den reneste. En der er dyrere, kan du da også bruge, hvis du har lyst!

PUNKT 7
Tålmodighed skal anvendes som dit våben nu. Men lad for en gangs skyld være med at stille den i et mørkt skab, selvom det faktisk er det bedste. Tag den i hvert fald frem en gang om måneden, for du vil nu iagttage den smukkeste forvandling. Som H.L. Jepsen siger:

"Mig bekendt er der ikke nogen anden krydderbrændevin, hvis farve overrasker så meget. Det er en hel svir at se på. Derfor bør krydringen ske i ufarvet glas. Først bliver farven svagt grøn, så stærkere grøn, så svagt brun, helt brun og brungrå, mørkere og mørkere, en overgang næsten gråsort, sidst bliver den mahognifarvet".

valnødder, valnøddesnaps

Det kunne man faktisk godt gå og glæde sig til, ikke? Den skal ikke lagre yderligere, siger han også - og det er jo rart at vide. Så skal den altså stå på søndagsfrokostbordet de næste mange, lange, mørke måneder om et halvt års tid! Nu har du dels en julegave, der er forvandling i, dels noget du kan gå - både og glæde dig over og til - i de mørke måneder mellem december og marts.

God fornøjelse!

14 kommentarer:

 1. Kiggede lige til min, som ellers står i "det mørke skab" og ja, den har nu en meget smuk dyb flaskegrøn farve.
  Måske skulle man, bare for farvens skyld, putte en smule valnød i den der just har trukket færdig med dild, citronskal og stjerneanis? Den smager fint, men farven minder desværre om en urinprøve :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan da prøve, Birgitte! Vil gerne høre om "urin"-farven bliver lidt dybere. Men jeg synes selv, at det tager noget tid, før den antager maghony. I lang tid står den og ligner opløst tjære eller gelmt terpentin. Faren er, at den bliver matsort (pga. nødden) og at du skal vente nogle måneder endnu med at servere den.

   Jeg selv eksperimenterer også med forskellige krydder-blandinger - bare ikke lige med valnød, for den har så gennemtrængende vidunderlig en smag i sig selv, synes jeg.

   Er spændt på at høre, hvad din erfaring bliver! Du må endelig lægge link ind eller kommentar igen, når du når så langt!

   Slet
 2. Med den metode jeg bruger, er det du laver en essens, som skal fortyndes ca 1:6, når den har lagret (gerne adskillige år!). Hvis man plukker nødderne i juli kan de, uden problemer, skæres igennem.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, Lis, det har ejg da også glemt at skrive; altså, at det er en tinktur, der skal opblandes med ren vodka og smages til. Nogle holder af den meget stærk og smagsfyldt, andre kan bedstt lide den med kun en snert af valnøddesmagen. DEt føjer jeg lige til, er vist kommet til at tage det for givet.

   Omkring lagring: Ja, det sagde min far også altid, men Hans Lyngby Jepsen, Brændevinsguruen, mener ikke det svarer sig at lagre den. Måske er det fordi den bare smager SÅ godt? Jeg ved at min mor også har lavet noget i år, så jeg tror vi får mulighed (rygrad) til at få lagret noget. Så vil jeg supplere med de erfaringer til den tid.

   Og det emd at høste i juli! Selvfølgelig! Tak, Lis!

   Håber så smagen stadig er storartet.

   Hvilke brændevin laver du elelrs?

   Slet
 3. Er der nogen i Aarhus eller omegn der vil være min valnøddeven? :)
  Eller måske bare kender et sted hvor de gror vildt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var vel nok en god idé at spørge om, Anne! Sådan et træ har jo nok til mange venner! Det er jo blot 5-6 stk. der skal bruges!

   Du er også velkommen til at spørge inde på vores facebookside - og så kan du jo også blive "venner" med Magasinet Havefolket på Facebook!

   Slet
  2. Ja, og så er det at man skal huske at lægge links ind. Her er de.

   HAVEFOLKET siden: https://www.facebook.com/pages/Havefolket/440439809364680?ref=tn_tnmn

   Magasinet havefolket: https://www.facebook.com/magasinet.havefolket?fref=ts

   Slet
 4. Måske kunne man lave en snaps med galnebær, bitre mandler og lidt liljekonval? Det ville være den perfekte julegave til svigermor ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. HEj Birgitte
   Ja, hvis DU GERNE VIL LÆGGE HENDE I GRAVEN, så gøre det endelig. Men indstil dig på livslange mareridt og en lige så lang tur i fælgsel. Derfra får du sikkert wireless-forbindelse, så kan du følge os løbende. :-)

   Ej, spøg til side: Hvis vi skal lege brevkasse, så vil jeg foreslå dig at sige det, der nager dig direkte til din dagbog og så omformulere det til noget pragmatisk til hendes selv. Måske løser det problemerne?

   Nej, nu har jeg det: Du går da bare en tur i hendes have sammen med hende og hyggesnakker. Mon ikke det gør hende blid som et lam?

   Slet
  2. Det var såmænd blot en spøg!

   -og efter mere end 35 års kamp for at blive accepteret har jeg resigneret og accepteret at hun trods alt har en dejlig søn som jeg elsker meget.

   -og tage hende med i haven? Umiddelbart en sød ide, men hun beskar mit yndige japanske kirsebærtræ så det var mest humant at fælde det og en hendes beskæring af en kornel resulterede i at en meget smuk plante måtte skæres ned til jordniveau og først nu efter 10 år er ved at komme sig

   Slet
 5. Det I laver her kaldes i urtemedicinen, valnødde-tinktur.
  Se ''Walnut Hull tincture'' på nettet eller på herballegacy.com som er den bedste site af slagsen. Den fjerner parasitter og helbreder bl a HIV, som den tar død på en parasit som ødelægger immunforsvaret. Så det er sundt at drikke 1 tsk om dagen i en uge eller i tre måneder for værre tilstande, oplandet i en kop vand.

  SvarSlet
 6. Lige lidt tanker om valnøddesnaps. Jeg synes, at valnøddesnapsen fortjener en god vodka eller Klar Brøndum. Købes Klar Brøndum på tilbud er prisen næsten det samme som billig vodka. Så vælg Klar Brøndum.
  Valnøddesnapsen bliver også kaldt fattigmandscognac...og det fortæller måske lidt om kvaliteten af denne fantastiske snaps. (læg vægten på cognac).
  Og så et par tricks:
  1)Valnøddesnapsen tager farve af lys og ilt. Så hvis din essens ikke bliver mørk, næsten sort. Så stil den lyst, åbn glasset med jævne mellemrum - så luften bliver skiftet, og ryst glasset, så essensen iltes.
  2)Jeg har eksperimenteret med at lade halvanden nød trække i en helflaske snaps. Og den var efter ca. 6 mdr. drikkeklar uden at skulle fortyndes. Essens kræver dog mindre plads og kan altid tyndes op, når det skal bruges.
  3) Jeg har taget en egeplanke (rent ubehandlet træ selvfølgelig) flækket i lillefingertykkelse og med en længde på, hvad der kan være i en flaske snaps. Jeg tilsætter sådan en egestav til min færdigblandet snaps. Snapsen får en let undertone af eg, som leder tankerne hen imod fadlagring. Og nu nærmer vi os cognac:-)

  Og så synes jeg, at det er en fantastisk værts/værtindegave

  Snyd ikke dig selv for den oplevelse det er at drikke en dejlig valnøddesnaps.

  God fornøjelse.

  Mvh
  Anders

  SvarSlet
 7. Ej det lyder lækkert! Jeg skal da vist i gang med en valnøddesnaps. Når den har trukket i 4-6 måneder skal den så filtreres eller hvordan får man valnødde-stumperne udskilt fra snapsen?


  Mvh Iben.

  SvarSlet
 8. Jeg ved godt at jeg er ALT for sent ude, men er der nogen der stadig har lidt friske valnødder (grønne) som jeg kan bruge til ekstrakt?

  SvarSlet

ANNONCE