Gør dig rede! Lige om lidt læser du dig frem til den dejligste urtebrændevin, du overhovedet kan fremstille – og den mest spændende! Den skifter nemlig kulør jævnligt over de 4-6 måneder den er om at trække. Gør dig derfor straks gode venner med én, der ejer et valnøddetræ!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Valnødder – det er da sådan nogle vi spiser til jul? Når vi ikke kan spise mere. Eller en gang imellem i en nøddeblanding, fordi vi har læst om, at de er en del af superfood! Det kan også være du får dem som pynt på en kage eller i waldorfsalat, men nu har vi den klart allerbedste måde at bruge valnødder på – også selvom de udgør en interessant del af god (især italiensk) gastronomi. De skal nemlig på flaske!

valnødder, valnøddesnaps




PUNKT 1
Gør dig gode venner med én, der ejer et valnøddetræ. Ikke fordi der skal så forfærdelig mange valnødder til din dejlige brændevin, men fordi du bliver afhængig! Det kan være en del af din lykke og glæde over at tiden går (jo!), og at du kan gå over til din valnøddeven hver eneste september og skaffe dig et par grønne valnødder. Hvis I så oven i købet kan gøre det til en god vane sammen at smage på sidste års brændevin, er du godt på vej til at værne om de gyldne øjeblikke i dit liv!

valnødder, valnøddesnaps

PUNKT 2
Find dig 5-6 store friske, grønne, umodne valnødder. Du må gerne plukke dem fra træet! Det er faktisk bedre end at finde dem på jorden, for det er oftest dem, der på en eller anden måde er blevet dårlige, der havner der.

PUNKT 3
Find følgende frem:

  • 5-6 store, grønne, umodne valnødder
  • Et skærebrædt
  • En chopperkniv
  • Plastikhandsker
  • En nøddeknækker
  • En kødhammer
  • Et gennemsigtigt sylteglas med låg
  • En flaske vodka

PUNKT 4
Gå udenfor, eller tag også en plastikpose frem. Jeg nævner det bare. På med handskerne. Saften fra valnødder farver sort. Over det hele, hvor bare en lille skal lander. Og det er en sniger, for det sker ikke lige med det samme, men bare sådan med tiden.

PUNKT 5
Få hul på – ikke kokosnødden – men valnødden.  Ja, og her er det så at du måske render ind i problemer, ligesom jeg har gjort det den allerførste gang! For de er faktisk ret hårde at få til at flække. Hans Lyngby Jepsen, brændevins”guruen”, får det til at lyde som en leg: “Skær dem i både, kvarte eller ottendedele”. HA! Så så man lige mig: Først med chopperen – nej, den går ikke. Så med en nøddeknækker (troede jeg, for den ligger af en eller anden grund i juletræskassen selvom vi har et hasselnøddetræ i haven – men de får jo med træskohælen). Så endelig – og det virkede – med kødhammeren. Den var nærmest ved at flække selv, men det gør ikke noget – jeg finder en ny på loppemarked. Brug så lige den plastikpose, jeg nævnte, og kom nødderne deri, så det ikke sviner ud over det hele, når du hamrer til.

PUNKT 6
Op i et glas med det hele. Vodka på – helt op til over nødderne. Flyder der en valnød op til overfladen (som på fotoet) skal du tage den op. Det er tegn på at den ikke dur. På med låget. Jeg bruger den billigste polske vodka. Det er den reneste. En der er dyrere, kan du da også bruge, hvis du har lyst!

PUNKT 7
Tålmodighed skal anvendes som dit våben nu. Men lad for en gangs skyld være med at stille den i et mørkt skab, selvom det faktisk er det bedste. Tag den i hvert fald frem en gang om måneden, for du vil nu iagttage den smukkeste forvandling. Som H.L. Jepsen siger:

“Mig bekendt er der ikke nogen anden krydderbrændevin, hvis farve overrasker så meget. Det er en hel svir at se på. Derfor bør krydringen ske i ufarvet glas. Først bliver farven svagt grøn, så stærkere grøn, så svagt brun, helt brun og brungrå, mørkere og mørkere, en overgang næsten gråsort, sidst bliver den mahognifarvet”.

valnødder, valnøddesnaps

Det kunne man faktisk godt gå og glæde sig til, ikke? Den skal ikke lagre yderligere, siger han også – og det er jo rart at vide. Så skal den altså stå på søndagsfrokostbordet de næste mange, lange, mørke måneder om et halvt års tid! Nu har du dels en julegave, der er forvandling i, dels noget du kan gå – både og glæde dig over og til – i de mørke måneder mellem december og marts.

God fornøjelse!