I dag er en helt særlig dag for os fire i redaktionen. Tiden flyver af sted, og netop i dag er det rent faktisk ét år siden, vi udgav magasinet for allerførste gang.


Da vi for knap halvandet år siden startede med at snakke sammen om magasinet, var der vist ingen af os der havde forudset, hvor stor en del af os HAVEFOLKET med tiden ville blive. Men nu er det efterhånden blevet en livsstil. Vi er helt vilde med at formidle haveinspiration, tips & tricks og meget mere til dig!
Det sidste halve år har budt på enkelte udfordringer; herunder blandt andet, at vi har måttet sige farvel til Signe som en del af redaktionen, da hun lykkeligvis har fået et nyt job, som hun er helt vildt glad for, og som nu tager al hendes tid. Heldigvis har vi fire, der nu driver magasinet, fundet en så fremdriftsrettet samarbejdsform, at vores tid med magasinet stadigvæk er passionsdrevet og med fuldt engagement. Vi kan slet ikke lade være!
Med dette lille skriv vil vi egentlig mest af alt sige tusinde tak til dig, der læser med! Ofte får vi søde og opmuntrende kommentarer, og de varmer og motiverer os virkelig i vores daglige arbejde med magasinet. Også de kritiske kommentarer tager vi imod med kyshånd – dem lærer vi meget af! Og selvfølgelig, så er der alle jer, der er så givende at byde ind med jeres viden og deler jeres erfaring med andre læsere. Det er jer, der sætter prikken over i’et her i magasinet. For tovejskommunikation har været vores mål med magasinet helt fra starten – derfor blogformatet.
Hvad tænker du nu – ja, lige nu? Giv gerne os og magasinet et ord eller to med på vejen denne særlige dag – hvis du altså har lyst! Både ris og ros er som altid velkomment.
Og så skal vi jo lige huske at nævne vores gave! Ja, altså ikke til os selv – men til to heldige læsere. Du må ikke snyde dig selv for deltagelse i denne lodtrækning. Vi har fundet noget helt særligt frem i dagens anledning. Læs mere her!
Har vi sagt det før? Vi er VILDE med have. Og selvom det at have en have, vækker noget af det samme i os alle 4, så er vi faktisk ret forskellige som havemennesker (læs evt. lidt mere om os her). Vores forskelligheder betyder også, at et jubilæum for os giver anledning til forskelligartede reflektioner:

 

På denne allerførste hele fødselsdag for magasinet vil jeg skænke mig en rigtig god kop kaffe og tage mig tid til, i ro og mag, at fordybe mig i et tilbageblik på det år, der er gået. Selvom jeg har været blogger siden marts 2010 og er utrolig glad for det vindue ud i verden – og ind i min – er jeg hver dag sikker på, at min prioritering af dette magasin er en vigtig beslutning. Både magasinet og de dejlige kollegaer her på redaktionen fylder hverdagen med masser af liv, ideer, udfordringer og spændende opgaver. En verden jeg absolut ikke vil være foruden.
Og det glæder mig til stadighed, at vi dagligt kan formå at dele haveglæde online – og ikke mindst at HAVEFOLKETS læsere også har lyst til at byde ind med erfaringer og søde opmuntringer, der varmer. Det online haveunivers tilføjer helt nye perspektiver til det at være havemenneske, og også masser af muligheder. Så kære læser – hold fast og læs med, for vi har meget meget mere godt i posen til det gode havefolk!
Da jeg i sin tid blev kontaktet af Marianne, der fortalte om et dybt hemmeligt projekt, ”kom jeg til” at tilbyde min hjælp som bl.a. korrekturlæser. Inden jeg så mig om, var jeg hvirvlet endnu længere ind i en blogverden, som jeg jo kendte godt i forvejen, men hvor grafik, billeder og de små detaljer her spillede en endnu større hovedrolle. Jeg fandt hurtigt ud af, at her var intet overladt til tilfældighederne – og det er det stadigvæk ikke. Det er bl.a. det der gør det så spændende at være en del af HAVEFOLKET – og det at vi gør os umage – hver eneste dag.
De sidste måneder har vi haft meget travlt med at gøre klar til en ny æra i HAVEFOLKETS historie, og derfor var det skønt at skulle puste lidt ud på min ferie. I skrivende stund sidder jeg i et dejligt hus i Toscana og kigger ud på den blå himmel, blot for at konstatere, at det er svært ikke at tænke på HAVEFOLKET – ja, det er næsten umuligt, og jeg må da også ind på ”redaktionskontoret” dagligt og lige se, hvad de 3 andre laver. Ligegyldigt om jeg er på ferie eller hjemme, er HAVEFOLKET – og min egen lille have – det sidste jeg tænker på inden jeg sover, og det første, når jeg vågner igen. Begge dele er i den grad noget, der går én i blodet!

Om jeg fatter det! At der allerede er gået et helt år. Jeg husker det som i går, da vi i redaktionen sad og bed negle ved hver sin computer mange kilometer fra hinanden inden første udgivelse. Siden har vi talt, skrevet, skypet – og mest af alt grinet sammen næsten hver eneste dag. Vi har besvaret mails fra toilettet, vi har kamera med – selv på indkøb – og familierne har måttet vente på maden, fordi vi liiige skulle fotografere til magasinet. Eller stå til rådighed, fordi der var ting – i haverne forstås – der skulle nås.

At gøre sin hobby til en daglig foreteelse er ikke alle forundt, men det er en mulighed alle har – det er blot et spørgsmål om at vælge det. At have HAVER som hobby, uanset hvordan de ser ud, hvor store de er, hvor erfaren man er, det er noget alle der blot har en flise eller en altankasse til rådighed har mulighed for. Ja, selv i køkkenvinduet på 4. sal kan du være “gartner”, hvis du har lyst.Og lyst er noget af det sundeste der findes. Derfor vil vi gerne gøre, hvad vi kan for at du får mere af den! – og “naturen, det billige skidt”, som Cæsar siger i Asterix og Obelix. Skove, marker, parker, baggårde, altaner, haver – alt det levende omkring os – vil os det  godt! Det er bare om at være god ved sig selv og tage imod.

 

I dette retroperspektive skriv kommer jeg til at tænke på rævens ord til Den lille Prins fra bogen af samme navn: “Det er den tid, du har spildt på din rose, der gør den så betydningsfuld”. Af egen fri fortolkning er det energien, tiden og kærligheden, man bruger på sin hjertesag, der gør sagen særligt værdifuld. Selvom der knokles på livet løs, og vi engang imellem kæmper en ulige kamp mod viseren på uret, så har tiden været værd at ofre.

Da vi startede HAVEFOLKET for nøjagtigt et år siden, sad vi hver især med nogle særlige ønsker til, hvad magasinet skulle indeholde. Personligt ville jeg et magasin med kant, et magasin der kunne få folk op af stolene og ruske lidt i fordommene. Vi sad hver især med vores mærkesager, og heldigvis for det!

HAVEFOLKET er blevet til en spraglet mosaik af stilarter – et sted med plads til holdninger og diversitet, og det er dét jeg vil løfte glasset for i dag. En stor skål for mangfoldigheden og en endnu større for rummeligheden, som har været med til at forme denne virtuelle have.