Det er noget af det nemmeste! Og det tager en halv times tid, som du vil takke dig selv for at have brugt til næste år, når du kan udplante din første lille takshæk. Se her, hvordan du gør.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Det er jo ikke sådan at buksbom er yt eller noget. Men taks er mørkere i farven, nemmere at stikke samt at klippe tæt, og så får den af gode grunde ikke den frygtede buksbomsyge. Derfor tager vi lige en tur med manualen: Første lektion i at stikke stiklinger. Her med taks, men princippet kan bruges til alt muligt. Siger og skriver: Alt muligt!!! Især de træagtige grene, der ikke behøver plastikpose over hovedet.

Du kan stiklingeformere taks og andre træagtige planter fra juli til ca. slutningen af september. Så kan de nå at danne rødder inden vinterens favntag. Du kan også stikke i det tidlige forår og lade dem vokse til i løbet af sommeren. Du bestemmer.

stiklinger af taksKLIP DIN TAKS
Først klipper du din taks. Er den fritvoksende, og har den ikke været klippet før, er det lange grene du kan klippe af. Du skal bruge stiklinger på max. 30 cm. Det halve rækker også. Du kan klippe både fra toppen og fra siderne af din taks.

 

stiklinger af taks

AF MED SIDEGRENENE
Flå sidegrenene af. Det gør du ved, med handsker på, at tage fat i dem og trække nedad mod dig selv. Så ender du ud med en bar gren, og det er den du skal bruge til at stikke med.

 

stiklinger af taks

AF MED NÅLENE
Tag også nålene af hovedgrenen. Det er smart at gøre det hen over en spand eller andet, som du kan samle affaldet i. Det komposterer fint, men forsurer jorden. Så hvis du er så avanceret at du har en kalkrig kompost og en sur, så op i den sure med det.

 

stiklinger af taks

TOPPEN AF
Klip så toppen af stiklingen. Der behøver ikke at være ret meget løv. Faktisk kun 3-5 cm el.lign. Blot den kan lave fotosyntese. Hvis der er for meget eller for langt løv i toppen, skal den bare bruge kræfter på at holde det i live i stedet for at bruge krudtet på rødderne. Og det er jo det, der er meningen.

stiklinger af taksHer ser du din stikling. Længden er ca. 15 cm. Der er faktisk lige lidt for meget løv på disse.
stiklinger af taksSe lige en gang på fotoet. Der hvor min lillefinger rammer stilken, er der et grenfæste. Det er der jeg har trukket sidegrenene af. Sådanne steder kaldes nodierne. Derfra dannes der en masse væksthormon og stikkes det i jorden, vil der dannes rødder derfra. Sørg derfor for at der er et par stykker af dem på de grene, du stikker ned i jorden.
stiklinger af taksSTIK
Stikke stikke stikke – i almindelig havemuld eller noget af det fra en sæk. Tryk godt til. Det opmærksomme øje lægger mærke til, at jeg fortrinsvis har stukket dem ned langs med kanten. Det er fordi de simpelthen helst vil have det lidt trangt, når de danner rødder. Dem i midten af kassen danner også rødder, men ikke lige så kraftige.

 

Så er det bare at vande godt igennem, trykke ekstra godt til rundt om hver enkelt gren, og stille dem i skyggen. Du kan også med fordel stille dem i et væksthus i nogle måneder eller til foråret viser sig igen. Men hvis de står ude får du mere robuste planter, og de får regn og vind og al den modgang, der gør stærk. Tilse dem naturligvis med vand, hvis nu sensommeren skulle vise sig fra indianersiden og blive meget varm og tør. Hvis du når til oktober og stadig ikke har stukket (stiklingeformeret), så vent med det til næste forår. Planter med rodnet kommer nu en gang bedst gennem vinteren.
Et tegn på at de har dannet rødder (eller er i gang med det), er at grenene begynder at vokse. Når de gør det, kan du så småt begynde gødningen. Og så kan du bare skænke dig en kop kaffe og begynde at overveje, hvor din takshæk skal etableres.
God fornøjelse!