Det har godt nok været svært at løsrive sig denne sommer og gå i gang med det, jeg plejer på denne tid. Det er som om den alt for lange vinter har givet en udtalt længsel efter haveliv og -nydelse. Og det har vi jo heldigvis også fået, må man sige! Både sommer og sensommer har vist sit milde, varme ansigt og jeg er slet ikke færdig med at gå rundt og fryde mig over genblomstringerne.


LEDER: MARIANNE

Men sensommer betyder også at himlen bliver højere, at lyset svinder, at dagene bliver kortere og at vi skal spise meget tidligt for at nå nogle timer i haven efter aftensmaden. Dermed også en erkendelse af, at vi er på vej mod en ny “runde” i årets store hjul.

Og når vi er der, begynder det også at blive klart, at der må ske noget i haven. Temperaturerne er faldet og det er igen til at kunne arbejde i haverne – også midt på dagen. Så nu er det om at få trukket havehandsker og knæbeskyttere på og komme i sving. For de der lupiner blev lyserøde og ikke hvide, som jeg havde regnet med, og de skal derfor flyttes. Og på opslagstavlen hænger mine optegnelser over hvilke bede der blev tømt for løg og nu skal have friske. Jeg har allerede i et drømmesyn set, hvordan det vil blive med en ny farvesammensætning. You know: The garden will be even better next year!

For et par år siden var jeg én af dem der, når familien vendte hjem fra sommerferie, lige nød hortensierne og solsikkerne inden de blegnede, og så var det ellers ind med havemøblerne og tilbage i skuret med river, spader og skovle. Men efter jeg er begyndt at fokusere på sensommerblomstrende stauder og buske, samt alle de glæder, der er ved at grave og flytte og planlægge, så er listen over ting jeg gerne vil nå inden vinteren blevet længere og længere.Og det kræver faktisk lidt af et overblik og indblik i farvesammensætning, blomstringstid, højde, vækst- og lysforhold m.v. at få det, der foregår på den indre skærm, til at ligne det der sker på “den ydre”, dvs. i haven.Og der er masser at tage sig til: Komposten skal vendes og vandes, og den del der er klar, skal bruges i bedene. Grøngødningen skal sås og der skal klippes ned, bindes op og graves fri. Deles og gøres ved. Foræres bort, byttes og smides ud.Jo jo, i september vågner havenørderne op, hvor andre haveejere lukker ned, som jeg jo tidligere gjorde. Dem der lukker ned tænker, at “nu er det efterår (lige om lidt) og så lukker vi haven”. Men den salige fryd det er at gå ude under den klare og blå, blå septemberhimmel og falde i staver over rødmende æbler, udsigter med mosekonebryg og dugperler i spindelvævene, mens man stopper op for at nippe til morgenkaffen og fundere over, hvordan haven vil se ud til foråret, det er noget alle skulle ta´og prøve.

Da efteråret jo som bekendt er den allerbedste tid at plante i, er det det, vi i HAVEFOLKET vil gøre. For både løg og planter kan nå at etablere rødder inden vinteren, og vil på den måde starte året op igen, så snart du begynder at kikke længselsfuldt ud ad vinduerne til din forårshave. Hvis du nu er på vej til at lukke haven ned og så alligevel får blod på havetanden, så har vi i dette tema også forslag til, hvad du kan så og sysle med en dag ånden kommer listende sig ind over dig.

Velkommen indenfor!

Artikler i denne måneds tema:

BRUG PINTEREST SOM PLANLÆGNINGSVÆRKTØJ
Kender I Pinterest? Det er et sted på nettet, hvor folk fra hele verden samler og udveksler billeder indenfor stort set alle interesseområder man kan forestille sig. Det er ret smart – og så er det nemt !

 

STIKLINGER AF TAKS – SÅDAN GØR DU
Det er noget af det nemmeste! Og det tager en halv times tid, som du vil takke dig selv for at have brugt til næste år, når du kan udplante din første lille takshæk. Se her, hvordan du gør.

 

 

SEPTEMBERPASNING AF SKÆRMLILJERNE
Brug lidt ekstra krudt på skærmliljerne her i det tidlige efterår, så planterne er godt rustet til blomstring næste år.

 

EN KØKKENHAVES BEKENDELSER

Har du haft køkkenhave i år og skal du have det igen næste år, så er det slet ikke så dumt lige at tage en halv time og notere sig erfaringerne fra sæsonen.

TULIPANER SØGER MAGE – DEL I 
Hvilke tulipaner er dine favoritter? Mine er de helt mørke. Distinkte, elegante og smukke – og smukkere er de, i godt selskab. Se her hvilke selskabsplanter og hvilke farvetoner jeg har haft succes med.

 

TULIPANER SØGER MAGE – DEL II
Nogle er nærmest hvide som sne, mens andre er mere cremefarvede. I dag er det de hvide tulipaner der søger livsledsagere.

 
 
 
SOM SKABT TIL BØRNENES HAVE

Har dine børn deres egne bede i haven? Hvis du nu tænker et par børnebede med ind i næste års have, så overvej lige den her: Evighedsblomsten.

 
 
NYE LØG EFTERÅR 2013
Det er det nu hylderne med forårsløg begynder at bugne i plantebutikkerne. I dag er det tulipanløgene vi skal kigge på. Nogle af dem er gamle kendinge, og andre er helt nye. Se med her, for vi har samlet en lille liste til dig. Men pas på! For vi kan ikke garantere, at der ikke skulle dukke et par fristelser op.

Læs eller genlæs også:
HØST OG TØRRING AF FRØ FRA HAVEN
Ind i mellem har vi altså en solrig dag eller to her i oktober. Og så er det bare om at komme ud med kaffefiltrene.

EFTERÅRSSTEMNING I HAVEN
Efteråret byder på de mest sanselige oplevelser. De ligger og venter på dig – lige ude i din egen have! Og hvis nu du ikke synes din have byder på så meget lige nu, vil du så ikke med på en lille havevandring sammen med os?

BYT EN PLANTE
Plantebytte får verden til at vokse, og din beholdning af favoritplanter i bedene gør det samme. Und dig selv den glæde!

 

SÅDAN SENDER DU EN PLANTE
Det er ikke kun netplanteskolerne, der sender planter. Det kan du også selv gøre. Kast dig over dillen med plantebytte, og du har en livslang hobby. Det kræver imidlertid, at du lærer at sende så de overlever.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.