søndag den 29. september 2013

TEMA: VI GÅR I BEDENE


MÅNEDENS LEDER

"Det er så svært - det der med bede. Jeg aner jo ikke, hvad jeg skal putte i dem", sagde en god veninde engang, da jeg udfordrede hende lidt på den omfattende græsplæne med et par træer hist og her. "Det er egentlig ikke, fordi jeg ikke gerne vil, jeg kan bare ligesom ikke rigtig få det til at se ud af noget".


Måske har du det lige sådan? 

I denne måned stiller vi skarpt på det der med bedene. Vi vil kigge på, hvad man egentlig kan bruge dem til - sådan rent haveindretningsmæssigt - og så ser vi på, hvordan man skaber nogle bede med fut i. For ja, det er jo det, det hele drejer sig om! Man gider da ikke bruge en masse krudt på at fjerne græs, jordforbedre og omstikke jord, plante en masse planter og måske endda bruge en del penge på det, fordi man ikke kender nogen der kan dele ud, hvis ikke det giver et glædesgivende resultat. Man skal da have noget igen for det arbejde, det er at lave bede i haven. Eller hvad siger du? 

Hvis du nu er én af dem, der bare kan det der med bede, så må du altså ikke afholde dig fra at læse med alligevel. Måske kan vi give dig lidt inspiration til videreudvikling af dine egne bede, og måske kan du lokkes til at give råd med på vejen omkring det her svære noget med bede! Bede der ikke bare ligger døde hen det meste af året, men virkelig giver en variation henover året og som måske også tiltrækker insekter, fugle og små børnefingre, der gerne vil plukke buketter. Og så er der jo lige det med, at planter i bede har en anden hårdførhed end planter i krukker. De skal nemlig ikke vandes i tide og utide. Når først de har etableret sig, så klarer de sig selv - i hvert fald, hvis der ikke lige er tørke to måneder i træk!

En af de ting vi stiller lidt skarpt på er en anbefaling af, at der skal noget volumen på! Et bed på 1x2 meter kan være nydeligt, men et bed på 3x20 meter har bare en helt anden wauw-effekt! Vi viser dig selvfølgelig et par eksempler her! Og så får du en hel serie af artikler om, hvilke planter man kan vælge, hvis man gerne vil have frodighed på rekordtid. Sidst, men ikke mindst, så kigger vi også lidt ind i grafikkens verden. Skal man have lækre bede, er det nemlig også godt at kunne noget grafisk i haven - det handler om at kunne håndtere kugler, spir mv. 

Nå - skal vi komme i gang? 
Velkommen indenfor - og i haven.Månedens artikler om "VI GÅR I BEDENE":

DESIGN DINE BEDE 
Tag intimiteten fra en lille gårdhave med ind i havedesignet eller skab store voluminøse prydbede. Der er mange muligheder - vi ser på nogle principper.
SKULPTURELLE PLANTER
Alle yndlingsfarverne er repræsenteret. Det dufter og det summer, men alligevel er det som om, at staudebedet bare mangler noget. Men hvad kan det være?
BLOMSTRING SOM RUMDELER
Tag med på besøg i en have, der præsterer et pragteksemplar af et haverum med frodige bede brugt som rumdelere. Her er en plan, der sagtens kan oversættes til en privat, moderne have. Træd i en mesters fodspor!FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE
Vi vil alle sammen gerne have frodighed, og det kan godt lade sig gøre, bare du lige holder dig nogle småting for øje. I denne serie lægger jeg ud med at kigge på, hvad der skal til for at skabe et nemt bed fuld af frodighed.FLERE ARTIKLER OM MÅNEDENS TEMA I VENTE:

NÅR BEDENE VISER VEJ
For at se på et eksempel hvor smalle bede viser vej, tager vi jer med til The Courts Garden.

DEN HVIDE HAVE
Vi træder ind i den hvide have ved Sissinghurst Castle.

ET BED MED VOLUMEN
Et pragteksemplar af et staudebed i haven ved Great Dixter.

PRYDLØG
Et af højdepunkterne i de tidlige sommermåneder må absolut være, når de kuglerunde blomsterhoveder fra de skønne prydløg hæver sig op over staudebedet som små og store sæbebobler. ... og meget mere.


LÆS ELLER GENLÆS
Andre artikler med inspiration til komponering af bede:

haven i farverSORT OG HVIDT
Om plantevalg der tager udgangspunkt i sort og hvid.

Haven i farverFLORLETTE NUANCER
En smuk og let kombination kan skabes med de hvide, blå og lyslilla nuancer blandet med gråt løv.
HAVENS TROFASTE ELEMENTER
Hvis der er en havetradition, der i den grad kan inspirere til brug af de stedsegrønne planter i haven, er det den engelske.

LÆS ELLER GENLÆS
Andre artikler med tips til det praktiske:

SÅDAN FLYTTER DU EN PLANTE
Planter kan flyttes hele året, men det er bedst at gøre det om efteråret. Vi giver her nogle tips til, hvordan det lykkes.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.


2 kommentarer:

  1. Fin idé med sådan en "indholdsoversigt" ved starten af en ny måned.

    SvarSlet
  2. Dejligt at høre fra dig, Marie.
    Vi prøver at fortælle lidt om hvad der kommer - så du kan have lyst til at følge med :-)
    Denne måneds tema lægger vores hjerte nært, så det bliver interessant, tror jeg. Vi viser nogle af vores yndlingshaver - og især de skønne engelske, som ikke er til at komme udenom. De kan det her med bede - i særklasse!

    SvarSlet

ANNONCE