torsdag den 19. september 2013

TO I ÉN - TOMATSUPPE/TOMATSAUCE

OPSKRIFTER

I år bugner det med tomater. Og hvis I er trætte af tomatsalat og tomatketchup, så lav verdens lækreste tomatsuppe. Jeg har fået opskriften af en italiener, jeg engang serverede for. Her kommer den - frit efter hukommelsen og "slumphånden."

TEKST & FOTO: MARIANNE

Du kender godt de der tomatsupper, der af én eller anden grund bare smager meget mere af tomat end du nogensinde har fået før - ikke? Jeg selv får dem af og til på en italiensk restaurant, og de er ret gode, men de smager ikke som denne, som er blevet familiens hofsuppe. Det er en stor mængde, jeg giver opskriften på her - og det er fordi suppen starter som en pizza-, kød- lasagnesauce, og så bliver til suppe, hvis den tyndes op. Dér skal du smage til, så mængderne er givet i ca. mål. Det er jo alt sammen afhængigt af dine smagsløg og hvor intens en smag dine tomater har.Af denne portion bliver der til ca. 25 personerHalvér eller kvart opskriftens mål, hvis du kun vil lave til familien og ikke også til fryseren.

DU SKAL BRUGE:
 • 2½ kg modne tomater af alle de slags du har
 • 3 løg
 • 4-5 etfeds hvidløg eller 2 hele hvidløg
 • 3 store gulerødder
 • 2-3 hele chili i en tepose
 • Salt og peber
 • 2 håndfulde frisk basilikum
 • 1 skefuld Herbamare bouillion
 • 1½ stor dåse tomatpuré
 • Et skvæt rødvin

TIL SUPPEN DESUDEN:
 • 1-1½ liter vand afhængigt af, hvor tynd du vil have den. Kommer du til at hælde for meget vand ved, så lad den koge nogle ekstra timer for svagt blus uden låg, så den koger ind og dermed bliver kraftigere i smagen igen.
 • Evt. 200 gr. neutral flødeost. Jeg rører det i den varme suppe. Det giver den en god fylde i smagen. Man kan også bruge madlavningsfløde.
PYNT: 
Her kan du selv vælge eller blande som det passer dig:

 • Ristede græskarkerner
 • Klippet persille eller karse
 • Hakket rucola eller tallerkensmækkerblade
 • Hakket basilikum
 • Friskrevet parmesanost

DU SKAL GØRE:
Pluk de modne tomater i dit drivhus. Pyt med om de ikke taler samme sprog - bare pluk alle dem du overhovedet kan finde frem. Jeg tror jeg slæbte et par kilo ind. Cherry, orange, gule, store, bøf osv. I en skønsom blanding.

Skyl dem alle og pil blomsterne af. Skær eller klip (jo, den er god nok, men stik først den spidse side af saksen ind i tomaten, ellers har du den over hele køkkenet) alle tomaterne i småstykker/både. Skær fra den side hvor blomsten har siddet. Sørg for at gøre det direkte ned i gryden, for der må helst ikke gå noget af al saften til spilde.

Hak alle løgene og riv hvidløgene. Sautér dem på en pande for svag varme for sig og hæld dem så ved tomaterne i den store gryde. Skræl og skær alle gulerødderne i tern og hæld dem ved tomater og løg. Smid ca. en skefuld salt i og drej mange gange på din peberkværn. Du kan altid smage til til sidst inden servering. Lad nu suppen koge ved middelsvag varme under låg i en lille time. Kig til den jævnligt og rør rundt.BLEND ELELR BRUG SIGTE
Her kommer der så to muligheder:

A) Enten kan du bruge den gammeldags model, hvor du får en fin suppe uden kerner eller noget af skindet fra tomaterne. Den går ud på at du hælder tomaterne (lidt ad gangen) gennem en sigte eller et dørslag, mens du med en kraftig træske presser tomaterne gennem hullerne. Det er lidt omstændeligt, men giver et utroligt smukt resultat.

B) Eller du kan snuppe stavblenderen fra skuffen og drøne igennem med den nede i gryden. Pas på ikke at brænde dig, hvis du kommer til at stænke. Det undgår du bedst ved enten af afkøle suppen lidt eller at holde blenderens skær helt nede under overfladen. Det går lynhurtigt, larmer ad H til og giver et noget grovere resultat. Tv. ser du den sigtede suppe. Th. ser du den, der er blendet.

SAUCE ELLER SUPPE?
Nu skal du vælge om der skal gemmes noget til tomatsauce, som får folk til at glemme alle de tåbelige tomatsaucereklamer, de har set i deres liv. Eller om der skal laves suppe af hele baduljen.

Saucen hælder du på skoldede glas og skruer hurtigt til og afkøler. Suppen smager du til med den mængde vand og peber + evt. flødeost, som du finder giver den rigtige "intenzo" smag.

TILBEHØR: 
Flutes eller andet godt brød.

FLERE TOMATER
Hvis du stadig har mange tomater, så kan du prøve Lone Landmands vidunderlige tomattærte. Den koster næsten ingenting at købe ind til, er hurtig at tilberede - og smager intet mindre end fantastisk!

GRØNNE TOMATER
Hvis du står med en bunke tomater, der ikke vil modne, så kan du også kigge med i en af vores tidligere artikler, de umodne grønne tomater fra den herrens regnfulde sommer år 2012.


2 kommentarer:

 1. MUMS er det første ord der trænger sig på, tak for skønne tips!!!

  SvarSlet
 2. Tomatsuppen er bare super god. Og så kan den holde sig længe, når den kommes i et varmt atamonskyllet glas. Så er der mad til kolde vinteaftener.

  SvarSlet

ANNONCE