Annabelle er nok en af de  mest iøjnefaldende hortensia du kan finde. På trods af at den er hvid, eller måske nærmere fordi den er hvid – og stor og frodig, så lyser den op på de dage i sensommeren, hvor haven ellers falmer og er på vej i dvale.


TEKST: MARIANNE, FOTO: MARIANNE & LONE

Annabelle – bare navnet. Det er da bedårende! Svulmende, vuggende, sart hvid og fyldig på én gang. Og ret så robust! Hortensiaen, der lyser op i sensommeren når det meste andet i haverne er på retur. Den vil som alle andre hortensia helst stå i vandrende skygge, også kaldet halvskygge. Og med fødderne (rødderne) i fugtig og næringsrig muld.

Hortensia Annabelle

Her ser vi den, som den står i Lenes køkkenhave, som jo egentlig er et lidt spøjst sted at plante sådan en matrone af en busk, men den gør sig rigtigt godt! Særligt mod det mørkebrune dækbark, som er anvendt som belægning.

Lene fortæller, at hun aldrig har beskåret Annabelle før, så i år valgte hun at beskære den kraftigt. Den har blomstret helt overdådigt igen i år, og blomstrer dermed på førsteårsskuddene.

EN SHOWSTOPPER
Anne Just – og efter hende Claus Dalby – bruger begrebet “showstopper”. Det er når folk går rundt og nyder hele haven og siger ahhhh og ihhh. Og så stopper op og al samtale forstummer et øjeblik, for dér …. der er et syn, der bare tager pusten helt og aldeles fra én.

Hortensia AnnabelleSådan er det også med Annabelle, for når eftermiddagens sensommersol lyser gennem bladene, og blomsterkronerne står med den dybe, mørke skygge som “scenetæppe”, så er det man holder vejret.

Hortensia er en surbundsplante, men trives rigtig mange steder i almindelig havejord og får så bare noget hortensiagødning fra tid til anden.

Den er nem og taknemmelig, blot den ikke står for tørt og solrigt.

FAKTA

NAVN: Hydrangea arborescensAnnabelle
DANSK NAVN: Annabelle, træagtig hortensia
LYSFORHOLD: Vandrende lys/skygge
HÅRDFØRHED: Vinterhårdfør
JORDBUND: Almindelig nærigsrig havejord
VÆKST: Buskformet, opret vækst
STØRRELSE: 100-150 cm høj
BLOMSTRING: Juli-august/september
ANVENDELSE: Som prydbusk i haven, i vaser og i kranse

Hortensia Annabelle