mandag den 7. oktober 2013

BEDENES ROLLS-ROYCE

Great DixterTEMA: VI GÅR I BEDENE

Når vi kigger på bede kommer vi ikke udenom det element, som haven ved Great Dixter høster størst berømmelse for, The Long Border". Bedet er en sand farveeksplosion i stauder, løgvækster, sommerblomster, buske og græsser.

TEKST & FOTO: LONE
The Long Border ligger som en lang linie gennem halvdelen af haven ved Great Dixter med front mod sydvest. Baggrunden for det lange bed er en høj og tæt takshæk, der grænser op til en bagvedliggende, intens have. Foran bedet ligger - som det anes på billederne herunder - en lund med frugttræer - på engelsk kaldet en "orchard". Her i september er området nyslået og ligner til forveksling en græsplæne, men på andre tider af året er her et væld af græsser og vilde blomster - samt en summen af insekter. 


Great Dixter


AFGRÆNSNING OG VEJVISER
Mellem græsområdet og The Long Border er der en afgrænsning af lokale sandsten. Denne giver passage for beskueren og viser vej langs hele bedet. Samtidig giver belægningen praktisk mulighed for at planterne kan vælte ud over bedets kanter uden at skabe besvær for vedligehold af græsområderne eller give gene med for mange græsfrø i bedene. En meget praktisk og samtidig smuk og servicerende løsning.

Great Dixter

Great Dixter


BEDENES ROLLS-ROYCE
Bedet her er et flor af alverdens planter - buske, stauder, græsser, løgvækster og ikke mindst sommerblomster i mange forskellige størrelser og højder, der blomstrer om kap. Al jord er dækket og frodigheden vil ingen ende tage. Det er ganske imponerende. Et bed som dette hører absolut ikke til den nemme del af havepasningen. Dette bed er for entusiaster og de ihærdige!

Great DixterSom Christopher Lloyd selv skriver i sin fortælling om haven ("A guide to GREAT DIXTER"): "Dixter's is a high maintenance garden; I make no bones about that. It is effort that brings reward"

"Dixter's is a high maintenance garden; I make no bones about that. 
It is effort that brings reward"

Great DixterGreat DixterVILD MED FARVER
Christopher Lloyd var absolut ikke farveforskrækket og der følges ikke særlige farveskemaer i haven. Planterne blev kombineret efter hvad han syntes virkede, og da mange af planterne også er selvsåere opstår nogle af kombinationerne også helt af sig selv. Fx. oplever mange flere steder i haven den store gule kongelys 'Mullein', der får lov at dukke op hist og her.

PLANTERNE
Her til højre ses en lille andel af de mange planter, der er vigtige for bedet i sensommeren:

Græsser
Snebynke
Kvæsurt
Solhat
Kiss-me-over-the-garden gate (Polygonum orientale 'Shiro-Gane-Nishi')
Floks
Staudesolsikke
Solbrud
Dahlia
Parykbusk
Tagetes

Herudover ses i bedene fx:

Artiskok
Hjortetrøst
Kongelys
Staudesalvie
Bronzefennikel
Sommerfuglebusk
M.fl.


VOLUMEN
At bedet har en imponerende volumen fremgår måske bedst af billedet herunder. Det at forgrunden til bedet er den spartanske lund, giver en fantastisk kontrast og god ramme for at bedet kan få den fulde opmærksomhed - som det i den grad også fortjener.

Great DixterTrænger øjet til en pause, kan man dreje sig rundt og betragte græsarealet, der kun er afbrudt af de skulpturelle frugttræer og simple trædestier i rød tegl.

Great Dixter


Great Dixter
EN SKULPTUREL FINALE
For enden af det lange bed mod sydøst sluttes farvevældet elegant af med dette stedsegrønne element. En skulptur skåret i taks med plads til en velvalgt bænk i råt træ. Her kan man sætte sig og nyde de sidste glimt af mesterstykket.Great DixterHER ER VI
Great Dixter
Northiam, Rye, East Sussex, TN31 6PH.

OM HAVEN
Great Dixter var hjem for gartner og haveskribent Christopher Lloyd (1921-2006). Han har bidraget til haveverdenen med bøger og artikler over en periode på ca. 40 år. Great Dixter ledes i 2013 af Fergus Garrett og Great Dixter Charitable Trust, og er den dag i dag et valfartssted for haveinteresserede fra hele verden.

8 kommentarer:

 1. Åh, jeg elsker denne have, selvom jeg desværre aldrig har set den live. Dens tilsyneladende skødesløshed, fandenivoldskhed, farveglæden og den dejligt "skæve, vilde" og ikke-pedantiske udtryksform. Det er stor havekunst, at få tingene til at se så tilfældigt og "ikke tiltænkte" ud.
  Tusind tak for endnu en dejlig haverejse til England.

  De kærligste hilsner og tanker
  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte
   Tak for din søde kommentar! Og ja - jeg deler så sandelig din begejstring. Haveglæden gennemsyrer dette sted, og man kan ikke undgå at blive betaget af den passion, haven afspejler! Tænk - Hvor er det dejligt, at jeg kunne sprede haveglæde helt til Mors i dag :-)

   Slet
  2. Kære Lone.

   Jeg elsker jo dine yderst velskrevne og fantastiske artikler fra England. For slet ikke at tale om alle dine dårende dejlige billeder. Det er jo som at få alskens have- lækkerier serveret direkte på et sølvfad af Lone`s English Dinner Transportable. Så ja, du kan tro, at du spredte haveglæde helt op til Lars T`s Mark idag.

   I det hele taget, synes jeg, at jeres havemagasin fortjener kæmperos og anerkendelse. Når havesæsonen lukker ned, håber jeg at få mere tid til at kommentere hos jer. I fortjener at få masser af feedback på alt det arbejde og hjerteblod I lægger i Havefolket. Kan levende forestille mig, at kommentarer må være en vigtig motivationsfaktor for jer.

   Så til hele redaktionen, skal der lyde en stor tak for alt det I beriger og begejstrer med. I skriver nogle fantastiske artikler hver især. Og hele layoutet og billedsiden er smurt totalt ind i lækkerhed.

   De kærligste hilsner fra en taknemlig læser

   Slet
 2. Begejstringen nåede også til Rødovre - tænk at gul og rød i samme bed kan se så godt ud!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det altså godt at høre - også fra Rødovre!

   Og ja - det er lidt overraskende, så godt de slipper for gul/rød kombinationen. Tricket ligger vist i alt det andet, der binder det sammen. Det er lige til at blive klog af :-)

   Slet
 3. Helt til Norge har du nådd:) Det er så fint å se den overdådighet som strutter i dette bedet. For en fargeglede og for et mangfold. Mette

  SvarSlet
 4. Tak for de skønne billeder, du har fanget stemningen så perfekt. Jeg besøgte haven i sommers og det var absolut et af haveturens højdepunkter.

  SvarSlet

ANNONCE