mandag den 14. oktober 2013

EFTERÅRSTUR TIL SOPHIENHOLM

Sophienholm
MUSEUMSHAVER

Der er altså et eller andet med kunstmuseernes haver. De oser af æstetik og bevidsthed om både det store i det små og omvendt. Er man blomsterelsker og kan man lide søudsigt, århundredgamle poppelalleer, lange kig og formklippede hække, så tag til Kgs. Lyngby ved København.

TEKST & FOTO: MARIANNE

SophienholmUdstillingerne på Sophienholm plejer absolut også at være et besøg værd! Men her er det altså haven omkring museumsbygningerne vi besøger. Der er utroligt mange flere detaljer at få øje på end vi viser i denne omgang, men tag på en efterårstur med børn og barnlige sjæle - de vil også hygge sig. Der er en rigtig villa i børnestørrelse med stue og køkken (se nedenfor), og der er oceaner af plads at boltre sig på, en sø med ænder og bådfart og flere forskellige legepladser. Weekender og efterårsferie er oplagt til et besøg!
Sophienholm
Allerede inden du drejer ind på P-pladsen ved Sophienholm og stiller bilen fra dig, er du kommet i den rigtige stemning. For turen gennem Nybro forbi Statsministerens bolig - det smukke Marienborg - der ligger gemt væk bag rhododendron i efterårsdragt, eller vejen gennem slusen ved Frederiksdal under alle de gulnede trækroner - begge ture er bare  smukke! 
 Sophienholm
Med det ene ben ude af bildøren ved du straks, at det her sted, det vil du altså nyde! Her er nærhed, tæthed og intimitet, fordi de formklippede hække kranser sig op omkring dig. Her er naturens storhed og lange kig, først ud over den mægtige plæne med alle staudebedene, og så over søen, hvis vandoverflade skaber et roligt tæppe med den lille ø midt i det olympiske rostadion.

Sophienholm

Sophienholm

Staudebedene er en oplevelse helt for sig. Det er de hele sommersæsonen, men sjovt nok særligt her om efteråret. Man skulle tro, de havde tænkt i efterårspragten i de stauder, de har valgt ud.


SophienholmSophienholm

Skovene der omgiver Sophienholms parkanlæg "kryber" nærmest med ind i parken, hvilket er utrolig charmerende. At det naturlige og det kultiverede mødes på sådan vis. Du finder rester af tidligere tiders storhed, lysthuse og fritstående kunstværker midt i plænen. De er sjove at lege på eller at sætte sig og nyde udsigten fra, hvis alle bænkene er optaget. Der skal nu ellers noget til, for parken er stor!

Lysindfaldet der skabes af den lavtstående efterårssol, som vibrerer mellem bladene er uovertruffent. Et kunstværk, som kun naturen selv kan lave.

Sophienholm


Du finder også indtil flere drivhuse der er adgang til, og nedenfor tvillingedrivhusene vokser dahlia i alskens farver og sorter. Desuden finder du citrustagetes, krybende timian, diverse salvier og alle mulige slags sedum.

Sophienholm, dahliaSophienholm, dahlia
Sophienholm, dahlia
I drivhusene mødes du af dejlige Middelhavsvækster som diverse kaktus, hibiscus, blyrod, hjortetakbregner og andet. Udenfor står stadig de smukke kæmpemæssige fuchsia, engletrompet og laurbær i et stykke tid inden de bliver taget indenfor til vinteren. Kan du få øje på engletrompeten?

Sophienholm

Sophienholm

SophienholmMan kan sagtens have en madpakke med. Jeg mødte flere familier og andre besøgende, der sad på bænkene med deres madkurve i efterårssolen, og cafeen har et spændende repertoire.

SophienholmSophienholm
Det er tydeligt at stedet er præget af tidens tand, men det er på en så charmerende måde, at det kun er til stor nydelse at se efeuen sno sig i træerne og hen over murene.


At standse op og bare lade synes forsvinde ud over søen er fantastisk. Eller tage turen med blikket op i en trækrone, følge grenene med øjnene og forestille sig alt det vand, som dette kraftfulde træ hvert sekund transporterer op til bladene - det er utroligt livgivende. Jeg bliver aldrig nogensinde træt af træer. Får altid lyst til at give dem et kram, og gør det også nogle gange. Hvis jeg altså ikke følges med nogen, for de bliver tit så forlegne.

Sophienholm
Det er svært at løsrive sig derfra, men når det lykkes, så tag lige turen med bil gennem skoven ned til slusen i Frederiksdal og gå også en lille tur der. Om sommeren kan man leje kanoer for en time eller en hel dag. Det er så hyggeligt enten at ligge og vugge i kanalerne under alle hængepilene eller at tage en tur fra Lyngby Sø over Furesøen til Bagsværd sø og tilbage igen.

Skulle du få lyst til at besøge haven om vinteren er det også en fryd! I de rigtigt kolde vintre kommer der is på søen, og politiet måler tykkelsen og åbner for færdsel på isen, når den er sikker. Det er sjovt at gå sig en tur og se det hele fra vandsiden af - eller at tage sig en kælketur ned af alle de lange, stejle bakker.

Sophienholm

Du kan læse mere om Sophienholm her.

7 kommentarer:

 1. Jeg nød en tur i Sofienholm parken og skoven omkring sammen med mand og hunde idag - der er fantastisk smukt lige nu og jeg er fuldstændig vild med alleen. Jeg kan fuldt ud tilslutte mig din opfordring om at besøge stedet:)

  SvarSlet
 2. Tak for skønne billeder fra Sofienholm, et sted, som jeg kender serdeles godt, og som i årevis har dannet ramme om mange hyggelige familiefødselsdage.

  SvarSlet
 3. Hej Marianne.Vidunderlige billeder du har taget fra Sofienholm.Jeg kommer der jævnligt og nyder også den smukke park med en skøn udsigt over Bagsværd sø
  .Har læst kunsthistorie for en del år siden og set rigtig mange udstillinger i den dejlige bygning..
  Som ung sejlede jeg i kano fra Nybro kanoklub på både Lyngby og Bagværd sø.
  Har selv lavet et par indlæg fra stedet.Men tak for alle de skønne billeder........nu må jeg vist besøge stedet igen.
  knus Jette

  SvarSlet
 4. Skønne billeder - tak for turen, der kommer jeg jo ikke lige.

  SvarSlet
 5. Hvilken pragtfuld billedkavalkade du viser fra stedet, bedre reklame kan de da ikke få! Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af at komme der, men stedet er på min besøgsliste... forhåbentlig til næste år.

  SvarSlet
 6. Det er et af mine yndlingssteder.....men det ligger jo også tilpas tæt på min have. Det er nogle dejlige billeder, du har taget. Lur mig om ikke græsserne er nye i staudebedene. Dem synes jeg ikke, at jeg har set før! Jeg er vild med de mange krogede træer, som bliver holdt oppe af alskens pinde og stammer. Her bliver der passet på de gamle træer!
  Bag staudebedene er der hasselnødder, og mange kommer og henter nødder her. Det er så skønt, at have en park, mange kan have glæde af.
  Man kan jo også sejle dertil med bådfarten, som har en rute præcis forbi Sofienholm. De har nu indstillet bådfarten for i år. Men også en hyggelig tur.

  SvarSlet

ANNONCE