onsdag den 30. oktober 2013

GEM DINE CHOKOLADECOSMOS

chokoladecosmos, overvintringI HAVEN

Chokoladecosmos kan overvintres - det er bare svært, siges det! Men vi ved det kan lade sig gøre, så nu vil vi gerne invitere til erfaringsudveksling her i HAVEFOLKET. For hvordan gør du, hvis du altså gør det? Hvad virker og hvad virker ikke? 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Sidste år var jeg så heldig at modtage 12 potter chokoladecosmos af en kær planteveninde! Umme num! Så stod de der og prydede mit forhavebed i fuld sol og lavede kæmpe skyer af dybt chokoladerødbrune blomster. De havde en duft, der godt nok skulle lokkes frem med næsen helt nede i planterne, men alligevel! Det var herligt! 
chokoladecosmos, overvintring

Da chokoladecosmos kommer fra Latinamerika er de jo ikke vinterhårdføre her i Norden, så derfor skal de op og overvintres frostfrit. Som sagt så gjort: Op med dem alle, klip klip klip, væk med grønt og blomstermasse, kun stubbene blev tilbage. Potterne blev alle til hobe sat i den kolde del af kælderen, og så var det godnat.

Ja, altså godnat på mere end én måde, for da jeg så tog dem op igen i foråret, pottede om, gav dem lys og varme og begyndte at vande, så skete der .... ingenting. Ud røg de til min store fortrydelse, men erfaring er erfaring - og så vidste jeg, at det ikke var den måde de skulle overvintres på.

chokoladecosmos, overvintring


Eller var det? Var jeg bare utålmodig? Nogle har sidenhen fortalt mig, at man bare skal vente, og vente .... og så en dag sker der alligevel noget. Har du prøvet det?

Nå, jeg var endnu en gang heldig, for jeg kunne midt på sommeren, i Rema 1000, købe en bakke som slet ikke blomstrede mere og var på vej til skraldecontaineren. Det var til en ualmindelig fordelagtig pris (kom af med under 100 kr. for hele bakken), så jeg slog selvfølgelig til, da jeg ved at en enkelt potte hos blomsterhandleren eller i plantecentrene koster omkring 60-70 kr.

chokoladecosmos, overvintring

I jorden igen - stor chokoladesky hele sommeren - og nu står jeg her og graver dem op. Kæmpestore er de blevet og stadig i vigør! What to do? I min research fandt jeg frem til at Karna Maj fra Praktisk Økologi graver dem ned i sit drivhus - dybt. De klarede det, så det skal prøves i år.

Men hvordan gør du? Og hvad virker? Fortæl!

4 kommentarer:

 1. Det har også lykkedes for Birgitte på nettet at overvintre dem. Jeg har aldrig set knolde på mine, men har da forsøgt at grave op og plante i potter, der skete heller ikke en dyt, så jeg er heller ikke på dette punkt klogere end dig :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må vi håbe, vi hører fra Birgitte! :-) Du og jeg, Lisbeth og måske nogle 1000 flere er lutter øren!

   Birgiiiiiitttttttteeeeeeeeeeeee! :-) Hvordan gør du?

   Slet
 2. Hej. Ja det er lykkes mig at overvintrer chokoladeblomstknolde. Det er svært og der er ingen garanti for at det lykkes, men jeg tager og klipper planten ned og tager den ud af krukken. Knolden ligner en tyk rodstængel og den børster jeg fri for jord og lægger den i en trækasse foret med avispapirs. Vil man slippe dette besvær kan man også nøjes medat klippe den ned og stille hele krukken frostfrit. Jeg har gjort begge dele. Begge dele skal overvintrer frostfrit uden vand. I februar begynder jeg at vande krukken mens den stadig overvintrer. De opgravede knolde planter jeg i krukker i marts april og vander. Dem lader jeg også stå frostfrit og lyst. Det tager lang tid før der sker noget,ca. Et par måneder og jeg sørger hele tiden for at jorden er let fugtig! Når først de spirer så går det hurtigt og de bliver lige så store som dem man køber!

  SvarSlet
 3. Jeg pipper lige lidt med,,, Har osse overvintret cosmos, 3 ud af 5 overlevede. De stod simpelthen i potterne gravet delvis ned i drivhuset vinteren igennem. Fik først lidt vand i foråret, men det varede læænge før de første spirer viste sig . Jeg havde næsten opgivet dem. Den sidste vist først livstegn i beg. af juni !!
  I år er det ekstra spændende. Der er lavet stiklinger, ca 10 , og de skal overvintres, Jeg tror jeg tager en ind i et koldt værelse som forsøg? De nemlig stadig ret små.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE