tirsdag den 22. oktober 2013

GUNVORS CHRYSANTHEMUM

I DRIVHUSET

At én læser inviterer en anden læser op til dans her i magasinet er meget kærkomment. Denne gang var det Lisbeth, der opfordrede Gunvor til at skrive om sine elskede chrysanthemum. Gunvor fattede pennen, og her kan du læse med om hendes passion.

TEKST & FOTO: GUNVOR MODLER
INTRO: LONE
Først skal I lige have en indledning til denne hobby - meget kort fortalt: En "afdanket" - men engang sød pottechrysanthemum - sættes ud i drivhuset og glemmes ved vintertide. Opdages i live ved forårstide, stoppes i jorden - lidt for sjov - i et af drivhusets bede og kommer høj og flot med blomster til efteråret klar til husets vaser. Det var nogenlunde sådan ideen startede et af de første år vi havde drivhus.

Senere fik jeg, af en bekendt, et par stiklinger af en sort der skulle være beregnet til drivning, men navnet fortaber sig i fortidens tåger. Den er hvid, fyldt og "stjerneformet", skøn at skue. Denne og den allerførste pottechrysanthemum - en lilla "knapformet"- har faktisk vist sig at være nogle af de bedste og mest sejlivede. Der er løbende afprøvet andre chrysantemum efter de har aftjent deres værnepligt i vindueskarmen. Nogle kom sørgeligt af dage, andre kom i et par sæsoner, et par stykker er blevet fast inventar.

Jeg har også afprøvet et par "rigtige" havechrysantemum, men de har aldrig vist den samme grokraft og samarbejdsvillighed som de andre. De flotte kuglechrysanthemum, man kan købe nu om efteråret, gror fint men beholder den korte form og bliver ikke klippelange. Det er nu nogle år siden jeg har sat nye i drivhuset. Der har ganske enkelt ikke været plads.PASNING
Mine chrysanthemum er alle plantet direkte i bede i drivhuset og får en gang almindelig blandingsgødning hvert forår og en gang eller to i løbet af forsommeren. Med 2-3 års mellemrum bliver de gravet op, renset og evt. delt, og jorden bliver mere eller mindre skiftet ud med jord fra hønsegården eller en kompostblanding. Enkelte gange har jeg prøvet at have nogle i store potter og sat dem ude om sommeren og ind til efteråret, men de er aldrig så flotte, som de der er direkte plantet i drivhuset.

De skal bindes op. De bliver høje - nogle meget høje. Jeg sætter tonkinstokke i hjørnerne og trækker en snor eller to omkring. Ikke så kønt, men praktisk.BUKETTER
Det er først og fremmest til vaser og buketter de skal bruges, især til den årlige kunstudstilling i november, hvor der skal pyntes i det lokale forsamlingshus. Så ve og skræk, hvis de hvide stjerner svigter der.Da de ikke kommer samtidig er det jo en ret lang periode, der er blomster. Et år havde jeg en buket - lille godt nok - til 4. søndag i advent af de lilla chrysanthemum, men der havde vi heller ikke haft lang dagsfrost hele november og december.

MUS
Den største fare er faktisk ikke frost, men mus! Lige i det tidlige forår, når blomsterne begynder at skyde, er de en lækkerbisken for gnaverbæsterne. Så jeg har opfundet den bundløse potte. Jeg har skåret bunden ud af nogle store potter og sætter dem over planterne, indtil de er vokset lidt til eller katten har gjort sin pligt og fanget musen. Selvfølgelig er det mine yndlingsplanter der smager bedst.

Af samme grund er jeg holdt op med at vinterdække med blade og lignende. Musene havde for frit spil under dækket, og planterne klarer sig fint uden.

Det er altså ikke fine og dyre planter der bliver brugt, for pointen er at jeg ikke vil ærgre mig, hvis der "smutter" en plante en gang imellem (bortset fra den hvide stjerne og den lilla knap og ... og ...). Hvis jeg skal være ærlig er der flere jeg ville være ked af at miste.5 kommentarer:

 1. Hej Gunvor
  Det lyder godt nok spændende. Jeg kan vældig godt lide de små pottechrysanthemer, men der går ikke lang tid, før de er færdige med at se godt ud, når de står i stuen. Så nu kan jeg så prøve at sætte dem ud i min pavillion, måske kan jeg få held med dem som du har. Det skal prøves. Tak for tippet.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 2. Ja lidt held skal der til. Liige i øjeblikket står de hvide "stjerner" på fuld knald, og en enkelt pjevset lyserød, jeg kommer vist at give den kunstigt åndedræt til foråret.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Hej Gunvor
  Tak til både dig og HAVEFOLKET fordi I tog imod min opfordring.
  Det er interessant at læse om din chrysantemumerfaring,og dine råd;-) Imponerende nogle højder planterne opnår når de ikke får væksthæmmer.
  Den hvide stjerne du har er utrolig flot, tænk at kunne plukke egne buketter af dem, det gad jeg godt. Jeg er ikke specielt begejstret for små pottechrysantemum, men jeg holder meget af de langstilkede, og jeg elsker den der sprøde lyd når den træagtige stilk brækker - der er bare sådan en friskhed over dem i det sene efterår, så jeg må ud og finde et par og plante i drivhuset.

  SvarSlet
 4. Ja og så dufter den rigtigt af efterår. Den blir osse brugt som en god værtindebuket hver gang jeg skal nogen steder her i efteråret.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Jeg skal da lige love for at du har tjek på 'Chrysserne' :-)
  Jeg har i mange år selv forsøgt mig med t sætte de afblomstrede Chrysser ud i haven, men jeg planter dem ud i bedene. Nogle gange går det godt og der kommer blomster de næste 2 år, men planterne bliver let ranglede og forsvinder tilsidst (hvis jeg da ikke kasserer dem inden da) :-)
  Jeg har nu egentlig ikke tænkt på at lade dem stå i drivhuset, men det skal jeg da helt sikkert have afprøvet i år.Jeg har nogle stående der er nogle måneder gamle og nogle der nok efterhånden er et halvt år og ca. 50 cm høje med knopper. Jeg har ikke bede i drivhuset, så jeg må forsøge mig med at sætte dem i krukker.
  Tusind tak for at du delte dine erfaringer med os og for dine gode råd om dyrkning :-)
  Venligst Vibeke

  SvarSlet

ANNONCE