torsdag den 24. oktober 2013

JORDSKOK - EN TROFAST KNOLD

jordskokker
PLANTEPORTRÆT

En gang jordskok - altid jordskok! Men til gengæld har du også altid en delikatesse, du kan gå ud og hive op i den del af sæsonen, hvor der ellers er lidt pauvert i køkkenhaven. Du får med andre ord et livslangt forhold til en knold. Her får du lige nogle fif til, hvordan den skal tæmmes.

TEKST & FOTO: MARIANNE
At have et livslangt forhold til en knold! Hvordan mon jeg havde reageret som teenager med hårbørstemikrofonen foran spejlet til ABBAs sange, hvis jeg var blevet spurgt? Helt sikkert ikke som jeg gør i dag: Med begejstring! For knoldene fra jordskokplanten er noget af det allerlækreste at sætte tænderne i - både rå og tilberedt. Det skal du alt sammen høre om, men først skal vi lige ud i bedet. På med gummistøvlerne og kom med ud!

jordskokplanteHvordan jeg fik den første knold står faktisk lidt hen i det uvisse. Det er tip+oldebørnene, der ligger derude i den sorte muld nu. Men der findes forskellige sorter, nogle af dem blomstrer oven i købet. De er nemlig i familie med solsikken og det er slet slet ikke så tosset. Får jeg en dag det nedlagte gartneri jeg går og drømmer om, så skal jeg have et par eller 20 m2 med dem, det er helt sikkert. Og det skal være ud til vejen de bliver plantet, for de danner på få måneder mandshøje lange, stammetykke stilke, der strækker deres ansigter mod himlen og danner et glimrende hegn. Som altså så bliver bredere og bredere og længere og længere, hvis ikke man holder dem i ave!

KNOLD KAN TÆMMES
Derfor er det også afgørende, hvis du gerne vil have jordskokker i din have, at du planter dem med en eller anden form for afgrænsning. Jeg har veninder, der kom til at sige ja tak, da jeg delte ud og som har dem stående i en "indhegning" af fliser. Det fungerer fint for så breder de sig ikke.

Men tænk dig om før du indfører dem! Hvis du vil af med dem igen, så er det altså om at få alle op! Jeg har en gang haft nogle stående i et jordstykke, tog "alle" op og så blev det fræset, fordi det skulle bruges til noget andet. Det kommende år kom der nogle sjove små planter, som jeg ikke tænkte nærmere over. Sådan er det, når ukrudt og krudt de forkerte steder, har en vis medbestemmelse. Året efter derimod stod de der igen, strunke som soldater ved en parade, da jeg kom hjem fra sommerferie. Det var blot en enkelt knold, der havde forputtet sig og nu var blevet til et helt regiment.

Så tæmmes skal de altså, og fliser kan gøre det. Eller en nedgravet stor murerspand uden bund (eller med store borede huller i bunden), så vandet kan løbe fra.

Men ellers er det det pureste guld du kan hale op af din havejord. Køber du en pose jordskokker i dit supermarked kan du jo begynde med dem. Læg dem som kartofler - det kan være nu i efteråret - så gror de i de perioder, hvor der ikke er frost.

HØST
Og hvornår høster du så? Ja, det er nu. Når solsikkerne er faldet, når træerne rødmer, når haven begynder at lugte af jord og når du i nogen tid har fægtet dig gennem edderkoppespind for at komme fra A til B.

jordskokkerGrav op som var det kartofler - jeg bruger en greb. Rens som var det snavsede børnenegle, der skulle på besøg hos dronningen. Ja, det er ikke for sjov, jeg siger det - eller jo, det var det, men jeg mener det! Fat en god stiv naturbørste og en skarp urtekniv. Skær evt. nogle af de små "knopper" af først. Der er  mange hulrum og krøller og skæve vinkler på en jordskokknold, at det godt kan tage en rum tid. Jeg plejer at høre "Stedsans" på P1 imens, men en god lydbog eller andet øreguf kan også gøre det. Nogle gange er det bare rart at gå i zen sammen med sine egne tanker, mens man overvejer om det nu skal være salattopping, suppe eller ovnbagte knolde man vil servere. Eller alle tre ting.

Glæd dig til sublime opskrifter på brug af jordskokkens skønne, knasende knolde i løbet af dette efterår. De har stort set samme næringsindhold som kartoflen og kan anvendes til mange forskellige ting.

Fortæl gerne om dine egne erfaringer med jordskokker i haven.


FAKTA

NAVN: Helianthus tuberosu
DANSK NAVN: Jordskok
LYSFORHOLD: Halvskygge med en del sol
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Hummusrig - ikke alt for tørt
VÆKST: Opret med lange lige, tykke stilke
STØRRELSE: 1½ - 3 m
BLOMSTRING: Kun nogle arter blomstrer
ANVENDELSE: Til madlavning


6 kommentarer:

 1. jeg elsker jordskokker, og har brugt dem til at lave "rum i min have med tidligere. de stod i et buet bed gravet igennem græsplænen og dannede en fin hæk om sommeren og mad om vinteren. de kan ikke lide at blive slået, så de kom ikke videre derfra.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 2. vi holder osse af jordskokker, men mest som rå, vi har haft prøvet dem kogte og syntes de smagte som kartofler der havde fået frost. Men måske var det bare den forkerte tilberedning.
  Vi har sommetider (ofte) mosegrise i haven , så de holder jordskokkerne i ørerne, sommetider lidt for hårdt. Men så er det da ikke frugttræerne det går ud over.
  Efterårshilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Hi hi Marianne, vi var i byen i aftes og fik jordskoksuppe, det smagte fantastisk, men af værtinden blev vi advaret om, at det gav luft i maven. Det skal jeg da lige love for, vi var ved at være bange for at vi skulle lette, da vi kom ud :) Av min mave.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 4. Vil det fungere med jordskokker fra supermarkedet? Kan man være sikker på det ikke er f1-et eller andet krydset stas som bliver til noget helt tredje hvis man putter dem i jorden? Dejlig side ellers :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære ukendte
   Ja da. Absolut. Bedst er det jo med de økologiske, de er uden kemiske fremdrivningsmidler. Og du kan sætte dem når som helst. Men HUSK nu afgrænsningen, så de ikke overtager hele dit bed, ikke sandt! ;-D

   Slet
 5. Jeg lægger hvert år en 3 - 4 knolde. Og jeg har været heldig, at de i de sidste to år blomstrer med nogle yndige gule blomster. Men hvorfor blomstrer de så sent som nu først i oktober?

  SvarSlet

ANNONCE