lørdag den 12. oktober 2013

RYD OP OG SMID UD

oprydning i havenI HAVEN

Udover at flytte stauder og lægge løg rummer efterårets havearbejde en ret vigtig opgave - i hvert fald på min matrikel. Der skal ryddes op og smides ud!

TEKST & FOTO: LONENogle dage er jeg vildt god til at rydde op og smide ud, andre dage kan jeg slet ikke nænne det! Så ... jeg vælger mig én af de rigtig gode dage, hvor jeg netop har evnen, og så tager jeg spade og de skrappe briller på og går mig en tur i haven.

Traileren er hentet og står klar til opfyldning, for mange af planterne ryger direkte på genbrugspladsen. Alle de planter jeg ved at venner, naboer og familie gerne vil aftage, bliver sat i potter, kasser eller poser, og så skal der være en aftale om afhentning inden længe, for ellers risikerer jeg at fortryde bortskaffelsen. (Måske kender du det?)

oprydning i haven

oprydning i haven

Målet er at få alle de planter væk, der enten ikke rigtig trives (heller ikke selv om de har været flyttet til bedre steder eller passet særligt god over sommeren med vand og næring mv. efter alle forskrifter), som var fejlanskaffelser eller som ganske enkelt bare ikke passer ind!

Det kan også være stauder, der har spredt sig lidt for meget (fx. løvefod og nøgleklokke som vist på billederne her), eller buske der pga. ændrede planer for haven ikke længere passer ind.

oprydning i haven
Cunninghams White
I år har jeg også - langt om længe - besluttet mig for at skaffe mig af med to store rhododendron 'Cunninghams White'. De er smukke, når de blomstrer og er stedsegrønne, så de er gode i haven hele året rundt, men de passer ikke ind i mine planer for det område, hvor de står, og da jeg ikke kan finde en alternativ placering, er de foræret til et familiemedlem med et kæmpe rhododendronbed i haven.

oprydning i haven
Herover en hortensia der må lade livet efter tre år uden blomster!

Når jeg har været haven igennem og fået alt det uønskede af vejen, er der pludselig plads til nye tiltag! Det kan være turen går til den lokale planteskole eller måske skal nogle af de øvrige stauder deles og have mere plads. I år bliver det vist primært det sidste!6 kommentarer:

 1. Kære Lone.

  Tak for en dejlig artikel.

  Jeg ville ønske jeg var lidt mere Lonesk. Jeg er en kæmpeklaptorsk til at smide planter væk. Det er jo det rene guld:o) Men du har så evig ret i, at vi må gå hårdt til værks engang imellem. (Have)livet er for kort til at gå og ærge sig over mislykkede sammensætninger, småskravlende planter og noget, der ikke fungerer optimalt. Lige nu er der en masse, jeg har set mig rigtig arrig på derude i efterårshaven, så om vejrguder, lænd, skuldrer og Kong Frost vil, så kommer min skarpe spade virkelig også på overarbejde iår.

  Jeg overvejer også rhododendronernes Endlosung mit Umlaut her. Har bare ikke rigtig hittet på, hvad der skal afløse dem endnu.


  Hyg dig med spaden rigtig god weekend.

  Grønne knus fra een, der er en smidvæk-spade

  SvarSlet
 2. Det kræver altså også lidt mod med det der "smiden ud", så det er virkelig med at gøre det på en dag, hvor jeg har evnen. Heldigvis melder de dage sig ind imellem, og så er det bare med at komme i sving :-)

  Jeg er egentlig rigtig glad for det omfang af bede, jeg har i haven lige nu, så hvis ikke jeg er lidt hårdhændet ind imellem, så kan jeg jo ikke rigtig lave noget nyt - og det er en af de ting jeg lever af som havemenneske - det kan jeg slet ikke undvære :-))

  God weekend til jer også, Jytte!

  SvarSlet
 3. uha ja , det er velkendt. Jeg HADER at smide ud, men ens omgangskreds kan jo ikke blive ved med at aftage planter.
  Hvordan kan man lære at blive hårdhudet nok til at smide planter ud uden suk og kval?? Men så er der jo plads til nyt, det er en stor trøst.
  Du snakker om at flytte nogle store rodendron? Jeg har nogle der skal flyttes,væk (min bror har lovet at aftage dem) men hvor meget har du klippet dem ned og ind - det er jo nogle store sager, jeg ved ikke hvor meget jeg tør klippe i dem.
  Dejligt at høre at der andre der osse betragter planter som guld., sommetider føler man sig lidt nørdet i den store vide verden udenfor havens beskyttede hæk.
  havehilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Det skal virkelig gøres på en af de "gode" dage. Jeg tror, der er langt imellem mine ;-) Jeg finder altid et andet hjørne i haven eller også kommer de med på næste plantemarked. Jeg burde nok være bed til det, for så var der ikeså mange planter som led mistrivselsdøden i min have ;)

  Havehilsner Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
 5. Vi har 6000 m2 grund, så når der er noget som ikke passer ind i haven mere, flytter det ned bagerst i haven, som pt er et brakstykke, hvor der skal flytte et bistade ind til foråret.

  SvarSlet
 6. Hvis de uoenskede planter ikke kan bruges et andet sted i haven, og de selvfoelgelig ikke fejler noget, saa har jeg det nu saadan, at det er ok at smide dem i komposten. Det kunne jeg ikke de foerste aar, men nu hvor jeg ved, hvor dejligt det er med egen kompost, saa er det blevet en win-win, istedet for en soergmodig ting.
  Mange efteraarshilsner herfra

  SvarSlet

ANNONCE