lørdag den 9. november 2013

BRÆNDE SOM DEKORATION

brænde
ELEMENTER I HAVEN

Brænde er indbegrebet af tryghed. Det skaber hygge - både med og uden ild i - og så kan det anvendes som element i haven på rigtigt mange snilde og interessante måder. Her er et par stykker. 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Vi ved det godt. Træer er smukkere når de er levende, og hvis de bliver afbrændt forkert, udleder de skadelig CO2, og nu bliver det også urimeligt dyrt at købe sig til brænde! Alligevel vil vi her i HAVEFOLKET hylde brændet. Det pynter - både stablet i "fri dressur" og som elementer i haven. Og så hygger det både i brændeovnen og i haven. Se selv med her.

brændePå den traditionelle måde er det bare stilfuldt og smukt. Det danner en mur og det gør næsten helt ondt at hente brænde ind, fordi det samtidig pynter så meget.

brænde

Man kan også beslutte sig for at det skal være en del af udsigten. Her er brændet stablet som en mur opad hegnet, og det giver et fint afbræk af den hvide flade, som hegnet udgør.

Du kan også dekorere med brænde rundt omkring. I en kurv af flettet pil eller under gasbordet. Du kan også klunse nogle af de gamle metalkurve, som har været rundt om 70'ernes vinballoner, der stod i mange menneskers badekar. De er til at finde på markeder, i moster Odas lade, eller hvis du er rigtig heldig - uden for en eller andens hæk.

brænde


Og nu vi er ved det med hæk. Man kan også være sådan lidt "laissez faire" og bare "lade det hele hænge ud" langs hækken. Her ligger hasselkæppe smidt i en bunke til bedre tider. Men det pynter, gør det.

brænde
I Østrig er de ret så pjattede med brænde. På den praktiske måde. Det er nemlig hovedopvarmningskilden i langt de fleste bjergbyers huse for den almindelige østriger. På bjergtinderne ligger brænde på række og geled. For det meste er det sirligt stablet og med en omhu, der viser, hvordan man gennem århundreder har optimeret på metoderne indenfor "brændestabling". Går man op på en bjergtinde, så møder man dem alle vegne. Der troner de majestætisk som organiske skulpturer.


brænde

Ind imellem ligger de bare i kæmpe bunker. Tænker at man får varmen ved at stable sådan. Så det er nok en efterårsbeskæftigelse!

Måske er det også en efterårsbeskæftigelse i din have? Hvis du har gode idéer til, hvad brændet kan bruges til så sig frem. Eller læg et link eller foto på Facebook.

brænde
3 kommentarer:

 1. På det område er Bent meget konservativ, så det bliver kun brugt til at blive fyret af i brændeovnen. Han har smukke brændevægge, men de skal kun være, hvor de er ikke ud i haven. Det er hans område, så jeg blander mig så lidt som muligt :) bare jeg må bestemme i haven. Jeg har foreslået at lægge det rundt om i haven, men det bliver ikke rigtig hørt.
  Knus

  SvarSlet
 2. Ved er vakkert, og i Norge sier man at ved varmer tre ganger! Når den bli hugget, når den blir stablet og når den blir brent...som en liten tilleggsooplysning ift til CO2 utslipp: Treet og veden avgir nøyaktig samme mengde om den råtner som når den blir brent... I Norge gror skogen opp mer enn noen sinne, det betyr mer oksygenproduksjon mens trærne lever, men også mer CO2 når de dør...regnskapet går 0 til slutt:-)

  SvarSlet
 3. Ved vores hæk har vi fået lavet et pænt brændeskur og det er med udsigt fra vores køkkenvindue. Inspireret af Fru Pedersens have har jeg nu stillet et lille bord med zinck top foran skuret. Nu har jeg et staldvindue, kastanier lidt røde paradisæbler I et henkogninsglas på bordet Jeg nyder synet fra vinduet, jeg har tænkt på at købe en lille lyskæde og hænge den rundt om staldvinduet.

  SvarSlet

ANNONCE