Brænde er indbegrebet af tryghed. Det skaber hygge – både med og uden ild i – og så kan det anvendes som element i haven på rigtigt mange snilde og interessante måder. Her er et par stykker.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Vi ved det godt. Træer er smukkere når de er levende, og hvis de bliver afbrændt forkert, udleder de skadelig CO2, og nu bliver det også urimeligt dyrt at købe sig til brænde! Alligevel vil vi her i HAVEFOLKET hylde brændet. Det pynter – både stablet i “fri dressur” og som elementer i haven. Og så hygger det både i brændeovnen og i haven. Se selv med her.

brænde

På den traditionelle måde er det bare stilfuldt og smukt. Det danner en mur og det gør næsten helt ondt at hente brænde ind, fordi det samtidig pynter så meget.

brænde

Man kan også beslutte sig for at det skal være en del af udsigten. Her er brændet stablet som en mur opad hegnet, og det giver et fint afbræk af den hvide flade, som hegnet udgør.

Du kan også dekorere med brænde rundt omkring. I en kurv af flettet pil eller under gasbordet. Du kan også klunse nogle af de gamle metalkurve, som har været rundt om 70’ernes vinballoner, der stod i mange menneskers badekar. De er til at finde på markeder, i moster Odas lade, eller hvis du er rigtig heldig – uden for en eller andens hæk.

brænde

Og nu vi er ved det med hæk. Man kan også være sådan lidt “laissez faire” og bare “lade det hele hænge ud” langs hækken. Her ligger hasselkæppe smidt i en bunke til bedre tider. Men det pynter, gør det.

brænde

I Østrig er de ret så pjattede med brænde. På den praktiske måde. Det er nemlig hovedopvarmningskilden i langt de fleste bjergbyers huse for den almindelige østriger. På bjergtinderne ligger brænde på række og geled. For det meste er det sirligt stablet og med en omhu, der viser, hvordan man gennem århundreder har optimeret på metoderne indenfor “brændestabling”. Går man op på en bjergtinde, så møder man dem alle vegne. Der troner de majestætisk som organiske skulpturer.

 

brænde

Ind imellem ligger de bare i kæmpe bunker. Tænker at man får varmen ved at stable sådan. Så det er nok en efterårsbeskæftigelse!

Måske er det også en efterårsbeskæftigelse i din have? Hvis du har gode idéer til, hvad brændet kan bruges til så sig frem. Eller læg et link eller foto på Facebook.

brænde