onsdag den 27. november 2013

BUNKER AF JULEGRØNT

I HAVEN

Efter stormen ligger de faldne stammer over alt i vores land. Både i haverne - og det er så trist, og så langs landeveje og i vore skove. Men vi kan vende det sørgelige til noget positivt, hvis vi vil. Her er en liste over det julegrønt, du kan klippe af og bruge som dekoration. 

TEKST & FOTO: MARIANNEDet er selvfølgelig den nemmeste og hurtigste metode til juledekoration at købe noget, der er færdiglavet, og der har vi en masse megadygtige blomsterbindere, planteskoler og andre gave- og dekorationsbutikker. Du kan også købe dig til materialerne, vi viser her, men har du tiden, lysten og trangen til at "lege" med dekorationsmaterialer, så er det bare om at komme ud. 

Det hele ligger for dine fødder - og særligt efter stormvejr er der jo gevinst, hvor end du ser. Mange ting er flyttet af byernes gartnere, men i din eller din nabos have er der måske "guld" at finde. Det er jo sjovt at bytte, hvis I er flere om at have samme julegrille. Nu går vi en tur i haver og ved hegn, og så kan du jo "plukke" af idéerne her i artiklen. De ligger her for det samme!

THUJA
Nogle gange bliver thuja så bare om benene, og så er de ærligt talt ikke særligt smukke at se på i haverne. Derfor får de med grensaksen, klip klip og klip - ud med dem. Men så er det du lige kan stoppe op og tænke: Hov, mon jeg kan bruge disse grene til noget? For det kan du nemlig! I løbet af december vil du få en opskrift netop på en krans af grene.

FYRREGRENE
Fyrregrene har i mine øjne længe været for "pjuskede" til at anvende som dekorationsmateriale, men som altid, når man går ind i tingene og ser dem igen og igen, så ændrer ens syn sig. I år er jeg faktisk ret vild med fyr - både nålene og så selvfølgelig koglerne. Grenene er så smukke - også i vissen tilstand, bl.a. fordi de ofte har sådan en nopret overflade. Og nålene, ja de både dufter og stritter på en egensindig og spilloppet måde.HASSELGRENE
Hassel, og troldhassel især, har en utrolig charme. Grenenes brune, spættede farve, der nærmer sig kastanjebrun, med et drys julesne, er ikke til at stå for. Og når den vrider og vender sig er den bare bedårende. Både hængt over et bord i vandret - sådan har vi haft det i mange år hos os - og stående i store gulvvaser med smukke ting hængende på, gør den sig virkelig godt!
LÆRKEGRENE
Altså dem kunne jeg kigge på hele året, hvilket jeg så gør. Men lige nu, her efter stormen, ligger de allevegne og byder sig til. Både med den skønneste mosbegroede bark og så de vidunderlige, små nuttede kogler. De kan som troldgrenene også bruges til at hænge vandret ved et vindue, over et bord eller reol, og så kan man hænge et eller andet dekorativt på. Julekort måske? Bemærk dog, at lærkegrene godt enten kan være bøjelige eller sprøde i det. De anvendes bedst, og er mest julede, synes jeg, når de er tørre, men det er jo en smagssag. Disse har ikke helt tabt nålene endnu. Det gør de for det meste når de er tørre, men ellers kan du nemt trække/gnide dem af.


MAHONIA
En yderst dekorativ plante til jul. Traditionel, klassisk og i øvrigt også vældig dekorativ i haven. Især hvis den trimmes lidt, for den har det med at vokse viltert. Den får gule klaser af "blomster/kogler" - dem bruger jeg ikke. De selvsår sig i øvrigt ret kraftigt, men er relativt nemme at trække op. Enten kan du potte dem, eller også er der dømt dekoration. De stikker ad pommeren til, så jeg bruger altid mine rosenhandsker, når jeg har med dem at gøre. Men julet, det er den. Bordkort kunne være en idé! Skriv på dem med en hvid permanentpen.


BLÅGRAN/NORMANNSGRAN
Det duggede blå. Eller zinkfarvede - åh, det er én af naturens absolutte genistreger. Og blågranen har det til fulde hele året. Til jul er det særligt fantastisk, og jeg er ved at opstamme min, så der både bliver til dække af roserne og til dekoration.


KRISTTJØRN
Så har vi den allermest julede af dem alle, Kristi tornekrone. Den er dybt traditionel, og der er jo også mange, der holder fast i, at man ikke skal røre ved den gamle jul. Jeg er simpelthen så ømskindet, så det er yderst sjældent jeg anvender den, den får sådan set bare lov til at stå i haven og være blank og mørkegrøn som kontrast til så meget andet i bedene. Men ved brug af handsker kan den sagtens håndteres.

LAURBÆRKIRSEBÆR
Uh, det er blade, der kan noget, og som element i haven er den uovertruffen! Nem at klippe i hækform, smuk, mørkegrøn og tæt. Som juledekorationsmateriale, både i buketter og borddekorationer, er den også fin, for den holder faktisk sin mørkegrønne farve meget længe.


HYBEN
Uh, de er så kære. Men ofte har fuglene været der inden det bliver jul. Sædvanligvis fordi det har været en nat eller to eller ti med frost, og derved bliver de søde og velsmagende i et fuglenæb. Vil du bruge dem i dekorationssammenhæng kan du derfor med fordel enten tørre dem, eller fryse dem. Kunsten er at tage dem  inden de bliver alt for modne, for ellers har de en tendens til at blive smattede. Og nu vi siger smattede. Jeg fik Lone til at gemme nogle snebær til mig i fryseren, men de blev til noget brunt, smattet stads, så det kan man altså ikke med dem.NATURENS SKATKAMMER
I skovene finder du også alt muligt, der ellers koster kassen i butikkerne. Men man skal jo vide, hvor de er - skattene! Der er mange steder, men de er svære at lokke ud af folk, hvilket jeg jo godt forstår, for det er meget vigtigt, at der ikke drives rovdrift på dem. Nogle steder - imidlertid - er der altså rigtigt meget. Som f.eks. på Sjællands nordspids, Jyllands isse, nakke og ryg, og så på Bornholms sydspids - hmmmm hmmm - så siger jeg ikke mere.Både det såkaldte rensdyrlav, kogler og pudemos kan tørres. Tingene får en anden farve og bliver lidt mere skrøbelige, men det gør ikke noget. Koglerne til højre nederst har jeg af en eller anden grund altid kaldt grankogler - men det ER jo fyrrekogler. Og sådan ser de ud, når de er fugtige. Tages de ind i varmen og tørrer, lukker de sig smukt op igen.

 Få lidt førjuls-kogledekorations-inspiration her.8 kommentarer:

 1. Tak for fine inspirationer. Nu er det bare om at komme i gang!

  SvarSlet
  Svar
  1. JA! Afsted med dig! :-) Husk hat og handsker. Altså havehat og do-handsker.

   Slet
 2. Jeg har også været ude og samle mos og grene i skoven. Det kan du se i mit indlæg i dag. I Mårup skov er der mange forskellige slags mos, så jeg fik samlet en hel posefuld, ja og der var og lav og grene som dem du viser til sidst. Det er et sandt eldorado for dem der vil lave dekorationer.
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Alice i eventyrland - eller Rødhøtte!

   Slet
 3. Et lille fif : hvis man samler svampe, fks de store flotte tøndersvampe eller fyrsvamp, er det en god ide at give dem en tur i fryseren et par dage, så slår man diverse kravl ihjel, der ellers ville kunne gnaske sig igennem svampen og lave en tom skal af den. Jeg gemte faktisk en meget stor tøndersvamp i flere år på den måde. Altså tog den op og i brug i juletiden og så i fryseren igen, men jeg glemte at komme den i fryseren et år og den kom sammen med resten af dekorationstingene, et festmåltid for de små billetingester der laver savsmuld af mine svampe, æv.
  Nogle giver dem klar gori , det har jeg nu ikke prøvet.
  Sjovt du skriver du ikke før har været glad for fyr. jeg har haft det på samme måde, men nu ærgrer jeg mig over at penselfyrren måtte lade livet for nogle år siden, den var flot i dekorationer.
  snartadvents hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor ER det skønt at få samletips, Gunvor! Tak skal du have!

   Slet
 4. Apropos Gunvors indlæg..... mon man ved at fryse skov mos kan slå smådyr ihjel.... det er ikke så lækkert hvis de begynder at suse rundt på stuebordet, når de bliver varmet op. Jeg tror jeg vil prøve, inden jeg går igang med lave moskransen.

  SvarSlet
  Svar
  1. HOV ja. Tænker også på alle de interessante kravl, der mosler rundt i brændebunken indendørs. Støvsugere kan være en god hjælp her! (Eller fejebakken, der så kan levere dem tilbage i deres rette element, hvis nu man er sådan reinkarnations-mindet. ;-)

   Slet

ANNONCE