Ja, hos mig skal dekorationer nogle gange gå rigtigt stærkt og være rigtigt nemme. Denne her har jeg fået idéen fra af Camilla Plum. Og selvom man sagtens kan lade sine visne hortensiablomster blive siddende på planten, så den beskytter knopperne for vinteren, så er det så überyndigt i stuen, at jeg afviger fra mine principper.


TEKST & FOTO: MARIANNE SELVIG

Jeg ved ikke helt hvad det er jeg har med farver, der væver sig ind i hinanden. Men de rører noget inden i mig. I haverne gør alle farver det på en måde, væver sig – spiller sammen – særligt, hvis der er tænkt over farvesammensætningen. Men hver gang jeg ser de rosa, blegrosa, laksefarvede, lime-olivengrønne og matviolette farver, der tilsammen er en del af farveskalaen for de såkaldt MAUVE farver, så gribes jeg om hjertet og bliver altid særligt blød i knæene.

hortensia, mauve

Vi skal se meget mere til de MAUVE i løbet af vinteren her på HAVEFOLKET, men her indleder vi med nogle meget selvlysende nuancer – på den douche og alligevel afdæmpede måde. Kig engang nærmere på disse hortensia.

Nu ligger de og tørrer ind i en kurv i min vindueskarm. Ind imellem kommer de med på bordet som dekoration omkring en lysestage, men ellers bliver de bare mere og mere MAUVE.

Deres oprindelige farve, da de stod i bedet, er hvid og så et sted mellem violetblå og cyklamenrosa, fordi jeg har vandet almindelig kalkrig jordbund med alun og hortensiagødning iblandet gran- og fyrrenålevand. Derfor har de fået et mix af farverne. Og selvom det absolut ikke har været hortensiaår i min have, så var der dog nogle blomsterstande at klippe af.

 

hortensia, mauve

Jeg kan simpelthen ikke blive træt af disse farver. Artiklen her har ligget og “lumret” lidt i en uge eller to, før den er havnet her foran dig, og jeg må indrømme, at jeg har været “inde og sniffe” til farverne – som hvis jeg lige havde fået en ny parfume, bare på farvemåden. Hvis du forstår?

hortensia, mauveTØRRING OG “MODNING AF FARVEN”
Læg nu mærke til hvordan farverne er “modnet”. Her er de lagt omkring nogle arvelysestager (ved navn Rosenborg), som alle har den vidunderlige blanding af brun, violet, rød-grøn-orange. Men tyngden er lagt i det matbrunviolette. Ligesom de tørrede blomster. Det er denne farve, der er mest kendt som MAUVE. Men googler du farven ser du, at den strækker sig meget bredt ud i farveskalaerne. Det gør den så meget mere interessant, da det jo er i sammensætningerne, den bliver spændende! Det skal vi se meget mere til, det lover jeg!

Og Jo!!! Det er de samme hortensia, som du ser i friskplukket tilstand på billederne øverst. Utroligt, synes jeg, som de kan ændre karakter. Du kan forvente at de holder farven i ca. 1 år. Et enkelt forsigtigt dusch med en vandsprayflaske i ny og næ kan faktisk friske en anelse op i farvestyrken.
HVAD MED DINE HORTENSIA?
Mon det har været “hortensiaår” i din have? Og klipper du dine hortensiahoveder af før eller efter vinteren? Gør du noget særligt for at de klarer sig godt igennem perioder med barfrost? Og hvad gør du?
Fortæl os også meget gerne om du har samme sære dille med disse farver, eller om de virker fimsede på dig. Alle dine refleksioner vil vi gerne høre om. Især fif og tips til at få god blomstring.
hortensia, mauve