Det sidste havebesøg på sommerens tur til Fyn er hos Birgit Helbo.


TEKST & FOTO: LENE

Vi har tidligere her i HAVEFOLKET anmeldt Birgit Helbos bog “Til nytte og nydelse”, der handler om anlæggelsen af hendes fantastiske køkkenhave. Men resten af haven er bestemt også værd at “skrive hjem om”. Følg med på en tur i hendes skønne have.

Ved ankomsten til haven får vi udleveret en plan over haven, med forslag til hvilken rute vi skal følge. I den lille brochure står der: “Havens knap 4.000 m2 er inddelt i forskellige rum: Frugtlund, køkkenhave (potagér), to blomsterhaver, skyggehave, “skoven” samt flere grønne “pauser”. Overalt er der bænke”

Vi bliver anbefalet at starte rundturen med yderkanten af haven, langs åen, op i kanten af skoven, og derefter hen foran huset til indgangen igen. Som sagt, så gjort. Vi starter i yderkanten, og denne skønne brændestabel er det første vi møder. Jeg har altså ét eller andet med brændestabler – de drager både mig og mit kamera!

 

Langs med åen er der en fantastisk stemning med vild vegetation, en skøn udsigt over de åbne marker og klukkende lyde fra vandet. Tænk at have en å i baghaven!

 

Omkring de forskellige haverum er der meget høje, klippede bøgehække, hvilket giver en helt fantastisk fortættet stemning. Bøgehækkene blev i sin tid plantet for at sikre læ til planterne, da huset og haven ligger ud til åbne marker. På grund af højden er der derfor også – i nogle dele af haven – en del skygge, men da det er en brandvarm julidag er det kun skønt.

 

 

Her går vi forbi bagindgangen til køkkenhaven, og snart når vi op til skovkanten med den skønne slyngrose, som jeg desværre ikke kender navnet på.
Tilbage ved indgangen igen med det skønne staudebed foran huset, er vi klar til turen i det næste haverum.

 

Næste runde er i den indre have, hvor der er dejlige staudebede omkranset af helt almindelige grå fliser. Fliserne danner en rolig ramme, og i dette haverum er det de hvide, gule og grønne farver der dominerer.

 

I et andet haverum er vi ovre i de blå og rosa farver.

 

I det indre haverum har Birgit Helbo også et meget stemningsfyldt drivhus i direkte forbindelse med sit arbejdsrum. Rionettet på væggen laver en skøn indramning til de ting, der hænger på væggen, samtidig med at det løser problemet med, hvad slyngplanterne skal klatre i.

 

 

Efter rundturen i den indre have og drivhuset, skal vi til sidst en tur ind i køkkenhaven for at se om den lever op til billederne i bogen – og det gør den.

Der er indgang til køkkenhaven – eller potageren, som Birgit kalder den – gennem en portal med en låge i bøgehækken. Der er én magen til i den anden side, ud mod åen. Så kan hun være helt sikker på, at der ikke kommer ubudne gæster og spiser afgrøderne.

Køkkenhaven er opdelt i mindre bede med flis imellem. Bedkanterne er lavet af træ, og der er mange forskellige former – firkanter, trekanter osv., så der dannes et smukt “mønster”.

 

I køkkenhaven er der- foruden de smalle gange af flis – 2 brede hovedstier belagt med grå fliser. Det gør det nemmere at færdes med trillebør og haveredskaber.

Her ses det dejlige, mørkegrå drivhus, der står på skrå i et hjørne af køkkenhaven. Det bruges både til dyrkning og afslapning – en kombination, der er så skøn.

Og her er et kig ind til det hyggelige opholdssted, hvor man har det skønneste udsyn til roserne.

 

 

Her kan man sidde ned og nippe agurker og tomater.

Inden vi begyndte turen hjemad slog vi et smut ind i den “farlige”, hyggelige butik, hvor der var nok at lade sig friste af.

 

Læs mere om Birgit Helbos køkkenhave i vores anmeldelse af “Til nytte og nydelse”.