Du kan købe den, men du kan også lave den selv, og så får du koncentreret natur på flaske. Både duft- og smagsoplevelsen er helt uforlignelig, og den klæder al mad, særligt julemad. Den er i øvrigt lavet i et snuptag, og sådan noget sætter vi pris på ind imellem.


TEKST & FOTO: MARIANNE

For sådan ca. 45 år siden voksede porse i mosen i min barndoms sommerhushave. Der duftede simpelthen af porse i hele haven, og den duft vibrerede i mine næsebor, mens jeg legede i de lange sommerdage. Jeg befandt mig for det meste ét af to steder. Enten oppe mellem træernes kroner eller nede i buskadset, bl.a. midt i en kæmpestor vildtvoksende porsebusk. Derfor vil duften af porse altid minde mig om frihed og sjælelig forening med naturen.

Smagen er mildt krydret og dyb, uden at tage opmærksomheden fra måltidet. Hvordan du har det med porse, ved jeg jo ikke, men har du én gang smagt den, så vil den gemme sig i din erindring – så indtagende en smag har den.

Porsesnaps

Duften kan du tage med dig ind på bordet. Den gør sig ualmindeligt godt til en frokost, men nogle ynder også at tage den som en morgendram inden en sejltur, fisketur, gåtur, jagt, dag i haven… kort sagt, i forbindelse med at opholde sig i naturen. Porsesnaps smager vidt forskelligt afhængigt af, hvornår du sanker. Det er muligt at sanke på så forskellige tidspunkter som i det tidlige forår og i frostvejr. Så hvis du har et langt liv foran dig, så er det bare med at eksperimentere.

Det behøver faktisk heller ikke at være friske skud af porse. Du kan med sindsro tørre dem. De bevarer de æteriske olier samt både smag og duft længe.

 

Porsesnaps

Da Lene smagte denne, udbrød hun: “Den smager jo godt!” Lidt af lakrids, dejligt krydret. Ja, faktisk var det allerførste hun sagde. “Den er jo varm”. Det var den så ikke, men den var ikke kold. Og det var helt med vilje, for så kommer alle duftnoterne rigtig godt frem. 

PORSESNAPS – LAVET PÅ EN UGE

  • En håndfuld kviste af mosepors. Tag de kraftigste stilke fra.
  • ½ flaske vodka eller anden smagsløs brændevin.

Lad bladene trække i vodkaen i 4-6 dage – helst i et mørkt skab. Efter min mening vinder den ikke ved at stå og trække længere. Tværtimod bliver smagen underligt syrlig/besk. Si bladene fra – jeg bruger en kaffetragt og et kaffefilter. Hæld snapsen på en rengjort flaske. Husk at skrive navn og dato på.

Nu har du en ekstrakt, der kan fortyndes med den resterende del af vodkaen/brændevinen.

Porsesnaps

SMAGEN
At angive mål her er omsonst, fordi vi er indrettet så vidt forskelligt som mennesker, og det er vores smagsløg også. Derfor er det op til dine smagsløg at undersøge, hvor intens smagen af porse skal være. Nogle mennesker holder af en meget intens smag – andre skal bare lige mærke strejfet af porsen. Mange mennesker drikker snaps ishamrende kold, og det kan der være meget nydelse i, men knap så meget smag. Urtebrændevin nydes tempereret, og når du prøver det, vil du opdage en verden til forskel.

Porsesnapsen holder længe – i mange år. Men ikke hvis du kan huske, hvor du har stillet den. For den drikker faktisk sig selv! Det vil du opdage, når du smager den.

DYRKNING AF PORSE
Det er vist ikke så nemt at finde moseporsen vildtvoksende mere i Danmark. Jeg ser altid efter den, når jeg går ture – særligt i Tisvildeområdet i Nordsjælland, eller hvis jeg befinder mig på de nordenfjordske hedeområder eller i de vestjyske plantager, der jo også omfatter moser. Og selvom det er svært, er det muligt at finde den. Den kan bedst lide sur jord, dvs. at den trives i nærheden af nåleskov. Men det altafgørende er, at den skal stå fugtigt og helst i fuld sol.

Det forklarer jo at den er på tilbagegang, da denne kombination ikke ses så ofte mere – bl.a. på grund af det styrede skovbrug. Når nu skovene og naturområderne igen får lov til at være naturlige, så er jeg vis på at vi ser mere til den.

Så hermed en forsigtig opfordring til at gå ture med henblik på sankning, men lad nu være med at grave den op. Den skal jo have lov til at brede sig. Tag stiklinger, som du relativt nemt kan formere på.

DEN FINDES I HANDLEN
Ellers kan du være heldig at kunne købe den på planteskolerne, ligesom de forskellige sorter af blåbær og tyttebær, der jo hører til samme surbundsflora. Det er ikke nemt at finde den på nettet, men spørg på din lokale planteskole, så kan det være de får øjnene op for interessen for snapseurter.

Hvis du nu looooover at lade være med at hamstre eller grave op, men kun at tage stiklinger til formering og privat snapsefremstilling, så finder du her et kort over de voksesteder i Danmark, hvor du finder den. Ellers kan du også være heldig at finde den i handlen på de forskellige markeder, der findes i Danmark.

Porsesnaps