tirsdag den 19. november 2013

TAKS GIVER RO I SYNSFELTET

taks
PLANTER

Det er så let at falde for de mange smukke blomster, for sorter og farvesammensætninger. Men der skal jo kant omkring, fasthed og rammer, for at blomsterne kan tage sig smukt ud. Til det formål er taks ideel, og du kan klippe og forme den som du vil.

TEKST: MARIANNE
FOTO:  LONE OG MARIANNE
Mørkegrøn er den, indbegrebet af ro og sindighed, nem at trimme og med en historie, der kan få en hest til at falde død om. Ja, det er ikke for sjov. Almindelig taks, der førhen voksede vildt i det meste af landet, er så giftig, at den er blevet udryddet i store dele af Danmark, netop fordi dens ved, nåle og især bær er stærkt giftige. Men da den frøsår sig nemt og hurtigt, findes den nu i mange andre sorter i de danske haver, på kirkegårde og i parker, hvor den ofte ses formklippet og i smuk figur. 


taksDen kan både anvendes som væg, som det fremgår her i baggrunden af billedet af rosenhaven på kunstmuseet Ordrupgård i Nordsjælland, og som bedafgrænsning. Den formgiver enhver have og danner modspil til resten af beplantningen. At den er stedsegrøn, og dermed udgør "det levende" i haven - også om vinteren - gør den ikke mindre anvendelig. Tværtimod er det det, der gør, at man aner de konturer, der ofte forsvinder om vinteren når de øvrige planters løv er faldet.

taks


taksEnglænderne har gjort en dyd ud af at formklippe den, og kører du forbi de specialplanteskoler, der findes rundt om i Europa, er det absolut et must at stoppe og gå ud og nyde de kæmpemæssige levende former og figurer, der kan skabes af sådan en plante. Læs eller genlæs havens trofaste elementer og genvej til de formklippede.

taks
Her er vi ved Sudeley Castle i Sydengland. De kan bare noget med at tæmme taks, og alligevel gøre den levende og magisk. Meterhøje hække kan du også møde derovre. De giver én den allermest bastante fornemmelse, samtidig med at de er organiske. Ikke noget, vi mennesker kan efterligne i arkitekturen - altså bortset fra, hvis vi har en hækkesaks. Se flere fotos fra Sudeley Castle.


KLIP EN KANT
Sådan får vi et indtryk af, hvordan en takshæk både kan skæres med en skarp kant, og kan formes som blødere kurver. Se engang her, hvordan taksen er ved at blive formet med dyr legende i toppen af hækken. Vi er på Sophienholm i Kgs. Lyngby nord for København, og billederne er taget med nogle måneders mellemrum.

taks


taks
Taks kan også udgøre store flader, der danner den mest fantastiske kontrast til bøgehækkene, der også står stramt med den viltre baggrund af skovens træer. Og et point de vue er der naturligvis også tænkt på. Prøv en gang at overveje, hvor fadt indtrykket ville være, hvis ikke det var der - de smukke hække til trods.

taks

Med et kig gennem en dør op ad orangerierne på Sophienholm fremtoner også takshække. De er klippet i høj pyramideform, med en smallere top end bund, hvilket giver en vidunderlig rumfornemmelse. Her ses kontrasten igen med både murværk, busk, træstammer og søen i baggrunden.

taks

Her kan du læse mere om Sophienholm.

Det er i øvrigt vildt nemt at formere taks ved stiklingeformering, og det kan blot gøres, når den alligevel beskæres.


FAKTA

NAVN: Taxus baccata
DANSK NAVN: Taks
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØR: Stedsegrøn
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Opret
STØRRELSE: Op til 10-12 meter. Tåler kraftig beskæring.
ANVENDELSE: Solitært eller som formklippede buske og hække.

2 kommentarer:

  1. hmm jeg skal vist ha slebet havesaksen., det har knebet med at få klippet taksen i år. Jeres gode billeder giver mig endnu flere gode ideer til takshække og nogle af de gamle buske kunne faktisk osse trimmes i facon.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  2. Ih, hvor er det dejligt at høre, Gunvor, for selvom billederne er taget i parker, er det jo også muligt at finde inspiration dér! Så kan vi jo bare skalere ned - både i ambitioner og målestok. Kh. M

    SvarSlet

ANNONCE