søndag den 3. november 2013

TEMA: GRØNT INDEFRA

MÅNEDENS LEDER

Nu kommer tiden, hvor havefolk begynder at opholde sig mere inde end ude. Indtil nu har vejret absolut været til udesysler (eller hårdt havearbejde), men vi ved det jo - det kommer: Perioden med regn og blæst susende om ørerne, bladene hvirvlende omkring os og de mudrede gummistøvler tronende i entreen. Pejseild, blus på stearinlysene og simremad på komfuret. 

At være havemenneske om vinteren er for mange lidt af en udfordring. Vi kan godt gå hen og blive rastløse, nogle endda lidt pirrelige, selvom det egentlig ikke ligger til os havefolk at være det. Her på redaktionen vil vi gerne hjælpe vintersæsonen gelinde ind ad døren. Og hvad er mere oplagt end at kigge på noget af alt det der er grønt indenfor .... eller ja, indefra

Ja ja, nu siger jeg grønt - og så ved jeg jo ikke, hvad du tænker. Det kunne være noget om stueplanter, det kunne være udsigten ud af dit vindue, det kunne være alt det lækre grønne, vi står og tilbereder ved køkkenbordet, eller det grønne vi læser om i lænestolen. Det kunne også være noget med de grønne tanker vi har, og det som grønt er godt for! For grønt indefra - det rummer lidt af det hele. Herligt ikke?!

Og ja, det er faktisk også hvad vi har at byde på i HAVEFOLKETS novembertema. Selv er jeg ikke nogen stueplantefanatiker. Hos mig står planterne  faktisk og kigger ind i væggen og er ellers ret robuste, hvilket de har lært at være med mig som indegartner. Jeg er nemlig mestendels enten ude (i haven forstås) eller også i vandret og når derfor sjældent at vande dem. De har lært at leve med det og ser også ud derefter, hvorfor de ikke altid er indlogeret i særlig lang tid. Måske har du det nogenlunde lige sådan? Eller også er du bare planteglad både inde og ude?  Jo jo, havefolk er forskellige.

Vi kaster et blik på de kendte, stikkende stueplanter, kaktus, der kan bo i drivhuset om sommeren og som om vinteren, når de er inde, har indbygget madpakke med. Vældigt smart, faktisk! Vi kigger også på, hvilke typer planter, der passer til dit temperament. Og så fremstiller vi helbredende drikke til efterårets snue, smager på godt læsestof, og endelig på hvorfor det egentlig er så godt for os at være ude i haven.

Vi håber selvfølgelig, at du også kommer ud ind imellem. Efter regn kommer der jo en vidunderlig periode, hvor du med sindsro kan flytte nogle af alle de planter, der trænger til det. Jeg selv har en lang to-do-liste og den bliver nok (som sædvanlig) kun delvist udført. Dog bliver løg og slangehvidløg lagt igen og det kan du også følge med i.

Det er rigtig godt at holde sig for øje, at der kommer et haveår igen og igen, så vi skal nok nå det, der skal nås. I mellemtiden lader vi vinteren bestemme - det gør den jo alligevel. Den kommer når den kommer, ligesom en troldmand, hverken for tidligt eller for sent - men lige til tiden.

Og så er det godt, at vi kan nyde alt det grønne - indefra!

Rigtig god fornøjelse!


Psttt: Har du forresten set at vi har fået nye bannere? 
Hvis ikke; så finder du dem til højre her på siden - eller hvis du følger linket her.  
Bannerne har vi lavet til dig, så tag for dig af retterne og vær med til at sprede det gode budskab. 


Månedens artikler om "Grønt indefra":

HYGGE I HAVESTUEN 
Altså jeg kan lige så godt sige det med det samme: Det er ikke altid at jeg er lige begejstret for vores havestue, men lige nu hvor bladene falder af træerne, er historien en ganske anden. 


VÆLG STUEPLANTER EFTER DIT TEMPERAMENT
Her i vintersæsonen er det nu rart, at der er lidt grønt indenfor, mens vi venter på at vinteren går sin gang. Mange havefolk har det imidlertid lidt valent med stueplanter, som står og glor i et hjørne, fordi deres ejere har travlt udenfor. 


SKØNNE OG SKÆVE
Vi har været på besøg hos blomsterdesigneren og viser nogle af de skønne og skæve planter der stod på hylderne.

ZIGZAG I LUFTEN
Når havearbejdet stille lukker ned for vinteren, tager jeg traditionen tro lidt mere grønt ind i boligen - for en vinter helt uden grønt går ikke. I år faldt jeg for disse zig-zaggede planter.HAVEN PÅ ET FAD
Pluk løs fra haven og tag stemningen med ind. Læg høsten frem og nyd!
TAG JER IKKE AF MIG
Ja, overskriften lyder måske lidt kryptisk, men hvis sukkulenter kunne tale vil jeg tro at det er noget deromkring de vil sige. Sukkulenter, herunder kaktus, kræver et minimum af pleje, så her er altså tale om planter hvor alle kan være med.

SNEBÆR TIL BORDS 
Nyd snebær på tæt hold med en enkel efterårsbuket.


LÆS ELLER GENLÆS
Andre artikler med inspiration til månedens tema
EFTERÅRSKRANS
Det er så rart at blive budt velkommen - både hvis man er gæst, og når man dagligt sætter nøglen i døren. Her er en enkel og nem krans, du kan lave for "ingen penge".


PYNT OP MED DJÆVLEÆG
Hvis kransebinding ikke er din spidskompetence, og hvis du heller ikke vil have et stort orange græskar med bredt grin og hugtænder, så kan de små pyntegræskar være en hurtig og spændende efterårsdekoration.

AMARYLLIS I GLAS
Pynt op med små amaryllis. Selvom du ikke selv driver dem frem, kan du nemt få amaryllis i glas.
OVERVINTRING AF FROSTFØLSOMME TRÆER
Det er ved at være tid til at stille de sarte træer og buske ind. Men vent lige til sidste øjeblik.Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

4 kommentarer:

 1. Frisk luft skal man have, jeg har to hunde som jeg går tur med 2-3 gange om dagen, ja og så går jeg jo også i haven, det kan jeg ikke undvære. Men spændende tema for denne måned, så vi ikke går helt i stå.
  Kram Lisbeth

  SvarSlet
 2. Der er da masser af haveglæder, selv i en mørk kold og våd tid!
  Selv skal jeg ha' ryddet op i mine fotografier, kigge længe og nøje på bedene og blomsterne og evaluere...hvad virker, hvad gør ikke...og ikke mindst hvor i al verden kan jeg få plads til lige de der som jeg forelskede mig i på den frøhjemmeside som er en af mine favorit overspringshandlingerne.
  Der er selvfølgelig også de mere konkrete glæder. De syltede agurker, som jeg har haft fra de var frø, brombærsyltetøjet på pandekager, som smager af lune sensommerdage...og ikke mindst og meget luksuriøst: Den tørrede pebermynte, i badekarret, som letter forkølelse og halsonder og giver et fantastisk velvære.
  Og så er der jo også glæden over de mange fugle der bor, trives og fodres i haven: Den lille vævre gærdesmutte, som bor i troldhaslen, hvor den lever af edderkopper, hele "Mejseholdet": musvitter, blåmejser, sortmejser, spætmejser og de meget yndige halemejser, dem der elsker bærrene: Solsort, sangdrossel og sjagger og så er der alle de andre: grønirisk, rødhals, dompap, ringdue, skade...og dem der ikke kommer forbi så tit: flagspætten, spurvehøgen, natuglen, fasanen og endda en enkelt musvåge....og så er der jo "det bette egern" der kommer forbi, men det er jo ingen fugl, og pindgrisen er netop i disse dage gået i seng i kompostbunken.
  ....så selvom novembers lyksaligheder ikke altid er så nemme at få øje på, så kig godt efter, og værdsæt dem når de er der.
  Kh Birgitte - som drømmer om at blive bjørn i det næste liv...så vil jeg gå i seng i november og stille mit vækkeur på "MARTS"!

  SvarSlet
 3. aahh ja smagen af sommer på pandekager, mums,, Jeg giver Birgitte helt ret i hendes glædesemner, der er sikkert mange flere bare man tænker efter.
  Selv har jeg nu for travlt med omplantning omlægning løg osv til at bekrymre mig om vinter, til dec. kommer julerierne, først til januar kan surmuleriet komme, meen hvis det er en mild vinter kan der jo pilles lidt i haven, og der jo altid beskæringsnusserierne. Febuar med lidt held er der kommet de første spier, men hvis sneen ligger højt ,,uh og øv så skal der mange havebøger til at holde haveabstinenserne nede, godt hylden er ved at være fyldt op, ( men der er stadig plads til flere, Husbond, læser du med her) hihi.
  Rigtig godt emne, det kan være jeg kan lærer ikke at overvande min indeplanter om vinteren og tørrer dem ud om sommeren,
  gummistøvlemuderet hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Jeg glæder mig! Selvom det endnu ikke her i skoven er blevet tid til armchair-gardening, simremad og havefolosifiske tanker... Men den tid kommer, og som vinteren der (næsten) altid kommer i rette tid, udviser I igen rettidig omhu. Tak for det!
  Kh Mathias

  SvarSlet

ANNONCE